Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πώς η Τουρκία παραβιάζει τη συμφωνία για τη Λιβύη - Βίντεο ντοκουμέντο

Πώς η Τουρκία παραβιάζει τη συμφωνία για τη Λιβύη – Βίντεο ντοκουμέντο

Πλέον, η Διάσκεψη είναι σαν να μην πραγματοποιήθηκε ποτέ...

Μεγαλώνει κάθε μέρα και περισσότερο το τέλμα στη Λιβύη. To ενδεχόμενο κατάπαυσης πυρός απομακρύνεται συνεχώς, ενώ πολλαπλασιάζονται οι αποκαλύψεις για παραβιάσεις των όσων συμφωνήθηκαν στη Διάσκεψη του Βερολίνου να διαδέχεται η μία την άλλη. Πλέον, η Διάσκεψη είναι σαν να μην πραγματοποιήθηκε ποτέ…

Βίντεο που δημοσίευσε  η ιταλική εφημερίδα La Stampa δείχνει ένα τουρκικό εμπορικό πλοίο φορτωμένο με στρατιωτικά οχήματα με προορισμό τη Λιβύη και αποδέκτη την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας: Είναι Τρίτη βράδυ (28/01) και μια ανδρική φωνή, ακούγεται να λέει στα λιβυκά: «έχουν φτάσει πολλά όμορφα πράγματα, όλα είναι υπό έλεγχο, όλα είναι ωραία».

«Το εσωτερικό του εμπορικού πλοίο είναι ασφυκτικά γεμάτο με τανκ και στρατιωτικά οχήματα μεταφοράς προσωπικού και σίγουρα η αποστολή τους μόνο τη διασφάλιση της ειρήνης δεν υπηρετεί» σχολιάζει η La Stampa.

Νεκρό γράμμα η Διάσκεψη του Βερολίνου

Η Τουρκία, η οποία εμφανίστηκε εξαρχής δυσαρεστημένη με την απόφαση συμβάλλει όσο καμία άλλη χώρα στην ουσιαστική ακύρωση της συμφωνίαςμ συνεχίζοντας να στέλνει βοήθεια προς την κυβέρνηση της Τρίπολης και τον Φαγέζ αλ- Σάρατζ. Μάλιστα, φροντίζει να διατηρεί ενεργό και το επικοινωνιακό παιχνίδι κατηγορώντας… τους πάντες ως υπεύθυνους της κατάστασης, υπογραμμίζοντας πως εκείνη προσπαθεί να διατηρήσει την ισορροπία στην περιοχή.

Βέβαια, παρά το γεγονός ότι ο Χαλίφα Χαφτάρ είναι σύμμαχός της Ελλάδας, ούτε εκείνος είναι… άμοιρος ευθυνών. Και ο επικεφαλής του Εθνικού Λιβυκού Στρατού ρίχνει με τη σειρά του λάδι στη φωτιά, βοηθώντας να διατηρηθεί το θερμόμετρο στην περιοχή σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Για του λόγου το αληθές, σύμφωνα με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Γάσαν Σαλαμέ μετά τη Διάσκεψη του Βερολίνου, έχουν διαπιστωθεί «110 παραβιάσεις της εκεχειρίας»!

«Απειλή νέας επικίνδυνης σύγκρουσης»

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Γάσαν Σαλαμέ κατήγγειλε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τις συνεχείς παραβιάσεις των δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν στις 12 Ιανουαρίου στο Βερολίνο από τη διεθνή κοινότητα για να σταματήσουν οι επεμβάσεις και οι παραδόσεις όπλων στις εμπόλεμες πλευρές.

«Όλα αυτά τα στρατιωτικά γυμνάσια για τον ανεφοδιασμό των δύο πλευρών απειλούν να επισπεύσουν μια νέα πολύ πιο επικίνδυνη σύγκρουση. Παραβιάζουν το πνεύμα και το γράμμα της Διάσκεψης του Βερολίνου» υπογράμμισε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια βιντεοσύνδεσης με το Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Καλώ τις πλευρές και τους ξένους υποστηρικτές τους να απόσχουν από κάθε απρόσεκτη ενέργεια και να ανανεώσουν την εκπεφρασμένη δέσμευσή τους να εργαστούν υπέρ μιας εκεχειρίας».

Ανυποχώρητος ο Ερντογάν: «Η Τουρκία δε θα αφήσει τη Λιβύη σε πραξικοπηματίες»

Σε νέο ξέσπασμα με φόντο τη στήριξη αρκετών κρατών στον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ προχώρησε την Παρασκευή ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να παραδώσει «μαθήματα Δημοκρατίας» σε όσους δεν τάσσονται στο πλευρό της Άγκυρας.

«Από το Σουδάν μέχρι τη Ρωσία και από κάθε γωνιά του πλανήτη μισθοφόροι προστρέχουν και πολεμούν στο πλευρό πραξικοπηματιών στρατηγών δίνοντάς τους κάθε είδους όπλα και μετά επικρίνουν την Τουρκία χωρίς καμία ντροπή».

Σύμφωνα με το  ΣΙΓΜΑ,  ο τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε για «προδότες της Δημοκρατίας», όσους υποστηρίζουν  τον Χαφτάρ, ενώ υπογράμμισε ότι δεν θα επιτρέψει η Λιβύη να περάσει σε χέρια πραξικοπηματιών.

«Όσοι στέκονται δίπλα σε έναν πραξικοπηματία, αντί της νόμιμης κυβέρνησης και του λαού της Λιβύης, προδίδουν καταρχήν τη δημοκρατία

Οι αραβικές χώρες, που υποστηρίζουν ξεδιάντροπα τον Χαφτάρ, κατακρίνουν την Τουρκία. Η Τουρκία δεν έχει προβεί σε καμία παράνομη ενέργεια στη Λιβύη. Η Τουρκία δεν θα αφήσει τη Λιβύη σε πραξικοπηματίες».

Sports in

Περίπατος και τώρα… Σέλτικς για τους Χιτ (112-91, vid)

Οι Μαϊάμι Χιτ επικράτησαν των Σικάγο Μπουλς με 112-91 και εξασφάλισαν το τελευταίο εισιτήριο για τα play off της Ανατολής, όπου θα αντιμετωπίσουν τους Σέλτικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024