Προβληματισμό – αν μη τι άλλο – προκαλεί η παραδοχή από τον διοικητή του ΑΤ Εξαρχείων ότι προτεραιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την περιοχή είναι «να χτυπηθεί πρώτα το πολιτικό και κοινωνικό έγκλημα, και μετά το ποινικό».

Η αποκάλυψη αυτή ήρθε ύστερα από συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν οι κάτοικοι των Εξαρχείων το μεσημέρι του Σαββάτου.

Οι Εξαρχειώτες συγκεντρώθηκαν έξω από το αστυνομικό τμήμα της οδού Καλλιδρομίου για να διαμαρτυρηθούν για την αυξανόμενη εγκληματικότητα στο κεντρικό προάστιο της Αθήνας.

Σε κείμενό τους, καταγγέλλουν ότι στην περιοχή εξακολουθούν να δρουν ανεξέλεγκτες συμμορίες, που έχουν μετατρέψει τη γειτονιά «σε ορμητήριο διαφόρων ειδών κακοποιών του κοινού ποινικού δικαίου. Τα σπασίματα αυτοκινήτων και οι ληστείες είναι καθημερινά φαινόμενα, πολλά μέσα στο φως της ημέρας».

Περιγράφουν, μάλιστα, ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι δράστες δεν διστάζουν να ελέγξουν και να ξεκαθαρίσουν τα κλοπιμαία τους σε κοινή θέα, στη συμβολή των οδών Καλλιδρομίου και Θεμιστοκλέους, ή στην είσοδο πολυκατοικιών επί της οδού Ερεσού.

«Οι λίγοι κάτοικοι που αντιδρούν στοχοποιούνται είτε δεχόμενοι επίθεση με πέτρες, είτε απειλούμενοι ανοιχτά με ψαλίδια, μαχαίρια, κ.λπ.», επισημαίνουν στο κείμενό τους.

«Πρώτα το πολιτικό και κοινωνικό έγκλημα στα Εξάρχεια, μετά το ποινικό»

Οι κάτοικοι ζητούσαν συνάντηση με τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ενώ τελικά συναντήθηκαν με τον διοικητή του ΑΤ Εξαρχείων.

Σύμφωνα με τον κ. Θεόδωρο Κοκκινάκη, μέλος της αντιπροσωπείας των κατοίκων, ο διοικητής διαμήνυσε πως «ο σχεδιασμός άνωθεν είναι να χτυπηθεί πρώτα το πολιτικό και κοινωνικό έγκλημα στα Εξάρχεια, και μετά το ποινικό. Αυτή ήταν η ενημέρωση».

Παράλληλα, καταγγέλλει ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αποφεύγει να μιλήσει κατ’ ιδίαν με τους κατοίκους των Εξαρχείων εδώ και έναν μήνα.

Ανακοίνωση του ΜέΡΑ25

Για την παραδοχή αυτή του διοικητή του ΑΤ Εξαρχείων εξέδωσε ανακοίνωση το ΜέΡΑ25.

«Αν ένας καλοπροαίρετος πολίτης είχε κάποια αμφιβολία για το τι ακριβώς επιδιώκει ο Χρυσοχοϊδης στα Εξάρχεια, αυτή εξανεμίστηκε σήμερα με τον πιο επίσημο τρόπο. Όπως δήλωσε διοικητής του ΑΤ Εξαρχείων σε εκπροσώπους των κατοίκων της περιοχής, «ο σχεδιασμός άνωθεν είναι να παταχθεί πρώτα το πολιτικό και κοινωνικό έγκλημα, και μετά το ποινικό».

Η συνάντηση έγινε στα πλαίσια προγραμματισμένης διαμαρτυρίας των κατοίκων των Εξαρχείων με αφορμή την ανενόχλητη δράση συμμορίας στην περιοχή της οδού Καλλιδρομίου.

Να υπενθυμίσουμε ότι στην οδό Καλλιδρομίου είναι μόνιμα τοποθετημένες ομάδες των ΜΑΤ επιφορτισμένες να φυλάνε… τα τούβλα από τις χτισμένες εισόδους καταλήψεων που άδειασαν στα πλαίσια της εκστρατείας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να πατάξει όχι «την ανομία» όπως ήταν το επίσημο αφήγημα, αλλά να αλώσει συμβολικά ένα ολόκληρο πλέγμα από δομές αλληλεγγύης, κοινωνικής δράσης και προστασίας ευάλωτων συνανθρώπων με το πρόσχημα της παράνομης κατάληψης κτιρίων.

Αν η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη επιμένει ότι στόχος της είναι «η ανομία», τότε θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις γι αυτό που ειπώθηκε σήμερα στο ΑΤ Εξαρχείων. Πρέπει να εξηγήσει αυτό που βλέπουν κάθε μέρα οι κάτοικοι της περιοχής: εμπόρους πρέζας και λαθραίων τσιγάρων και ληστές με μαχαίρια να δρουν ανενόχλητοι μπροστά στα μάτια βαριεστημένων ανδρών των ΜΑΤ που φυλάνε τσιμεντωμένα κτίρια.

Να ομολογήσουν επιτέλους χωρίς άλλοθι και μάσκες το πασιφανές: ότι η «ανομία» είναι ένα κενό νοήματος φύλλο συκής που κρύβει την ανάγκη μιας αυταρχικής δεξιάς να εξαφανίσει απ’ τον ιστορικό χάρτη τα Εξάρχεια του Άσιμου, της Κατερίνας Γώγου, του Κύρκου, του Καλαϊτζή, των δεκάδων εκδοτικών και τυπογραφείων, των δομών αλληλεγγύης, της σκέψης και της αμφισβήτησης και να τα παραδώσει σε εξευτελιστικές τιμές σε κινέζους επενδυτές και airBnB τουρίστες.»

Αστυνομική επιχείρηση στα Εξάρχεια

Πάντως, σε μία προσπάθεια να φανεί ότι υπάρχει πάταξη και του ποινικού εγκλήματος στα Εξάρχεια, αργά το μεσημέρι της Κυριακής σε εξέλιξη βρίσκεται εκτεταμένη επιχείρηση της Αστυνομίας στην περιοχή.

Αστυνομικοί της ασφάλειας Αττικής, αλλά και ομάδες της ΟΠΚΕ, κάνουν ελέγχους με βάση το νέο επιχειρησιακό σχέδιο για την πάταξη της εγκληματικότητας.

Ανάλογες αστυνομικές επιχειρήσεις έγιναν την Πέμπτη και την Παρασκευή στην περιοχή των Εξαρχείων.

Γράψτε το σχόλιό σας