Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πώς η επίθεση στα αμερικανικά στρατεύματα «εξυπηρετεί» ΗΠΑ και Ιράν - Το «χειρουργικό» χτύπημα

Πώς η επίθεση στα αμερικανικά στρατεύματα «εξυπηρετεί» ΗΠΑ και Ιράν – Το «χειρουργικό» χτύπημα

Συναγερμός σήμανε τα ξημερώματα της Τετάρτης στην παγκόσμια κοινότητα μετά από την επίθεση με ρουκέτες που δέχτηκαν δύο αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ. Πρόκειται για την «απάντηση» του Ιράν στη δολοφονία του υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί - Πώς όμως η επίθεση αυτή ευνοεί και τις δύο πλευρές προς αποκλιμάκωση της έντασης;

Ως ευκαιρία για αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ – Ιράν θα μπορούσαν να αποδειχτούν τα ιρανικά πλήγματα στις αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ. Οι Αμερικανοί ισχυρίζονται πως δεν υπάρχουν θύματα από την επίθεση, την ίδια ώρα που ιρανικά μέσα υποστηρίζουν, χωρίς βέβαια κάποια απόδειξη, ότι «80 αμερικανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί» και περισσότεροι από «200 αμερικανοί στρατιώτες έχουν τραυματιστεί».

Δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian αναφέρει πως, αν και το πιθανότερο είναι το τελευταίο σενάριο να μην επιβεβαιώνεται, η επίθεση δίνει στο Ιράν τη δυνατότητα να πανηγυρίζει τη νίκη του.

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, χαρακτήρισε τα πυραυλικά πλήγματα «αυτοάμυνα» και υποστήριξε ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν «πήραν και ολοκλήρωσαν τα μέτρα αυτοάμυνας» σε απάντηση στον θάνατο του ιρανού στρατηγού, Κασέμ Σουλεϊμανί.

Από την πλευρά του, ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, στις πρώτες του δηλώσεις μετά τα πυραυλικά πλήγματα, επιχείρησε να υποβαθμίσει τη σοβαρότητα της κατάστασης, δηλώνοντας πως οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται ακόμα στη διαδικασία αποτίμησης της κατάστασης και διαβεβαιώνοντας πως «μέχρι τώρα, όλα πάνε καλά».

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο «πλανητάρχης» αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του το απόγευμα της Τετάρτης (18:00 ώρα Ελλάδος), όπου θα απευθύνει διάγγελμα στον αμερικανικό λαό.

Οπως επισημαίνει ο Guardian, εφόσον η αποτίμηση του Ντόναλντ Τραμπ ισχύει, το πιθανότερο είναι πως τα πυραυλικά χτυπήματα είναι μία ευκαιρία και για τις δύο πλευρές να αποκλιμακώσουν την ένταση χωρίς να χάσουν το κύρος τους.

Η μεν Τεχεράνη θα μπορεί να υποστηρίζει ότι πήρε την εκδίκηση που είχε ορκιστεί ότι θα πάρει μετά τον θάνατο του εθνικού της ήρωα, ενώ θα μπορεί επίσης να ασκήσει πιέσεις στους Ιρακινούς για να απελάσουν τις αμερικανικές δυνάμεις από το Ιράκ.

Οι δε ΗΠΑ θα μπορούν να κάνουν ένα βήμα πίσω, υποστηρίζοντας ότι τα ιρανικά αντίποινα δεν είχαν σοβαρές συνέπειες, κίνηση η οποία δεν θα δημιουργήσει περαιτέρω πολιτικούς μπελάδες στον Τραμπ.

Αυτό είναι το πιθανότερο σενάριο, ωστόσο βασίζεται σε δύο βασικούς παράγοντες: ότι δεν υπάρχουν νεκροί από τους πυραύλους που χτύπησαν τις βάσεις που φιλοξενούσαν στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ και ότι ο Λευκός Οίκος δεν θα προβεί σε οποιαδήποτε παρορμητική κίνηση προκειμένου να απαντήσει στο Ιράν.

Έξυπνη διπλωματική κίνηση του Ιράν;

Από την πλευρά του το CNNi αναφέρει πως η επιλογή του στόχου του Ιράν είναι σημαντική. Αν ήθελε να σκοτώσει πολλούς αμερικανούς στρατιώτες στο Ιράκ, υπήρχαν ευκολότερες βάσεις για να χτυπήσει.

Η αεροπορική βάση al-Asad στην οποία έγινε η επίθεση είναι χαώδης και είναι απομακρυσμένη από τη Βαγδάτη.

