Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Διάγγελμα Τραμπ: Καμία απώλεια από τις ιρανικές επιθέσεις

Διάγγελμα Τραμπ: Καμία απώλεια από τις ιρανικές επιθέσεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ, σε διάγγελμα του προς τον αμερικανικό λαό, φρόντισε να δώσει εξαρχής το στίγμα του.Εκτόξευσε απειλές κατά του Ιράν, ενώ εκτίμησε ότι η Τεχεράνη βρίσκεται στη διαδικασία υποχώρησης. Παράλληλα, το μενού του διαγγέλματος περιελάμβανε νέες κυρώσεις κατά της χώρας της Μέσης Ανατολής

Τη διαβεβαίωση ότι δεν υπήρξε καμία απώλεια ή τραυματισμός από τις ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις στο Ιράκ, έδωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σε διάγγελμα προς τον αμερικανικό λαό, τονίζοντας ότι «το Ιράν φαίνεται να υποχωρεί».

Αφού ξεκαθάρισε ότι «δεν θα επιτρέψω σε καμία χώρα να διαθέτει πυρηνικά όπλα», ο αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι όλοι οι Αμερικανοί και Ιρακινοί στρατιώτες είναι σώοι και αβλαβείς.

Εξήγησε δε, ότι αυτό οφείλεται στο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, το οποίο λειτούργησε «άψογα». Παρ’ όλα αυτά, έκανε λόγο για μικρού εύρους ζημιές στις στρατιωτικές βάσεις που επλήγησαν.

«Κανένας Αμερικανός δεν πειράχθηκε από τις χθεσινές επιθέσεις» τόνισε χαρακτηριστικά, πλαισιωμένος από στρατηγούς αλλά και τον αμερικανό αντιπρόεδρο, Μάικ Πενς. «Το Ιράν φαίνεται να υποχωρεί» πρόσθεσε.

«Αδίστακτος τρομοκράτης» ο Σουλεϊμανί

Αναφερόμενος στην επιχείρηση εξόντωσης του Σουλεϊμανί, ο Τραμπ έκανε λόγο για «αποφασιστική δράση να σταματήσει έναν αδίστακτο τρομοκράτη. Την περασμένη εβδομάδα εξουδετερώσαμε τον μεγαλύτερο τρομοκράτη του κόσμου».

«Θα έπρεπε να εξοντωθεί εδώ και καιρό» είπε για τον Σουλεϊμανί, λέγοντας ότι σχεδίαζε επιθέσεις κατά Αμερικανών και ότι ευθύνεται για τις ζωές πολλών Αμερικανών.

Επιπρόσθετη εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή

Παράλληλα, ο πρόεδρος Τραμπ προανήγγειλε ότι θα ζητήσει από το ΝΑΤΟ να εμπλακεί περαιτέρω στις υποθέσεις της Μέσης Ανατολής, ενώ όσον αφορά το πετρέλαιο, ξεκαθάρισε τα εξής:

«Είμαστε ενεργειακά ανεξάρτητοι. Δεν χρειαζόμαστε το πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής». «Θα επιδιώξουμε την ειρήνη με όλες τις χώρες που το επιθυμούν» είπε ο αμερικανός πρόεδρος.

Νέες οικονομικές κυρώσεις κατά του Ιράν

Στη συνέχεια, ανακοίνωσε την επιβολή νέων «ισχυρών οικονομικών κυρώσεων» εις βάρος της Τεχεράνης, οι οποίες θα παραμείνουν σε ισχύ έως ότου «το Ιράν αλλάξει συμπεριφορά».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλουν άμεσα επιπρόσθετες οικονομικές κυρώσεις στο ιρανικό καθεστώς» είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι η κυβέρνησή του συνεχίζει να εξετάζει επιλογές για να απαντήσει στις ιρανικές επιθέσεις πυραύλων.

«Αυτές οι ισχυρές κυρώσεις θα παραμείνουν μέχρι το Ιράν να αλλάξει τη συμπεριφορά του. Μόνο τους τελευταίους μήνες, το Ιράν κατέσχεσε πλοία σε διεθνή ύδατα, πραγματοποίησε μια απερίσκεπτη επίθεση στη Σαουδική Αραβία και συνέτριψε δύο αμερικανικά αεροσκάφη».

Το κάλεσμα στις παγκόσμιες δυνάμεις

Τέλος, κάλεσε τις παγκόσμιες δυνάμεις να εργαστούν για μια νέα συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά όπλα και πως πρέπει να στείλουν ένα ξεκάθαρο και ενωτικό μήνυμα στην Τεχεράνη.

Η Ευρώπη, η Κίνα, η Ρωσία και άλλες χώρες πρέπει να αποχωρήσουν από την ιρανική πυρηνική συμφωνία, τόνισε. «Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να ασπαστούν την ειρήνη με όλους που την επιδιώκουν» σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι το Ιράν πρέπει να συνεργαστεί με κοινές προτεραιότητες όπως η μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Το σήριαλ με το διάγγελμα

Λίγη ώρα μετά τις επιθέσεις και αφού οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν την επίθεση, κυκλοφόρησε η είδηση ότι στον Λευκό Οίκο βρίσκονται σε εξέλιξη προετοιμασίες προκειμένου ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να απευθύνει διάγγελμα στους πολίτες των ΗΠΑ.

Μάλιστα προς αυτό το σκοπό ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και ο υπουργός Αμυνας Μαρκ Εσπερ έφθασαν στο κτίριο της αμερικανικής προεδρίας, όπου μετέβησαν εσπευσμένα μετά την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν εναντίον τουλάχιστον δύο αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στο Ιράκ.

Ωστόσο το διάγγελμα αυτό δεν έγινε ποτέ με τον αμερικανό πρόεδρο μέσω του αγαπημένου του twitter να το αναβάλει για αργότερα μέσα στην ημέρα και τους δύο αξιωματούχους να αποχωρούν από τον Λευκό Οίκο.

Με το ίδιο tweet ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε ότι επλήγησαν δύο αμερικανικές βάσεις στην περιοχή και ότι διεξάγεται ο έλεγχος για καταστροφές ή ανθρώπινες απώλειες. ότι «μέχρι τώρα, όλα πάνε καλά!»

Έγραψε, δε, πως «μέχρι στιγμής όλα καλά…», προφανώς αναφερόμενος στον μέχρι στιγμής απολογισμό των καταστροφών και των πιθανών θυμάτων.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν τον ισχυρότερο στρατό και ότι θα προβεί σε επίσημη δήλωση την Τετάρτη το πρωί.

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024