Συνολικά έξι πόλεις της Σλοβενίας κατέθεσαν υποψηφιότητα για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2025, ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού της χώρας.

Πρόκειται για τις πόλεις Λιουμπλιάνα, Λεντάβα, Νόβα Γκόριτσα, Πτούι, Κράν και Πιράν, τα σχέδια των οποίων για τη διεκδίκηση του τίτλου είναι -σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη σχετική ανακοίνωση- ιδιαίτερα φιλόδοξα.

Η Λιουμπλιάνα, η υποψηφιότητα της οποίας στηρίζεται από 25 δήμους, έχει θέσει τρεις στόχους για τη διεκδίκηση του τίτλου: την αύξηση του ποσοστού ικανοποίησης των πολιτών στο 90% από το πολιτιστικό «προϊόν», την κατάταξή της στις πέντε κορυφαίες πόλεις όπου ο πολιτισμός «πρωταγωνιστεί» μέχρι το 2026 και τη δημιουργία μιας νέας πολιτιστικής ταυτότητας της περιοχής.

Σύμφωνα με τη Νίνα Πέτσε Γκριλτς, επικεφαλής της ομάδας που προετοίμασε το φάκελο της υποψηφιότητας της σλοβενικής πρωτεύουσας, εκτιμώμενου ύψους 63 εκατομμυρίων ευρώ, η Λιουμπλιάνα έχει αυξημένες πιθανότητες να κερδίσει τον «πολυπόθητο» τίτλο.

Στο πρόγραμμα προστίθενται και επενδύσεις ύψους 121,2 εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες θα υλοποιηθούν ανεξάρτητα από το αν η Λιουμπλιάνα αναδειχθεί νικήτρια της διαδικασίας ή όχι, διευκρίνισε ο δήμαρχος, Ζόραν Γιάνκοβιτς.

Η υποψηφιότητα της Λεντάβα στηρίζεται από δήμους της Κροατίας, της Ουγγαρίας και της Αυστρίας.

Η μικρή πόλη της βορειοανατολικής Σλοβενίας έλαβε, επίσης, επιστολές υποστήριξης από συλλόγους και φορείς που κατά το παρελθόν είχαν στηρίξει υποψηφιότητες άλλων πόλεων για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Η πόλη Νόβα Γκόριτσα διεκδικεί από κοινού με τον ιταλό «γείτονά» της, την πόλη Γκορίτσια, τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, θεωρώντας πως πρόκειται για μια διαδικασία που θα δώσει προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν των δύο πόλεων και της ευρύτερης περιοχής και παράλληλα θα ενισχύσει τη συνεργασία τους σε διάφορα πεδία, όπως του πολιτισμού και του τουρισμού.

Η υποψηφιότητα της πόλης Πιράν στηρίζεται από δήμους της Κροατίας και της Ιταλίας, ενώ η υποψηφιότητα της πόλης Πτούι έχει τη στήριξη είκοσι δήμων.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο