Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αντίθετη η ΕΕ στην πολιτική Τραμπ για το Ιράν: Σπουδαία η συμφωνία για τα πυρηνικά

Αντίθετη η ΕΕ στην πολιτική Τραμπ για το Ιράν: Σπουδαία η συμφωνία για τα πυρηνικά

Της συμφωνίας για το ιρανικό πρόγραμμα υπεραμύνθηκε η ΕΕ, αγνοώντας τις προτροπές Τραμπ προς τους Ευρωπαίους να εγκαταλείψουν τη συμφωνία που υπογράφηκε στη Βιέννη το 2015

Της συμφωνίας για το ιρανικό πρόγραμμα υπεραμύνθηκε η ΕΕ, αγνοώντας τις προτροπές Τραμπ προς τους Ευρωπαίους να εγκαταλείψουν τη συμφωνία που υπογράφηκε στη Βιέννη το 2015. Ωστόσο προειδοποίησε το Ιράν να απόσχει από οιαδήποτε «μη αναστρέψιμη ενέργεια».

«Η συμφωνία ήταν μια σπουδαία επιτυχία έπειτα από δέκα χρόνια εντατικών διεθνών διαπραγματεύσεων και παραμένει σπουδαίο εργαλείο για την περιφερειακή σταθερότητα» αναφέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ροχανί, ο ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμισε «τη δέσμευση της ΕΕ με όλες τις πλευρές για την άμβλυνση των εντάσεων», μετά τις ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις εναντίον βάσεων όπου σταθμεύουν αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ σε αντίποινα στη δολοφονία από την Ουάσινγκτον του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί.

«Η ΕΕ έχει δικά της συμφέροντα και δικό της όραμα» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, όπου διευκρινίζεται παράλληλα ότι ο Σαρλ Μισέλ «κάλεσε τον ιρανό πρόεδρο να απόσχει από μη αναστρέψιμες ενέργειες».

Οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη συμφωνία με το Ιραν το 2018 και επανέφεραν κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης. Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία παραμένουν συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας, όπως και η Ρωσία και η Κίνα.

Η συμφωνία του 2015 κρέμεται σε μια κλωστή από την Κυριακή, όταν η Τεχεράνη ανακοίνωσε την άρση κάθε ορίου στον εξοπλισμό της των μηχανών φυγοκέντρησης, τις οποίες χρησιμοποιεί για την παραγωγή πυρηνικού καυσίμου.

Η προτροπή του Τραμπ

Υπενθυμίζεται πως ο Ντόναλντ Τραμπ κατά το διάγγελμά του στον αμερικανικό λαό κάλεσε τις παγκόσμιες δυνάμεις να εργαστούν για μια νέα συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά όπλα, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να στείλουν ένα ξεκάθαρο και ενωτικό μήνυμα στην Τεχεράνη.

Η Ευρώπη, η Κίνα, η Ρωσία και άλλες χώρες πρέπει να αποχωρήσουν από την ιρανική πυρηνική συμφωνία, τόνισε. «Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να ασπαστούν την ειρήνη με όλους που την επιδιώκουν» σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι το Ιράν πρέπει να συνεργαστεί με κοινές προτεραιότητες όπως η μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024