Πηγή: CNN

Το Ιράν γνωρίζει ότι τα αμερικανικά στρατεύματα κανονικά κοιμούνται τις πρώτες πρωινές ώρες και οι πιθανότητες -την ώρα που έγινε η επίθεση- να υπάρχουν ανθρώπινες απώλειες είναι λιγότερες, ενώ γνωρίζει επίσης ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν ισχυρή αεράμυνα που πιθανότατα θα ήταν σε εγρήγορση.

Μάλιστα, η πεποίθηση αυτή φαίνεται να κυριαρχεί και στο αμερικανικό στρατόπεδο, με κορυφαίους αξιωματούχους να υποστηρίζουν πως ότι το Ιράν θα μπορούσε να έχει κατευθύνει τους πυραύλους για να χτυπήσει περιοχές που κατοικούνται από Αμερικανούς – αλλά δεν το έπραξε.

Ισως επέλεξε να στείλει ένα μήνυμα αντί να αναλάβει αρκετά δραστικές ενέργειες προκαλώντας σημαντική αμερικανική στρατιωτική αντίδραση.

«Θα μπορούσαμε να το κάνουμε και δεν το κάναμε» είναι το μήνυμα που έδειξαν οι Ιρανοί ότι στέλνουν, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών στο CNN.

Οι ΗΠΑ έδωσαν στο Ιράν «την ευκαιρία να κάνουν ό,τι έπρεπε να κάνουν και να μην κλιμακώσουν την ένταση με τη δολοφονία Αμερικανών» δήλωσε ο αξιωματούχος, κάνοντας λόγο για «έξυπνη κίνηση» από τους Ιρανούς, οι οποίοι απέδειξαν ότι είχαν «περισσότερα να χάσουν» εάν σκότωναν Αμερικανούς.

Τώρα, το κύριο ερώτημα είναι αν οι ιρανοί πληρεξούσιοι θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους, εξήγησε ο αξιωματούχος.

Ενήμερο το Ιράκ για τις επιθέσεις

Το παραπάνω σενάριο πάντως ενισχύει και το γεγονός ότι το Ιράκ είχε ενημερωθεί από το Ιράν πως θα πραγματοποιήσει επιδρομές στο έδαφός του, ενημερώνοντας αμέσως τις αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονταν στην περιοχή.

«Σήμερα μετά τα μεσάνυχτα, δεχθήκαμε επίσημο προφορικό μήνυμα από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν το οποίο έλεγε ότι τα αντίποινα για τη δολοφονία του μάρτυρα Κασέμ Σουλεϊμανί άρχιζαν ή θα άρχιζαν εντός ολίγου και ότι τα πλήγματα θα περιοριστούν σε ζώνες στις οποίες υπάρχει παρουσία του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες για τις τοποθεσίες» ανακοίνωσε το γραφείο του υπό παραίτηση πρωθυπουργού του Ιράκ, Άντελ Άμπντελ Μάχντι.

«Σχεδόν την ίδια στιγμή, οι Αμερικανοί μας τηλεφώνησαν ενώ οι πύραυλοι έπεφταν στους αμερικανικούς τομείς των βάσεων του Άιν αλ Άσαντ και του Αρμπίλ» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Επιμένουν για ύπαρξη θυμάτων από τις πυραυλικές επιθέσεις οι Ιρανοί

Πάντως, στις αιτιάσεις τους περί ανθρώπινων απωλειών από τις επιθέσεις τους κατά αμερικανικών βάσεων επιμένουν οι Ιρανοί, χωρίς ωστόσο να τις συνοδεύουν με αποδείξεις ή στοιχεία.

Αμέσως μετά τις επιθέσεις, η ιρανική κρατική τηλεόραση είχε κάνει λόγο για «80 νεκρούς Αμερικανούς στρατιώτες» και για «περισσότερους από 200 Αμερικανούς τραυματίες», ενώ πριν από λίγο πηγή από την ιρανική υπηρεσία πληροφοριών είπε στο ημι-επίσημο πρακτορείο Fars ότι «οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν βαριές αμερικανικές απώλειες κατά την επίθεση των ιρανικών πυραύλων».

Σημειώνεται, ωστόσο, όπως αναφέρει το CNNi, ότι το πρακτορείο Fars είναι γνωστό για την εγκωμιαστική του προπαγάνδα, καθώς συχνά παρουσιάζει επαινετικά τον ιρανικό στρατό.

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024