Τρίτη 21 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Οι ΗΠΑ τραβούν το... αυτί της Τουρκίας για τις «πειρατικές» ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ

Οι ΗΠΑ τραβούν το… αυτί της Τουρκίας για τις «πειρατικές» ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ

Η «πειρατική» ενέργεια της Τουρκίας να στείλει το «Γιαβούζ» στο οικόπεδο 8 της κυπριακής ΑΟΖ προκειμένου να κάνει γεωτρήσεις καταγγέλθηκε από την πρώτη στιγμή τόσο από την Ελλάδα όσο και την Κυπριακή Δημοκρατία

Μπορεί στην πρόσφατη συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να μην υπήρξε από πλευράς ΗΠΑ η καταδίκη των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας στην περιοχή της Μεσογείου στο βαθμό που θα ήθελε η Ελλάδα, ωστόσο τις τελευταίες ώρες οι ΗΠΑ  έστειλαν πολλαπλά μηνύματα προς την Άγκυρα επιχειρώντας να βάλουν φρένο στο κρεσέντο των επιθετικών κινήσεων που κάνει η γειτονική χώρα.

Η «πειρατική» ενέργεια της Τουρκίας να στείλει το «Γιαβούζ» στο οικόπεδο 8 της κυπριακής ΑΟΖ προκειμένου να κάνει γεωτρήσεις καταγγέλθηκε από την πρώτη στιγμή τόσο από την Ελλάδα όσο και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην προσπάθειά του να δημιουργήσει τετελεσμένα με το θέμα των ενεργειακών κοιτασμάτων αλλά και να επιβάλει την στρατηγική της Τουρκίας για συνεκμετάλλευση των πόρων, έδειξε για μία ακόμη φορά ότι δρα χωρίς να υπολογίζει το διεθνές δίκαιο.

Ωστόσο αυτή τη φορά, οι ΗΠΑ και συγκεκριμένα το Στέιτ Ντιπάρμεντ παρενέβη δυναμικά, βάζοντας στη… θέση της την Τουρκία.

Με αιχμή την προκλητική ενέργεια της Τουρκίας να στείλει το «Γιαβούζ» στο οικόπεδο 8 της κυπριακής ΑΟΖ, έστειλε σαφές μήνυμα στην Άγκυρα ζητώντας να σταματήσει τις γεωτρήσεις ενώ ξεκαθάρισε παράλληλα πως μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να διεκδικήσει θαλάσσια δικαιώματα από το έδαφος της Κύπρου.

«Φρένο» ΗΠΑ σε Τουρκία για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με αφορμή την αποστολή του γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στη θαλάσσια περιοχή της Λεμεσού, κάλεσε  σε αυστηρούς τόνους την Άγκυρα να βάλει φρένο σε όλες τις γεωτρητικές της δραστηριότητες εντός των υδάτων της Κύπρου.

Απαντώντας σε ερώτηση Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε την παρουσία του «Γιαβούζ» στο τεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ προκλητικό βήμα που θα δημιουργήσει εντάσεις στη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Είναι ίσως η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ στέλνουν τόσο αυστηρό μήνυμα στη γειτονική χώρα για τις «πειρατικές» ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ ενώ χαρακτηρίζουν πρόκληση την παρουσία του «Γιαβούζ» στην περιοχή, μία ενέργεια η οποία – όπως σημειώνουν – δημιουργεί εντάσεις.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να ανησυχούν έντονα για τις πληροφορίες που αφορούν τις γεωτρήσεις της Τουρκίας στα ύδατα της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων αποστολής του ‘Γιαβούζ’ νότια της Λεμεσού. Αυτό το προκλητικό βήμα δημιουργεί εντάσεις στην περιοχή. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτή τη δραστηριότητα», ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Μηνύματα σε Τουρκία και από Πομπέο

Η παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έρχεται μία ημέρα μετά την επιστολή στήριξης στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

Ο Μάικ Πομπέο σε μία κρίσιμη χρονική συγκυρία, όπου η Τουρκία συνεχίζει να δρα ως «πειρατής» στη Μεσόγειο, διαβεβαίωσε πως «οι ΗΠΑ θα στηρίζουν πάντα την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη δημοκρατία» στην περιοχή.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε τα παραπάνω στοιχεία» δήλωσε,  ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, προσθέτοντας πως «οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες να στηρίξουν την ασφάλεια, την ειρήνη και την ευημερία στην Ελλάδα».

Το περιεχόμενο της επιστολής παρουσιάστηκε χθες, από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Στην επιστολή αυτή, όπως είπε ο κ. Πέτσας, οι ΗΠΑ δεν μιλούν μόνο για την υποχρέωση επίλυσης των διαφορών με ειρηνικά μέσα και για την αποφυγή προκλητικών πράξεων ή διακηρύξεων. Κυρίως τονίζουν και μάλιστα δυο φορές στην ίδια επιστολή, ότι οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες να στηρίξουν την ευημερία, την ασφάλεια και τη Δημοκρατία της Ελλάδας.

Ο Πομπέο σημειώνει με νόημα πως οι ΗΠΑ  συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα ως ηγέτη στην Ευρώπη, ως σύμμαχο – κλειδί και ως κρίσιμο παίκτη στην ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια.

Το… χαβά της η Τουρκία

Την ώρα πάντως που οι ΗΠΑ στέλνουν αυστηρά μηνύματα στην Άγκυρα για τις προκλητικές ενέργειες εντός της κυπριακής ΑΟΖ, η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί μετατρέποντας αεροδρόμιο στα Κατεχόμενα σε βάση υποστήριξης του «Γιαβούζ».

Στην εξέλιξη αυτή οδήγησε η τεχνική αδυναμία της Τουρκίας να υποστηρίξει το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» στην παράνομη δραστηριότητά του στο οικόπεδο 8, κυρίως λόγω της μεγάλης απόστασης από τη Σινίφκη.

Συγκεκριμένα,  η Τουρκία, σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο Κύπρου,  μετέτρεψε το αεροδρόμιο Τύμπου στα κατεχόμενα, σε προσωρινή ενδιάμεση βάση υποστήριξης του «Γιαβούζ» για τις τακτικές πτήσεις ελικοπτέρων από και προς το γεωτρύπανο.

Υπενθυμίζεται πως το Σάββατο σε μια ακόμα προκλητική κίνηση της Τουρκίας, το ΥΠΕΞ της χώρας ανακοίνωσε πως το γεωτρύπανο Γιαβούζ, μεταφέρθηκε, για πρώτη φορά, σε περιοχή της Νότιας ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και συγκεκριμένα στο οικόπεδο 8, το οποίο βρίσκεται απέναντι από την Λεμεσό, σε απόσταση 100 ναυτικών μιλίων.

Υποκλοπή μελετών για το οικόπεδο 8

Και δεν έφταναν όλα αυτά, αλλά τις τελευταίες ώρες έχουν έρθει στο προσκήνιο καταγγελίες για υποκλοπή μελετών για το οικόπεδο 8 στο οποίο βρίσκεται παρανόμως το «Γιαβούζ».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Κυρ. Κούσιος σχολιάζοντας την παρουσία του Γιαβούζ στο οικόπεδο 8 το οποίο έχει αδειοδοτηθεί στις εταιρείες ΕΝΙ και TOTAL αλλά και τον τρόπο που κινείται σημείωσε πως όλα συγκλίνουν προς την κατεύθυνση ότι υπέκλεψαν μελέτες με στοιχεία.

«Υπάρχουν πληροφορίες  που δείχνουν ότι οι Τούρκοι με κάποιον τρόπο έχουν πληροφόρηση για τις μελέτες» τόνισε ο κ. Κούσιος μιλώντας στην ΕΡΤ.

Sports in

Μίχαλ Ζεβλάκοφ στο in: «Ξεκινά μια νέα μεγάλη εποχή για τον Ολυμπιακό – Χάρηκα πολύ με την πορεία της ομάδας»

Ο παλαίμαχος αμυντικός του Ολυμπιακού, Μίχαλ Ζεβλάκοφ μίλησε στο in για τον τελικό του Confernece League κι έστειλε μήνυμα στους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 21 Μαϊου 2024