Αν κάποιος συμβουλευόταν την υπηρεσία Google Maps τις προηγούμενες μέρες, θα έβλεπε ότι η κίνηση στους δρόμους διάφορων γερμανικών πόλεων ήταν στο… κόκκινο. Στην πραγματικότητα, όμως, οι δρόμοι ήταν άδειοι! Τι είχε συμβεί;

Ένας καλλιτέχνης από τη Γερμανία κατάφερε να ξεγελάσει την ίδια την Google και να δημιουργήσει ένα εικονικό μποτιλιάρισμα στους χάρτες κίνησης του Google Maps.

Χρησιμοποιώντας 99 μεταχειρισμένα κινητά τηλέφωνα, ο Σάιμον Γουέκερτ εκμεταλλεύτηκε την μετάδοση δεδομένων κίνησης σε πραγματικό χρόνο, και έπεισε τον αλγόριθμο των Google Maps πως σε μία από τις κεντρικές γέφυρες του Σπρέε υπήρχαν 99 κολλημένα αυτοκίνητα.

Στην πραγματικότητα, στον δρόμο κυκλοφορούσε μόνο ο ίδιος σέρνοντας τα κινητά σε ένα κόκκινο καροτσάκι.

«Με αυτόν τον τρόπο είναι εφικτό να μετατρέψετε έναν «πράσινο» δρόμο σε «κόκκινο» στους χάρτες, έχοντας αντίκτυπο στον πραγματικό κόσμο, αφού οι οδηγοί θα προτιμήσουν άλλες διαδρομές για να αποφύγουν το μποτιλιάρισμα», λέει ο Γουέκερτ για την περφόμανς Google Maps Hacks.

H ειρωνεία βέβαια είναι ότι έτσι μπορεί να δημιουργηθεί ένα πραγματικό μποτιλιάρισμα σε άλλο μέρος της πόλης…

Στην ιστοσελίδα του Γερμανού καλλιτέχνη, υπάρχει ένα άρθρο του ανθρωπολόγου Moritz Ahlert όπου σημειώνεται ότι οι ψηφιακοί χάρτες χρησιμοποιούνται ευρέως σε διάφορα apps.

«Η υπηρεσία των Google Maps έχει αλλάξει θεμελιακά την αντίληψή μας για το τι είναι ένας χάρτης, πώς αλληλεπιδρούμε με τους χάρτες, τα τεχνολογικά τους όρια και την εμφάνισή τους. Πώς σχετίζεται η τέχνη της εξαπάτησης με τις τεχνικές παρακολούθησης, ελέγχου και ρύθμισης στο Google maps; Λειτουργούν αυτοί οι χάρτες σαν δίχτυα που καθορίζουν την συμπεριφορά, τις απόψεις και τις εικόνες των ζωντανών, ασκώντας δύναμη και ελέγχοντας τη γνώση».

Προκάλεσε και την ίδια την Google!

Ένα από τα εικονικά μποτιλιαρίσματα του Γουέκερτ περνούσε και από τον δρόμο στον οποίο βρίσκονται τα γραφεία της Google στο Βερολίνο.

Ο δρόμος «κοκκίνισε» ενώ στην πραγματικότητα περνούσαν μόνο μερικά ποδήλατα και ηλεκτρικά σκούτερ.

Eκπρόσωπος της εταιρείας σχολίασε στον Guardian: «Με αυτοκίνητο, καροτσάκι ή καμήλα, λατρεύουμε να βλέπουμε δημιουργικές χρήσεις των Google Maps, που μας βοηθούν να βελτιώνουμε τους χάρτες σε βάθος χρόνου».

Η ψηφιακή περφόμανς του Γουέκερτ έρχεται λίγες ημέρες πριν 15η επέτειο από το λανσάρισμα των Google Maps, και είναι μόνο η τελευταία μιας σειράς ευφάνταστων ενεργειών που εκμεταλλεύονται την συλλογή δεδομένων από την Google.

Το 2015, η εταιρεία είχε αναγκαστεί να απενεργοποιήσει ένα χαρακτηριστικό των χαρτών, το Map Maker, όταν μία συντονισμένη δράση είχε ως αποτέλεσμα την δημιουργία ενός εικονικού πάρκου, που εμφάνιζε το ρομπότ του Android να ουρεί στο λογότυπο της Apple.

Γράψτε το σχόλιο σας