Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λιγότεροι φόροι… περισσότερα όπλα – Ο Χρ. Σταϊκούρας καλείται να τετραγωνίσει τον κύκλο

Λιγότεροι φόροι… περισσότερα όπλα – Ο Χρ. Σταϊκούρας καλείται να τετραγωνίσει τον κύκλο

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Χρήστος Σταϊκούρας – Οι εξοπλισμοί στο τραπέζι, μαζί με την υπεσχημένη μείωση των φόρων – Ολα, από τη μείωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης μέχρι τα νέα όπλα, εξαρτώνται από το εύρος του νέου δημο-σιονομικού χώρου που θα δημιουργηθεί το 2020 – Την άνοιξη οι αποφάσεις

Τα αιματηρά γεγονότα των τελευταίων ημερών στην ευρύτερη ζώνη της Μέσης Ανατολής και η εξ αυτών απορρέουσα γεωπολιτική αστάθεια, σε συνδυασμό με την τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, δημιουργούν νέες ανάγκες και επιδρούν με τον τρόπο τους στον σχεδιασμό της εγχώριας οικονομικής πολιτικής. Η παράμετρος της επαύξησης των εξοπλιστικών δαπανών απασχολεί εντόνως πια το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας δεν κρύβει ότι το θέμα των εξοπλισμών και της ενίσχυσης των αποτρεπτικών δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων συζητείται από την αρχή του περασμένου φθινοπώρου, σχεδόν ταυτόχρονα με την εκδήλωση των τουρκικών διεκδικήσεων.

Ο ίδιος μάλιστα τοποθετείται ευθέως και θεωρεί επιβεβλημένη στις νέες συνθήκες την ενίσχυση της εθνικής άμυνας, την οποία έχει ήδη εντάξει στον σχεδιασμό του υπουργείου.

Αντιλαμβάνεται βεβαίως ότι οι απαιτήσεις πολλαπλασιάζονται και γνωρίζει ότι θα χρειαστεί εντονότερη προσπάθεια ώστε να ικανοποιηθούν ταυτόχρονα τόσο οι πολλές προκλήσεις της οικονομικής πολιτικής όσο και οι επείγουσες ανάγκες της εθνικής άμυνας. Και δεν ξεχνά ότι η χώρα τελεί ακόμη υπό τον έλεγχο των δανειστών και υπό την πίεση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων.

Και το 2020 η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να δεσμεύει δημοσιονομικούς πόρους για την αποπληρωμή του χρέους, να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ και από το υπερπλεόνασμα πια να καλύψει τις προσδοκίες των πολιτών για επιπλέον μείωση των φόρων και βεβαίως να καλύψει τις επαυξημένες ανάγκες της εθνικής άμυνας.

Το Βήμα της Κυριακής αναλύει…

-Η περίπλοκη δημοσιονομική άσκηση

-Οι περιορισμοί και οι προϋποθέσεις για την κάλυψη των απαιτήσεων

-Το επενδυτικό κλίμα και οι κινήσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης

-Η δυναμική της ελληνικής οικονομίας και οι διαμορφούμενες τάσεις ανάπτυξης

-Ο στόχος για αύξηση των δημοσίων εσόδων

-Τα νέα όπλα και η ελληνική πολεμική βιομηχανία

Διαβάστε περισσότερα στο αναλυτικό ρεπορτάζ του Αντώνη Καρακούση στο «Βήμα της Κυριακής»

Sports in

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024