
Οι εξελίξεις στην Μ. Ανατολή μετά τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού – Ο Ευ. Βενέτης στο One Channel
Τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Σουλεϊμανί από Αμερικανούς αλλά και το πόσο επηρεάζεται η Ελλάδα από τα ευρύτερα γεγονότα στο εγγύς γεωστρατηγικό της περιβάλλον εξηγεί στο κεντρικό δελτίο του One Channel, o ισλαμολόγος και ειδικός στα θέματα Μέσης Ανατολής, Ευάγγελος Βενέτης.
Τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Σουλεϊμανί από Αμερικανούς αλλά και το πόσο επηρεάζεται η Ελλάδα από τα ευρύτερα γεγονότα στο εγγύς γεωστρατηγικό της περιβάλλον εξηγεί στο κεντρικό δελτίο του One Channel, o ισλαμολόγος και ειδικός στα θέματα Μέσης Ανατολής, Ευάγγελος Βενέτης.
Ο κ. Βενέτης επισημαίνει ότι τα γεγονότα στην εύφλεκτη περιοχή της Μέσης Ανατολής είναι απότοκα «της λήξης της πρώτης φάσης του συριακού εμφυλίου, της σταθεροποίησης του καθεστώτος Άσαντ και της προσπάθειας του Ιράν να επεκτείνει τα δίκτυά του προς το Λίβανο και αλλά και στις χώρες με σιιτικό πληθυσμό».
Τονίζει πως με τη δολοφονία Σουλεϊμανί «ΗΠΑ και Ισραήλ έσπασαν έναν κανόνα να μη χτυπάει κανείς υψηλόβαθμο αξιωματούχο των άλλων» και προσθέτει πώς Τραμπ και Νετανιάχου έχουν στενή επαφή.
«Φαίνεται πώς πήραν από κοινού την απόφαση για το χτύπημα στον Ιρανό στρατηγό» συμπληρώνει. Για το αν υπάρχει το ενδεχόμενο πολέμου, υπογραμμίζει ότι το Ιράν και οι σιιτικές δυνάμεις στην περιοχή «δεν θα προβούν σε θεαματικά χτυπήματα και απευθείας σύγκρουση με ΗΠΑ και Ισραήλ. Δεν περιμένουμε θερμή εμπλοκή μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν.
Περισσότερο μια νέα επιρροή του Ιράν στο πόλεμο της Υεμένης αλλά και μια νέα επίθεση τύπου Αράμκο, αλλά πιο εκτεταμένη». Σχετικά με το πόσο επηρεάζεται η Ελλάδα από τις εξελίξεις αυτές, ο κ. Βενέτης τονίζει ότι η ελληνική πλευρά «οφείλει να είναι σε εγρήγορση, διότι η συγκυρία δεν ευνοεί τα συμφέροντα της Ελλάδας».
Ως προς αυτό εξηγεί πως το γεγονός ότι την ώρα που δολοφονήθηκε ο Ιρανός στρατηγός, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός βρισκόταν στην Αθήνα, φάνηκε κάπως «στα μάτια του μουσουλμανικού κόσμου» και γι’ αυτό η Αθήνα «πρέπει να ασκήσει μια πιο πολυμερή εξωτερική πολιτική, όχι μόνο φιλοσραηλινή και μονομερής. Να τονώσει την παρουσία της στον αραβικό κόσμο».
- Συνελήφθησαν δύο οδηγοί που έκαναν κόντρες στη Βούλα – Έτρεχαν ακόμα και με 150 χλμ/ώρα
- «Χαμένοι» στο Διαδίκτυο: Επτά ώρες online, 44 χρόνια σε οθόνες – Η νέα πραγματικότητα της ψηφιακής ζωής
- Μάντσεστερ Σίτι – Λίβερπουλ 4-0: Ο Χάαλαντ σκόρπισε τους «ρεντς» και οι «πολίτες» πέρασαν στα ημιτελικά του FA Cup
- Ιωάννα Τούνη: Ελεύθερη μετά τη σύλληψη της
- Καθηγήτρια σχολείου συνελήφθη μαζί με 17χρονο μαθητή για ναρκωτικά στην Καλλιθέα
- Σκάνδαλο όπως κλικ: 33 φωτογραφίες που άλλαξαν τον κόσμο

