Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ρωσία: Σιωπή από τις αρχές για την επίθεση στην έδρα της FSB

Ρωσία: Σιωπή από τις αρχές για την επίθεση στην έδρα της FSB

Η FSB, στόχος της χθεσινής επίθεσης, και η Επιτροπή Έρευνας της Ρωσίας, που έχει αναλάβει την έρευνα, είναι μέχρι τώρα φειδωλές στις ανακοινώσεις και έχουν μόνο επιβεβαιώσει την επίθεση και τον απολογισμό της.

Οι ρωσικές αρχές σιωπούσαν σήμερα το πρωί σχετικά με την ταυτότητα και τα κίνητρα του άνδρα που άνοιξε πυρ χθες Πέμπτη στην έδρα της ομοσπονδιακής υπηρεσίας ασφάλειας (FSB) στη Μόσχα, τον οποίο τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ταυτοποίησαν ως έναν Ρώσο 39 ετών.

Σύμφωνα με τις εφημερίδες Kommersant, Komsomolskaia Pravda, το τηλεοπτικό δίκτυο REN-TV και άλλα μέσα ενημέρωσης, ο δράστης, τον οποίο σκότωσαν οι δυνάμεις της τάξης, ονομάζεται Εβγκένι Μανιούροφ και ήταν κάτοικος Ποντόλσκ, μιας περιοχής νότια της Μόσχας. Εργαζόταν ως φύλακας και έκανε ερασιτεχνικά σκοποβολή.

Η FSB, στόχος της χθεσινής επίθεσης, και η Επιτροπή Έρευνας της Ρωσίας, που έχει αναλάβει την έρευνα, είναι μέχρι τώρα φειδωλές στις ανακοινώσεις και έχουν μόνο επιβεβαιώσει την επίθεση και τον απολογισμό της.

Ένας πράκτορας της FSB σκοτώθηκε και πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους και ένας πολίτης. Ο δράστης έπεσε νεκρός λίγο αργότερα από τις σφαίρες των δυνάμεων της τάξης όταν άνοιξε πυρ κοντά στην πλατεία Λουμπιάνκα της Μόσχας, όπου βρίσκεται το επιβλητικό κίτρινο- καφέ κτίριο της FSB.

Ο μόνος Ρώσος αξιωματούχος που έκανε δηλώσεις σήμερα για την επίθεση ήταν ο δήμαρχος της ρωσικής πρωτεύουσας Σεργκέι Σομπιάνιν, ο οποίος ανέφερε στο Twitter ότι οι τραυματίες «λαμβάνουν όλες τις απαραίτητες φροντίδες».

Προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις για τα κίνητρα του δράστη, ενώ έχει ξεκινήσει έρευνα για «επίθεση κατά της ζωής ενός πράκτορα των δυνάμεων της τάξης». Η επίθεση εξαπολύθηκε κατά τη διάρκεια των εορτασμών της ημέρας των μελών της στρατιωτικής αντικατασκοπείας, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στη Ρωσία στις 19 Δεκεμβρίου, ενώ σήμερα τιμάται η ημέρα των μελών των υπηρεσιών ασφαλείας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, πρώην πράκτορας της KGB και πρώην επικεφαλής της FSB (1998-1999), της υπηρεσίας που τη διαδέχθηκε, συμμετείχε χθες την ώρα του συμβάντος σε τελετή για την ημέρα αυτή.

Η επίθεση εξαπολύθηκε στο κέντρο της Μόσχας, περίπου δέκα λεπτά από το Κρεμλίνο, μία συνοικία όπου η αστυνομική παρουσία είναι πάντα μεγάλη.

Άδεια οπλοφορίας

Ρωσικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι στη διάρκεια της νύκτας πραγματοποιήθηκαν έρευνες στην οικία του δράστη στην Ποντόλσκ, μια πόλη 300.000 κατοίκων που βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα από το κέντρο της Μόσχας.

Στο σπίτι του βρέθηκαν πολλά όπλα, για τα οποία είχε άδεια.

Η εφημερίδα Komsomolskaïa Pravda, επικαλούμενη την ημέρα του δράστη, ανέφερε ότι εργαζόταν σε εταιρείες security, αλλά είχε σταματήσει να εργάζεται εδώ και λίγο καιρό.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η μητέρα του δήλωσε ότι «τον τελευταίο καιρό είχε τηλεφωνική επικοινωνία με Άραβες». «Δεν καταλάβαινα τίποτα, μιλούσαν αγγλικά», πρόσθεσε.

Πολλά μέσα ενημέρωσης έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφία του πτώματος του δράστη, ενός ευτραφή άνδρα με αίμα στο πρόσωπό του, που φορά χοντρά γυαλιά και έχει γενειάδα με μερικές άσπρες τρίχες.

Πηγη: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024