Για επιστέγασμα μιας νέας γεωπολιτικής εταιρικής σχέσης μεταξύ Ελλάδος Κύπρου και Ισραήλ που διαμορφώνει νέα δεδομένα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά την τελετή υπογραφής του αγωγού φυσικού αερίου EastMed. Παράλληλα, έστειλε μήνυμα στην Τουρκία ότι το έργο αποτελεί συμβολή στην ειρήνη και τη γεωπολιτική σταθερότητα.

Οπως είπε ο έλληνας πρωθυπουργός, πρόκειται για ένα νέο ενεργειακό κόμβο στην ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας ότι θα συμβάλει στην διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας της Ευρώπης. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τη δημιουργία του αγωγού. Παράλληλα, η χώρα μας καθίσταται κρίσιμος παίκτης στα ενεργειακά στη Μεσόγειο».

Στο πλαίσιο αυτό, χαιρέτισε τη στήριξη της Ιταλίας για τον αγωγό, λέγοντας ότι προσδοκά ότι η Ιταλία θα γίνει το τέταρτο μέλος της προσπάθειας.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα οφέλη του αγωγού, λέγοντας ότι θα υπάρξουν έσοδα παραγωγής, μεταφοράς και διανομής αερίου όσο και μείωση των τιμών στην αγορά. «Δεν υπογράψαμε μια συμφέρουσα συμφωνία, αλλά σφραγίσαμε και τη συνεργασία των χωρών μας» σε μια περίοδο κρίσιμη για την ασφάλεια.

«Ο νέος αγωγός θα αυξήσει τη γεωστρατηγική υπεραξία Ελλάδας και Κύπρου στη Μεσόγειο, ενώ θα δώσει στρατηγικό βάθος στη συνεργασία μας με το Ισραήλ» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Δεν αποτελεί απειλή για κανέναν

Κάνοντας έμμεση αναφορά στην Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι ο EastMed δεν αποτελεί απειλή για κανέναν. Τα τριμερή σχήματα δεν στρέφονται κατά κανενός.

«Η περιφερειακή συνεργασία είναι ανοιχτή σε όλους, υπό μία προϋπόθεση: να σέβονται το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας. Δεν είναι ένας αγωγός οικονομικής προόδου αλλά ένας αγωγός ειρήνης και συνεργασίας των χωρών της περιοχής».

Στο πλαίσιο αυτό, συμπλήρωσε πως το έργο αποδεικνύει την έμπρακτη πρόθεση των κρατών μας να αντιμετωπίσουν την ενέργεια ως κρίκο συνεργασίας μεταξύ των λαών και όχι ως αφορμή διαφωνιών και συγκρούσεων.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο