Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η μεγάλη επιστροφή του Balenciaga στην υψηλή ραπτική

Η μεγάλη επιστροφή του Balenciaga στην υψηλή ραπτική

Ο ιστορικός οίκος μόδας Balenciaga επιστρέψει στις ρίζες του μετά από μισό αιώνα

Ο ιστορικός οίκος Balenciaga επιστρέφει στις ρίζες του παρουσιάζοντας ένα fashion show υψηλής ραπτικής, το πρώτο μετά από 50 χρόνια.

Ο ιδρυτής του οίκου, ο Κριστόμπαλ Μπαλενθιάγα (Cristóbal Balenciaga), συχνά χαρακτηρίζεται ως ένας από τους μεγαλύτερους μόδιστρους όλων των εποχών.

Άνοιξε την πρώτη μπουτίκ του στο Σαν Σεμπαστιάν, το 1919.

View this post on Instagram

#CaughtOffGuard

A post shared by Cristobal Balenciaga (@c_balenciaga) on

Όταν ξέσπασε ο ισπανικός εμφύλιος, ο  Cristóbal Balenciaga έφυγε για το Παρίσι και εισήγαγε την ισπανική μόδα στο παγκόσμιο κοινό.

Θεωρείται σταθμός στην ιστορία της μόδας – στο επίπεδο της Έλσα Σκιαπαρέλι ή της Κοκό Σανέλ – και δεν είναι τυχαίο που ο διάσημος φωτογράφος μόδας και προσώπων της υψηλής κοινωνίας Σέσιλ Μπίτον τον αποκάλεσε «Πικάσο της μόδας».

View this post on Instagram

#𝘾𝙖𝙡𝙡𝙁𝙤𝙧𝙋𝙖𝙥𝙚𝙧𝙨. Con motivo de la conmemoración del 125 aniversario del nacimiento del genial Maestro, @cristobalbalenciagamuseoa organizará el 𝙄 𝘾𝙤𝙣𝙜𝙧𝙚𝙨𝙤 𝙄𝙣𝙩𝙚𝙧𝙣𝙖𝙘𝙞𝙤𝙣𝙖𝙡 𝙨𝙤𝙗𝙧𝙚 𝘾𝙧𝙞𝙨𝙩𝙤𝙗𝙖𝙡 𝘽𝙖𝙡𝙚𝙣𝙘𝙞𝙖𝙜𝙖. ⠀ Este congreso académico quiere ser la plataforma en la que se expongan los trabajos y propuestas de investigación innovadoras de calidad sobre la figura y el legado del modista. Dada la trascendencia de su figura, son bienvenidas propuestas que provengan no sólo del ámbito de la historia de la moda, sino también de otros campos de estudio. ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ Más información en nuestra web: www.cristobalbalenciagamuseoa.com #cristobalbalenciagamuseoa #cristobalbalenciaga #modaypatrimonio #culture #museum #history #biography #basquecountry #gipuzkoa #getaria #international #congress

A post shared by Cristóbal Balenciaga Museoa (@cristobalbalenciagamuseoa) on

Λέγεται ότι ο Christian Dior είχε πει ότι είναι ο «αρχηγός όλων μας» και η Coco Chanel τον αποκαλούσε «ο μόνος πραγματικός σχεδιαστής μόδας».

Το 1968, ο Cristóbal Balenciaga διέλυσε τον επώνυμο οίκο του, που έδρευε στην Avenue George V, στο Παρίσι, από το 1937.

Ο οίκος αναγεννήθηκε το 1986 και παρουσιάζει έκτοτε συλλογές pret a porter.

Μισό αιώνα μετά, οι λάτρεις της μόδας θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα ακόμα Balenciaga couture show.

Ο γεωργιανός σχεδιαστής Demna Gvasalia, από τότε που ανέλαβε, το 2016, καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου, έχει φανταστεί εκ νέου κάποιες από τις πιο διάσημες και ευφάνταστες δημιουργίες του Cristóbal Balenciaga.

«Ο ίδιος ο Balenciaga ήταν ένας μετρ και τα αρχεία των φορεμάτων εκείνης της εποχής δηλώνουν συγκεκριμένη οπτική» είχε πει τότε ο Demna Gvasalia.

«Η ιδέα μου ήταν να την επανερμηνεύσω και την εκσυγχρονίσω, και να δω πώς μπορούμε να δουλέψουμε με παραδοσιακά μέσα ραπτικής».

Σε ανακοίνωση για την επιστροφή του οίκου στις ρίζες του, ο Demna Gvasalia τόνισε:

«H υψηλή ραπτική είναι τα πραγματικά θεμέλια αυτού του οίκου, κατά συνέπεια είναι δημιουργικό και ενορατικό καθήκον μου να την επαναφέρω στο προσκήνιο.

Για μένα, η υψηλή ραπτική είναι ένας ανεξερεύνητος δρόμος δημιουργικής ελευθερίας και μια πλατφόρμα για καινοτομία.

Δεν είναι μόνον ότι προσφέρει ένα άλλο φάσμα δυνατοτήτων στη ραπτική, φέρνει επίσης το σύγχρονο όραμα του Balenciaga στις πηγές του».

Ως απότιση φόρου τιμής στις απαρχές του οίκου, θα δημιουργηθούν στην παλιά διεύθυνση στην Avenue George V σαλόνια έχοντας ως μοντέλο τα σαλόνια του οίκου την εποχή του Cristóbal Balenciaga.

Το show της συλλογής pret a porter Άνοιξη/Καλοκαίρι 2020 που παρουσίασε ο οίκος τον περασμένο Σεπτεμβρίου, στην Εβδομάδα Μόδας στο Παρίσι  έκλεισε με μια σειρά από τουαλέτες, που ήταν σαφής αναφορά στις αρχικές δημιουργίες  του Cristóbal Balenciaga και μας προδιαθέτουν για το τι θα παρουσιαστεί τον Ιούλιο.

«Οι τουαλέτες πάνε πίσω στις απαρχές του Balenciaga, όταν ο Cristóbal ξεκίνησε στην Ισπανία. Αυτός ήταν, κυρίως, ο τύπος της σιλουέτας που φιλοτεχνούσε. Από την ισπανική ζωγραφική» είχε πει τότε για τη συλλογή που παρουσιάστηκε  ο Gvasalia.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024