Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Χαφτάρ : Θα καταρρίπτουμε ό,τι πετάει από το αεροδρόμιο της Τρίπολης

Χαφτάρ : Θα καταρρίπτουμε ό,τι πετάει από το αεροδρόμιο της Τρίπολης

«Οποιοδήποτε στρατιωτικό ή πολιτικό αεροσκάφος, ανεξαρτήτως σε ποιον ανήκει, αν πετάει πάνω από την πρωτεύουσα θα καταστρέφεται», προειδοποίησε ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Το Μιτίγκα, το μοναδικό αεροδρόμιο σε λειτουργία στην πρωτεύουσα της Λιβύης, την Τρίπολη, έκλεισε και πάλι το βράδυ της Τετάρτης, μετά την απειλή των δυνάμεων του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ), του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, ότι θα καταρρίψουν οποιοδήποτε πολιτικό ή στρατιωτικό αεροσκάφος πετάξει πάνω από την πόλη ή προάστιά της.

Ο,τι πετάει «θα καταστρέφεται»

«Κάθε υπέρπτηση στην πρωτεύουσα από στρατιωτικό ή πολιτικό αεροσκάφος θα θεωρείται παραβίαση της εκεχειρίας», η οποία τέθηκε σε εφαρμογή τη 12η Ιανουαρίου ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη, διεμήνυσε χθες βράδυ ο εκπρόσωπος του ΛΕΣ Αχμεντ αλ Μισμάρι.

«Οποιοδήποτε στρατιωτικό ή πολιτικό αεροσκάφος, ανεξαρτήτως σε ποιον ανήκει, αν πετάει πάνω από την πρωτεύουσα θα καταστρέφεται», πρόσθεσε.

Ο Μισμάρι κατηγόρησε τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) ότι χρησιμοποιεί το διεθνές αεροδρόμιο Μιτίγκα για στρατιωτικούς σκοπούς και το έχει μετατρέψει σε βάση των τούρκων στρατιωτικών που έστειλε η Αγκυρα για να την υποστηρίξει.

Αναστολή των πτήσεων

Η διεύθυνση του αεροδρομίου ανακοίνωσε λίγη ώρα αργότερα την αναστολή των πτήσεων «μέχρι νεοτέρας διαταγής» και τη μεταφορά των πτήσεων στη Μισράτα, περίπου 200 χιλιόμετρα ανατολικότερα.

Νωρίτερα χθες Τετάρτη, οι πτήσεις είχαν ανασταλεί για αρκετές ώρες, μετά τη ρίψη έξι ρουκετών στον τομέα του αεροδρομίου.

Δυνάμεις πιστές στην ΚΕΣ επέρριψαν την ευθύνη στις δυνάμεις του Χαφτάρ, ισχυρού άνδρα της ανατολικής περιοχής της Λιβύης.

Από την έναρξη, την 4η Απριλίου, της εφόδου του ΛΕΣ με σκοπό να κυριεύσει την Τρίπολη, έδρα της κυβέρνησης που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, το αεροδρόμιο έχει γίνει επανειλημμένα στόχος αεροπορικών πληγμάτων και ρουκετών. Η ΚΕΣ κατηγόρησε σε όλες τις περιπτώσεις τις δυνάμεις του Χαφτάρ.

Στρατιωτική βάση

Οι πτήσεις είχαν ξαναρχίσει στο αεροδρόμιο Μιτίγκα στα μέσα του Δεκεμβρίου, έπειτα από τρεις μήνες αναστολής τους. Είχαν διακοπεί και πάλι πριν επαναληφθούν αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η εκεχειρία.

Αυτό το αεροδρόμιο ήταν παλιότερα στρατιωτική βάση, πριν μετατραπεί σε πολιτικό προς αντικατάσταση του διεθνούς αεροδρομίου της Τρίπολης, που υπέστη μεγάλες καταστροφές σε εχθροπραξίες το 2014.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024