Το υπουργείο Μεταφορών σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής δεν καταργεί τις κλήσεις αλλά το χαρτί στις κλήσεις!

Εάν προσεχώς παρκάρετε παρανόμως, υπερβείτε το όριο ταχύτητας ή παρκάρετε σε θέση ΑμεΑ και δεν δείτε στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου σας ή της μοτοσικλέτας σας κλήση, μη χαρείτε ότι τη γλιτώσατε.

Απλούστατα, το υπουργείο Μεταφορών σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής δεν καταργεί τις κλήσεις αλλά το χαρτί στις κλήσεις! Κατόπιν συμφωνίας των δύο υπουργείων -όπως αναφέρει ο «Βηματοδότης»– οι κλήσεις για κάθε παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας θα καταγράφονται ηλεκτρονικώς και θα μεταφέρονται απευθείας στην Εφορία.

Στόχος, όπως αναφέρεται στην απόφαση, είναι «η ενίσχυση της γενικής αποτροπής από την τέλεση παραβάσεων του ΚΟΚ. Κάθε παραβάτης του ΚΟΚ πρέπει να υφίσταται τη νόμιμη συνέπεια της παραβατικής του συμπεριφοράς». Με απλά λόγια, θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα καταβάλει το προβλεπόμενο πρόστιμο από την παράβαση που έχει τελέσει. Και το ερώτημα που ανακύπτει είναι πώς θα αντιληφθεί ότι έκανε παράβαση τη στιγμή που δεν λαμβάνει κλήση.

Πώς θα αντιληφθείτε την κλήση

Η απάντηση είναι απλή. Οι αστυνομικοί θα εφοδιαστούν με ειδικά τάμπλετ (ή ειδικά ηλεκτρονικά μηχανήματα) και θα καταγράφουν εκεί τις παραβάσεις. Ενίοτε θα φωτογραφίζουν και το όχημα του παραβάτη. Ολα αυτά θα μεταφέρονται αμέσως στην Εφορία και ο παραβάτης που δεν θα καταβάλει το πρόστιμο εμπρόθεσμα θα το βλέπει, σε σχετικά σύντομο χρόνο, να βεβαιώνεται στο Taxis.

Ολα αυτά που ορισμένοι γνώριζαν ότι μπορούν με μέσο να σβήσουν την κλήση θα πρέπει να τα ξεχάσουν. Καμία κλήση για κανένα παράπτωμα και για κανέναν δεν θα σβήνεται εφεξής. Ολες θα πληρώνονται.

Επιπλέον, καθιερώνονται ηλεκτρονικές διαδικασίες ελέγχου και παρακολούθησης των παραβάσεων διατάξεων του ΚΟΚ και της οδικής συμπεριφοράς των καθ’ έξιν παραβατών οδηγών. Με δυο λόγια, οι παραβάσεις θα ενημερώνουν απευθείας και ηλεκτρονικώς και το point system των απρόσεκτων οδηγών.

Από την άλλη, όμως, η κοινή αυτή υπουργική απόφαση προβλέπει και την ηλεκτρονική υποβολή δικαιολογητικών για απόκτηση άδειας οδήγησης, την οποία να υπενθυμίσω μπορεί, μόλις ψηφιστεί ο σχετικός νόμος, να την αποκτήσει και ένας 17χρονος. Με ένα κλικ δηλαδή θα μπορεί ο ενδιαφερόμενος να υποβάλει όλα τα δικαιολογητικά του για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr