Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αναστασιάδης για EastMed : Διασφαλίζει τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο

Αναστασιάδης για EastMed : Διασφαλίζει τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο

«Οποία χώρα είναι καλοδεχούμενη εφόσον υιοθετεί τις αρχές του διεθνούς δίκαιου και της εδαφικής ακεραιότητας ανεξάρτητων κρατών», ανέφερε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Ως ένα πραγματικά ιστορικό γεγονός χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη δήλωση του μετά τις υπογραφές για τον αγωγό EastMed.

Με την υπογραφή της Συμφωνίας, τόνισε ο κ. Αναστασιάδης, «επιβεβαιώνουμε με τον πλέον απτό τρόπο πως η συνεργασία που τα τελευταία χρόνια έχουμε αναπτύξει δεν περιορίζεται σε θεωρητικές και κενού περιεχομένου διακηρύξεις, αλλά έχει ωριμάσει σε τέτοιο βαθμό ώστε να είμαστε σε θέση με πρακτικό και πειστικό τρόπο να προωθούμε στρατηγικά έργα με ιδιαίτερη γεωπολιτική αξία».

Ενέταξε τη σημερινή υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για την υλοποίηση του αγωγού «Eastmed», «στην κοινή θέση πως η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, μπορεί να ενισχύσει τις συμπράξεις, πολλαπλασιάζοντας τη στρατηγική τους αξία και συμβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στις προσπάθειες επίτευξης ειρήνης στην περιοχή».

Μια πεποίθηση, όπως επισήμανε, «που συμμερίζεται και η πλειοψηφία των κρατών της περιοχής, μέσω της ίδρυσης του Φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου από την Ελλάδα, Ισραήλ, Ιταλία, Κύπρο, Αίγυπτο, Ιορδανία και Παλαιστίνη, το οποίο έχει εξασφαλίσει την πλήρη στήριξη τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής».

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε ότι ο αγωγός EastMed διασφαλίζει τον ενεργειακό εξοπλισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία μάλιστα χρηματοδότησε τη μελέτη για τον αγωγό.

Η συμφωνία μεταξύ Ισραήλ – Ελλάδας – Κύπρου χαίρει εξάλλου και της αναγνώρισης των ΗΠΑ, είπε ο κ. Αναστασιάδης, τονίζοντας τη γεωστρατηγική σημασία της υιοθέτησης του EastMed Act.

Μήνυμα προς την Τουρκία

Μάλιστα, κατά τη δήλωσή του, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έστειλε ένα έμμεσο μήνυμα προς την Τουρκία.

«Οι συμφωνίες που έχουμε αναπτύξει δεν στρέφονται εναντίον της οποίας τρίτης χώρας, το αντίθετο – οποία χώρα είναι καλοδεχούμενη εφόσον υιοθετεί τις αρχές του διεθνούς δίκαιου και της εδαφικής ακεραιότητας ανεξάρτητων κρατών», είπε.

Ο Νίκος Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι η συμφωνία για τον αγωγό EastMed είναι η μόνη που διασφαλίζει τη σταθερότητα στην ευάλωτη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Τέλος, ανέφερε ότι η συμφωνία αυτή ανοίγει τον δρόμο για να προχωρήσει και η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας με υποθαλάσσιο καλώδιο.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024