Η συμφωνία για τον East Med «μεταξύ ελληνοκυπριακής πλευράς, Ισραήλ και Ελλάδας είναι νέο προϊόν εχθρικών και προβοκατόρικων προσπαθειών να αφεθούν εκτός ενεργειακής περιφερειακής ισορροπίας ο τουρκοκυπριακός ‘λαός’ και η Τουρκία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κατοχικό «υπουργείο εξωτερικών».

«Το μοναδικό αφεντικό»

Οπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, το έργο δεν κατέχει την πρωταρχική σημασία του να είναι οικονομικά βιώσιμο ή όχι και είναι πιο σημαντικό το ότι υπάρχουν συμπεριφορές και στάσεις που κολλούν σε τέτοιου είδους ενέργειες.

Αυτού του είδους οι ενέργειες, αναφέρει το «υπεξ», δείχνουν ότι η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» – όπως αποκαλείται η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας – που προσπαθεί να απομονώσει την τουρκοκυπριακή πλευρά σε κάθε τομέα, έχει τη νοοτροπία ότι σε θέματα που αφορούν το μέλλον του τόπου θα λαμβάνει από μόνη της αποφάσεις ως να είναι το μοναδικό αφεντικό.

Υποστηρίζει πως με τις δηλώσεις του ο πρόεδρος Αναστασιάδης έδειξε για ακόμη μια φορά τις προθέσεις του και ότι θεωρεί πως οι Τουρκοκύπριοι δεν υπάρχουν και με το πρόσχημα των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενεργεί ως ο μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού.

«Παραβάν θεατρικής σκηνής»

Αυτό δείχνει, συνεχίζει, ότι ο ελληνοκύπριος ηγέτης είναι ανειλικρινής όσον αφορά τη λύση του Κυπριακού και χρησιμοποιεί τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων «ως το παραβάν μιας θεατρικής σκηνής».

Στο στάδιο αυτό, προσθέτει το «υπεξ», η ελληνοκυπριακή ηγεσία, που δεν αποδέχεται την ισότητα των Τουρκοκυπρίων και προσπαθεί να αφήσει για μετά τη λύση τα δικαιώματα τους τα οποία εμποδίζει συνεχώς, «πρέπει να γνωρίζει ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν θα υποχωρήσουν από την ισότητα, την κυριαρχία και τα δικαιώματά τους και ούτε θα σκύψουν το κεφάλι σε όσους θεωρούν ότι αυτά δεν υπάρχουν.

Η ελληνοκυπριακή ηγεσία πρέπει να καταλάβει ότι η Κύπρος δεν είναι ελληνικό νησί και δεν θα εκπροσωπεί και τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους, σημειώνει.

«Αύξηση της έντασης»

«Οπως έχει περιληφθεί σε διάφορα σχέδια λύσης, η κυριαρχία θα προέρχεται ίσα από τους δύο λαούς και δεν θα μπορεί αυτή η κυριαρχία να ασκείται μόνο από μία πλευρά», επισημαίνει.

Αναφέρει επίσης ότι η συμφωνία για τον East Med προστίθεται στις προσπάθειες για αύξηση της έντασης στην περιοχή αλλά και στο νησί και αυτή η νοοτροπία δείχνει πως συνεχίζονται οι ενέργειες για τη δημιουργία ισορροπίας δυνάμεων «στα πρόθυρα του ονείρου» και όχι στη συνεργασία και τη μείωση της έντασης.

Πηγή: Philenews

Γράψτε το σχόλιο σας