Ο κρατικός προϋπολογισμός, όπως και αναμενόταν, εγκρίθηκε χάρη στις 158 ψήφους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, καθώς τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν

Τον κρατικό προϋπολογισμό του 2020 ενέκρινε κατά πλειοψηφία η Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, κατόπιν μίας συνεδρίασης η οποία χαρακτηρίστηκε από τον διαξιφισμό μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα.

Ο κρατικός προϋπολογισμός, όπως και αναμενόταν, εγκρίθηκε χάρη στις 158 ψήφους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, καθώς όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν. Στις 139 είναι οι ψήφοι που συγκεντρώθηκαν κατά του προϋπολογισμού.

Με ευρύτατη πλειοψηφία 250 βουλευτών (39 όχι, 8 «παρών») ψηφίστηκαν οι δαπάνες του υπουργείου ‘Αμυνας, ενώ οι δαπάνες της Προεδρίας της Δημοκρατίας ψηφίστηκαν από 242 βουλευτές (55 όχι). Οι δαπάνες των υπολοίπων υπουργείων ψηφίστηκαν επίσης από 158 βουλευτές (139 κατά) με μόνη διαφοροποίηση στις δαπάνες του υπουργείου Εξωτερικών που ψηφίστηκαν από 159 βουλευτές (138 κατά).

Κατά την ηλεκτρονική ονομαστική ψηφοφορία, που διεξήχθη μετά την ολοκλήρωση της 5ης συνεδρίασης της ολομέλειας της Βουλής, 139 βουλευτές της αντιπολίτευσης καταψήφισαν τον προϋπολογισμό. Συνολικά ψήφισαν 297 βουλευτές σε σύνολο 300. Απουσίαζαν 3 βουλευτές, ενώ δύο εξ αυτών οι κκ Κ. Ζουράρις και Κ. Μάλαμα του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσαν με επιστολή τους πρόθεση καταψήφισης του προϋπολογισμού.

Στις πέντε ημέρες και 50 ώρες, που διήρκεσε η συζήτηση επί του προϋπολογισμού, τον λόγο έλαβαν 224 βουλευτές όλων των κομμάτων. Μίλησαν επίσης 34 μέλη της κυβέρνησης καθώς και οι έξι αρχηγοί. Συνολικά δηλαδή, μίλησαν 264 μέλη του κοινοβουλίου.-

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός του 2020 προβλέπει, μεταξύ άλλων, πρωτογενές πλεόνασμα 3,56% του ΑΕΠ, φοροελαφρύνσεις 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς και ανάπτυξη της τάξης του 2,8% του ΑΕΠ.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr