Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γαλλία : Ξεκινά νέα εβδομάδα διαδηλώσεων - Σοβαρά επεισόδια στις Βερσαλλίες

Γαλλία : Ξεκινά νέα εβδομάδα διαδηλώσεων – Σοβαρά επεισόδια στις Βερσαλλίες

Τη Δευτέρα, τεσσαρακοστή μέρα των κινητοποιήσεων στη Γαλλία, οι διαδηλωτές ετοίμασαν «θερμή» υποδοχή στον Εμανουέλ Μακρόν στη Δουνκέρκη και τις Βερσαλλίες.

Για ένα νέο γύρο κινητοποιήσεων αυτήν την εβδομάδα προετοιμάζονται οι απεργοί για το συνταξιοδοτικό στη Γαλλία, με την οργή προς το πρόσωπο του Εμανουέλ Μακρόν να κοχλάζει μετά και από την απόπειρα λιντσαρίσματός του το Σάββατο.

Δεν είναι τυχαίο ότι τη Δευτέρα, τεσσαρακοστή μέρα των κινητοποιήσεων, οι διαδηλωτές ετοίμασαν «θερμή» υποδοχή στη Δουνκέρκη και τις Βερσαλλίες, δύο πόλεις τις οποίες επισκέφτηκε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Στις Βερσαλλίες, όπου το απόγευμα ο Μακρόν μίλησε σε οικονομικό φόρουμ, διαδηλωτές συγκρούστηκαν με δυνάμεις της αστυνομίας τη Δευτέρα κοντά στο περίφημο Ανάκτορο.

Δεκάδες διαδηλωτές επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό, με τους αστυνομικούς των δυνάμεων αντιμετώπισης ταραχών να τους εμποδίζουν τον δρόμο προς το Ανάκτορο των Βερσαλλιών.

«Είμαστε ακόμη εδώ, αυτό δεν έχει τελειώσει», είπε ο Ζιλ Λε Μόιν που βρισκόταν μεταξύ του πλήθους, την ώρα που άλλοι κατήγγειλαν ότι ο Εμανουέλ Μακρόν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των επιχειρηματιών.

Οι απεργοί… βγήκαν από τα ρούχα τους

Από τις διαδηλώσεις της Δευτέρας, αξιοσημείωτες ήταν αυτές των δικηγόρων και των εργαζόμενων στα νοσοκομεία.

Στο Δικαστικό Μέγαρο του Παρισιού, οι δικηγόροι πέταξαν τις χαρακτηριστικές ρόμπες που φορούν.

Σε άλλα μέρη στη Γαλλία, οι δικηγόροι διαμαρτυρήθηκαν με πρωτότυπους τρόπους: είτε χορεύοντας είτε χτυπώντας παλαμάκια, συνεχίζουν να απεργούν για τρίτη εβδομάδα.

Το πρωί της Δευτέρας, οι δικηγόροι και οι υπόλοιποι διαδηλωτές της Δουνκέρκης επιφύλαξαν… θερμή υποδοχή στον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επισκεπτόταν την πόλη.

Τις ιατρικές τους ρόμπες πέταξαν και εργαζόμενοι σε κεντρικό νοσοκομείο του Παρισιού.

Βίντεο της οργής: Αστυνομικός γρονθοκοπεί ήδη χτυπημένο διαδηλωτή

Από την έναρξη των κινητοποιήσεων, πολυάριθμα είναι τα περιστατικά αστυνομικής βίας που έχουν έρθει στο φως κυρίως από τα social media, μιας και τα περισσότερα παραδοσιακά ΜΜΕ ακολουθούν την κατευθυντήρια γραμμή Μακρόν.

Μετά τη δολοφονική λαβή σε διανομέα και τα διάφορα περιστατικά ξυλοδαρμών διαδηλωτριών από όργανα της τάξης, ένα νέο βίντεο ρίχνει λάδι στη φωτιά που καίει τους ήδη οργισμένους Γάλλους πολίτες.

Στο περιστατικό αυτό από το Σάββατο στη Τουλούζη, φαίνεται ένας αστυνομικός να κοπανάει έναν διαδηλωτή, ο οποίος ήδη αιμορραγεί στο πρόσωπο και είναι ξαπλωμένος καταγής.

Εβδομάδα κινητοποιήσεων

Το κύμα των απεργιακών κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων, που διαρκεί περισσότερες από 6 εβδομάδες, έχει προκαλέσει χάος στα δρομολόγια των τρένων και του μετρό στη γαλλική πρωτεύουσα, έχει περιορίσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και έχει μειώσει τα εισοδήματα εμπόρων, ξενοδόχων και εστιατόρων.

Μετά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, η οποία έκανε παραχωρήσεις σε θέματα όπως η ηλικία συνταξιοδότησης, ο αριθμός των απεργών φαίνεται πως έχει μειωθεί.

Για παράδειγμα, αυτήν την εβδομάδα τα μέσα μαζικής μεταφοράς φαίνεται πως επανέρχονται σιγά – σιγά στην κανονικότητα, με τα περισσότερα δρομολόγια να τηρούνται κανονικά.

Η συνδικαλιστική ένωση UNSA, που αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο των εργαζομένων της εταιρείας που διαχειρίζεται το μετρό και τα λεωφορεία στο Παρίσι, ανέφερε ότι τα μέλη της σταματούν την απεργία τους, ωστόσο συνεχίζουν να αντιτίθενται στη μεταρρύθμιση.

Εντούτοις, η κυβέρνηση Μακρόν δεν πρέπει να επαναπαύεται από αυτήν την ανάπαυλα – εξάλλου ανάλογο «διάλειμμα» είχε γίνει και την περίοδο των Χριστουγέννων.

Για αυτήν την εβδομάδα, έχουν προγραμματιστεί μαζικές απεργίες σε όλη τη Γαλλία τόσο για την Τετάρτη όσο και για την Παρασκευή.

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024