Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έτσι εξηγείται το σύμβολο του Καρκίνου

Έτσι εξηγείται το σύμβολο του Καρκίνου

Ίσως το πιο ευαίσθητο ζώδιο του ζψδιακού κύκλου που εκφράζεται μέσα από τον γνωστό σε όλους κάβουρα

Ο Καρκίνος ανήκει στο ζώδιο του νερού. Έχει τις ευαισθησίες, το ένστικτο και την ενσυναίσθηση που κάθε σωστός εκπρόσωπος αυτού του στοιχείου θα έπρεπε να έχει. Συμβολίζεται με έναν κάβουρα, ένδειξη της εσωστρέφειας και της τάσης του να κουβαλάει πάντα το «σπίτι» του.

Ιστορία

Το πρώτο ζώδιο που ανήκει στο στοιχείο του νερού δεν θα μπορούσε να συμβολίζεται από κάτι θαλασσινό, ή από την ίδια τη θάλασσα. Ο αστερισμός του Καρκίνου αναφέρεται στους ρωμαίους συγγραφείς Οβίδιο και Προπέρτιο σαν χταπόδι, ενώ ο Μπάρτσιος και ο Λουμπίνσκι (17ος αιώνας) τον ονομάζουν αστακό. Αντίθετα, οι Σουμέριοι και οι Βαβυλώνιοι έβλεπαν στη θέση του Καρκίνου μια χελώνα, ενώ οι Αιγύπτιοι τον Σκαραβαίο, το ιερό σκαθάρι που το συνέδεαν με την αθανασία.

Και αυτό γιατί το σκαθάρι γεννά τα αυγά του εγκαταλείποντας τα μέσα σε μια φωλιά με άφθονο φαγητό και οι παρατηρητές πίστευαν ότι τα σκαθάρια γεννώνται από μόνα τους, από το πουθενά. Το καβούρι, που αποτελεί το σύμβολο του ζωδίου, είναι και αυτό ελληνική επινόηση. Λέγεται ότι είναι ο κάβουρας που έστειλε η Ήρα για να επιτεθεί στον Ηρακλή στη μάχη που έδωσε ο τελευταίος με την Λερναία Ύδρα.

Για να τον ανταμείψει η Θεά, τον έκανε αστέρι στον ουρανό, χαρίζοντας του την αθανασία. Σε όλες τις εκφάνσεις του, ο Καρκίνος συνδέεται με το συναίσθημα, με το σπίτι, την οικογένεια, τις ρίζες αλλά και με την αθανασία. Δεν τυχαίο το γεγονός ότι τόσο το καβούρι όσο και η χελώνα κουβαλάνε μαζί τους το σπίτι τους.

Συμβολισμός

Μάλιστα, το καβούρι που οπισθοδρομεί, συμβολίζει την επιστροφή στις ρίζες, στις καταβολές. Ως αναφορά στο θέμα της αθανασίας, σύμφωνα με τους χαλδαϊκούς αλλά και τους πλατωνικούς φιλόσοφους ο αστερισμός του Καρκίνου αποτελεί το δρόμο που διαβαίνουν οι ψυχές για να κατέβουν στη γη, ενώ ο πολικός Αιγόκερως είναι ο αγωγός των ψυχών που επιστρέφουν στον ουρανό.

Δεν είναι καθόλου τυχαία η φιλοσοφική αυτή προσέγγιση αφού και οι σύγχρονοι ερευνητές τοποθετούν τον Σείριο, τον μεγαλύτερο απλανή του αστερισμού Καρκίνου σαν τον τόπο που συνδέεται με τα μυστήρια της γήινης και της μεταθανάτιας ζωής. Η Σελήνη, παραδοσιακός κυβερνήτης του Καρκίνου έχει δώσει το όνομά της στη Δευτέρα των Λατίνων, των λατινογενών γλωσσών και των Άγγλων: (Lunes-dies, Lundi, Lunedi, Moon-day).

Το ιδεόγραμμα του Καρκίνου θυμίζει τα στήθη της μητέρας γης, αλλά και τις δαγκάνες του καβουριού.

Sports in

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος 10-8: Φουλάρουν για το Final 4 οι Ερυθρόλευκοι

Ο Ολυμπιακός νίκησε τη Φερεντσβάρος με 10-8, την υποχρέωσε στην πρώτη φετινή της ήττα σε όλες τις διοργανώσεις και έπιασε κορυφή μαζί με τους Ούγγρους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024