Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τρίγωνα Πανοράματος

Τρίγωνα Πανοράματος

Φτιάχνουμε μόνοι μας στο σπίτι το παραδοσιακό γλυκό της Θεσσαλονίκης.

Προετοιμασία-παρασκευή 1 ώρα, Ψήσιμο 30′

Υλικά (για 36-42 τρίγωνα)

Για το σιρόπι

400 γρ. ζάχαρη

300 γρ. νερό

Λίγες σταγόνες χυμός λεμονιού

Για την κρέμα

1 λίτρο φρέσκο γάλα, πλήρες

4 κρόκοι αβγών

300 γρ. ζάχαρη

2 κάψουλες βανίλιας (βανιλίνη)

150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

100 γρ. κορν φλάουρ

200 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

Για το φύλλο

1 πακέτο φύλλο κρούστας για γλυκά

250 γρ. βούτυρο λιωμένο

Φιστίκια Αιγίνης ή αμύγδαλα, τριμμένα (για πασπάλισμα)

Διαδικασία

Σιρόπι: Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά. Αφού κοχλάσει το μείγμα, το αφήνουμε να βράσει για 4 λεπτά.

Κρέμα: Ρίχνουμε 800 ml από το γάλα σε μια κατσαρόλα και τη βάζουμε σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε σε ένα μπολ τους κρόκους, τη ζάχαρη, το υπόλοιπο γάλα, τη βανίλια, το αλεύρι και το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε με έναν αβγοδάρτη μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αποσύρουμε το γάλα από τη φωτιά όταν έχει ζεσταθεί, αλλά πριν κοχλάσει. Αδειάζουμε στην κατσαρόλα σιγά-σιγά (για να μην κόψουν τα αβγά) το μείγμα των αβγών, ανακατεύοντας συνεχώς με τον αβγοδάρτη. Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η κρέμα, 3-4 λεπτά.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε την κρέμα σε ένα βαθύ ταψί ή μπολ. Σκεπάζουμε την κρέμα με μεμβράνη έτσι ώστε να εφάπτεται με την επιφάνειά της. Αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 30 λεπτά και τη μεταφέρουμε στο ψυγείο για 3 ώρες. Σε αυτή τη φάση μπορεί να διατηρηθεί για 3 ημέρες στο ψυγείο. Οταν πρόκειται να τη χρησιμοποιήσουμε την ανακατεύουμε με έναν αβγοδάρτη για να αφρατέψει.

Φύλλα: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.

Ανοίγουμε τα φύλλα πάνω στον πάγκο εργασίας μας και τα κόβουμε κατά μήκος της μακριάς τους πλευράς σε 3 λωρίδες. Παίρνουμε μια λωρίδα φύλλου και τη βουτυρώνουμε καλά με ένα πινέλο. Βάζουμε από πάνω της άλλη μία λωρίδα και την αλείφουμε και αυτήν με βούτυρο. Διπλώνουμε σε τρίγωνο. Κόβουμε το τρίγωνο στη μέση ώστε να έχουμε 2 τρίγωνα, φροντίζοντας να μην πατάμε πολύ τα φύλλα και κολλήσουν μεταξύ τους. Βάζουμε στο άνοιγμά τους (στη σχισμή) ένα κομμάτι λαδόκολλα τσαλακωμένη σε μπάλα. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να μας τελειώσουν τα φύλλα. Ντύνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα και βάζουμε πάνω τα τρίγωνα. Τα ραντίζουμε με λιωμένο βούτυρο.

Τα ψήνουμε για 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Βγάζουμε τα χαρτάκια. Βουτάμε τα τρίγωνα στο σιρόπι για μερικά δευτερόλεπτα ώστε να σιροπιαστούν αλλά να παραμείνουν τραγανά. Τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε πάνω σε μια σχάρα με ποδαράκι για να στραγγίξουν.

Βάζουμε την κρέμα σε κορνέ και γεμίζουμε τα τρίγωνα. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε την κρέμα με τριμμένο αμύγδαλο ή φιστίκι.

Tip: Αν θέλουμε πιο αφράτη κρέμα ενσωματώνουμε 200 ml σαντιγί αφού τη βγάλουμε από το ψυγείο.

Sports in

«Να’ τοι, να’ τοι οι πρωταθλητές»: Στην Ελλάδα τα «χρυσά μωρά» του Ολυμπιακού (pics)

Η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε πριν από λίγο στο «Ελ. Βενιζέλος» μετά την κατάκτηση του Youth League στο Final-4 της Ελβετίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024