Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τεχνολογικό θαύμα: Ακρωτηριασμένη γατούλα τρέχει ξανά!

Τεχνολογικό θαύμα: Ακρωτηριασμένη γατούλα τρέχει ξανά!

Μια ομάδα επιστημόνων πήρε μια εξαιρετική πρωτοβουλία και κατόρθωσε κάνει μια ακρωτηριασμένη γάτα να τρέξει ξανά!

Μια γατούλα από τη ρωσική πόλη Νοβοκούζνετσκ έπρεπε να ακρωτηριαστεί στα άκρα, την ουρά και τ’ αυτιά της εξαιτίας κρυοπαγημάτων, όμως γιατροί στο Νοβοσιμπίρσκ κατόρθωσαν να της βάλουν προσθετικά μέλη και η γατούλα μπορεί να τρέχει ξανά.

Για την ακρίβεια, η γατούλα Ντίμκα υπέστη κρυοπαγήματα και οι γιατροί έπρεπε να της κόψουν τα πόδια, όπως επίσης την ουρά, τη μύτη και τα αυτιά.

Ωστόσο, μια ομάδα επιστημόνων πήρε μια εξαιρετική πρωτοβουλία και κατόρθωσε να σχεδιάσει και να κατασκευάσει με τη χρήση 3D εκτυπωτή τέσσερα πρωτοποριακά προσθετικά μέλη, με αποτέλεσμα η γάτα να μπορεί, όχι, απλά, να περπατάει ξανά, αλλά ακόμη και να τρέχει.

Τα προσθετικά μέλη είναι από τιτάνιο, ενώ έχουν επικαλυφθεί με ασβέστιο και φώσφορο για καλύτερη ενσωμάτωση και προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι μόλυνσης.

Από τις επεμβάσεις στη γάτα, που έγιναν σε δύο στάδια, έχουν περάσει αρκετοί μήνες, ενώ χάρη στην πρωτοποριακή επέμβαση, η Ντίμκα μπορεί να περπατήσει και να τρέξει ξανά.

Το σώμα της, λοιπόν, έχει ανταποκριθεί άριστα, όπως μπορείτε να δείτε, άλλωστε, στις παρακάτω φωτογραφίες και βίντεο.

Αυτή πάντως δεν είναι η πρώτη τέτοιου είδους επέμβαση που πραγματοποιείται σε τετράποδο στη Ρωσία, όπως αναφέρουν οι Moscow Times.

Είχε προηγηθεί μια ακόμα, το 2016, σε έναν αρσενικό γάτο, τον Ryzhik, στον οποίο είχαν επίσης τοποθετηθεί εμφυτεύματα τιτανίου μετά τον τετραπλό ακρωτηριασμό του από κρυοπαγήματα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το ρωσικό πρότζεκτ 5-100 στοχεύει να κάνει τουλάχιστον πέντε πανεπιστήμια στη Ρωσία, να μπουν στη λίστα με τα 100 καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024