Τον πρωθυπουργό της Ελλάδας και και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κύπρου ευχαρίστησε κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς και τους υπουργούς οι οποίοι εργάστηκαν για αυτή τη συμφωνία κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον υπουργό Ενέργειας του Ισραήλ Yuval Steinitz ο οποίος «εργάστηκε σκληρά για τη σημερινή μέρα».

Μιλώντας στα εβραϊκά ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η σημερινή μέρα αποτελεί μια ιστορική μέρα για το Ισραήλ δεδομένου ότι γίνεται μια πολύ ισχυρή ενεργειακή χώρα. «Παράγουμε πλέον ενέργεια. Πριν από λίγες μέρες ανοίξαμε το κοίτασμα του ‘’Λεβιάθαν’’ και βλέπουμε ότι έχουμε μεγάλη ποσότητα εκεί η οποία μεταφράζεται σε πολύ μεγάλες οικονομικές απολαβές άρα μιλάμε για μια εξαιρετική ανάπτυξη» ανέφερε ο ισραηλινός πρωθυπουργός.

Χαιρετίζοντας τη συμφωνία με την Ελλάδα και την Κύπρο τόνισε ότι πρόκειται για μια συμφωνία η οποία συμβάλλει στην ασφάλεια της περιοχής.

«Δε δουλεύουμε κατά κανενός αλλά δουλεύουμε για το καλό των λαών μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νετανιάχου, προσκαλώντας οποιαδήποτε χώρα – ιδιαίτερα την Ιταλία και την Αίγυπτο- να συνδράμει ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω.

«Δημιουργήσαμε τα θεμέλια του δυτικού πολιτισμού»

Ο ίδιος αναφέρθηκε σε μια «ανωμαλία» που υπάρχει από ιστορικής σκοπιάς την οποία έχουν ζήσει οι χώρες μας.

«Εμείς στην Αθήνα και στην Ιερουσαλήμ δημιουργήσαμε τα θεμέλια του δυτικού πολιτισμού. Η Ελλάδα και το Ισραήλ από τη μία και η Κύπρος στη μέση. Δημιουργήσαμε τις αξίες οι οποίες έχουν επικρατήσει στην ανθρωπότητα.

»Όμως στη σύγχρονη εποχή υπάρχει μια έλλειψη σύνδεσης μεταξύ των χωρών. Αυτό όμως το διορθώσαμε γιατί πλέον έχουμε ξεκινήσει αυτές τις διμερείς και τριμερείς συναντήσεις – είναι η έβδομη τριμερής συνάντηση.

»Είναι ιστορικής σημασίας όμως γιατί αυτό που κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να αναβαθμίζουμε τη συνεργασία μας σε ακόμα υψηλότερο επίπεδο για να δώσουμε και να προμηθεύσουμε με ενέργεια την Ευρώπη και θέλουμε να εντατικοποιήσουμε αυτά που είναι για το κοινό μας συμφέρον».

«Καθόλου τυχαία τα χρώματα»

Στο σημείο μάλιστα αυτό «διαφώνησε» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναφερόμενος στα χρώματα των δύο χωρών, της Ελλάδας και του Ισραήλ, λέγοντας πως «αυτά είναι τα εθνικά μας χρώματα. Δεν είναι τυχαίος ο συντονισμός. Μιλάμε για τα στρατηγικά μας συμφέροντα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όσους συνεργάστηκαν. Αυτή τη μέρα θα τη θυμόμαστε πολύ».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο