Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τσίπρας για προϋπολογισμό 2020 : Είχαμε λάβει μέτρα για τη μεσαία τάξη, εσείς όχι

Τσίπρας για προϋπολογισμό 2020 : Είχαμε λάβει μέτρα για τη μεσαία τάξη, εσείς όχι

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα στην Ολομέλεια της Βουλής για τον Προϋπολογισμό 2020

Με αριστερόστροφη κριτική στον προϋπολογισμό 2020 ξεκίνησε την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για προϋπολογισμό «ταξικής μονομέρειας και πολιτικής απάτης».

H «καραμέλα» της μεσαίας τάξης

Πιστός, δε, στην αντιπολιτευτική στρατηγική να αναφέρεται στην μεσαία τάξη σαν η δική του κυβέρνηση να την είχε στηρίξει και η κυβέρνηση Μητσοτάκη να την καταρρακώνει τώρα, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε χρήση του όρου «μεσαία τάξη» αλλεπάλληλες φορές.

Υποστήριξε ότι τίποτα καλό δεν προϋπολογίζει ο προϋπολογισμός 2020 για την μεσαία τάξη, ενώ αντίθετα δίνει δωράκια στα μεγάλα βαλάντια. Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, όχι για να παραδεχθεί λάθη ή παραλείψεις, αλλά για να υποστηρίξει ότι είχε λάβει μέτρα για την μεσαία τάξη και να αναρωτηθεί «τι κάνει ο δικός σας προϋπολογισμός;».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, με την αδιόρατη απορία και την ταυτόχρονη έλλειψη αυτοκριτικής που τον διακρίνει μετά τις αλλεπάλληλες εκλογικές ήττες, επιρρίπτοντας επί της ουσίας την ευθύνη για το εκλογικό αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ στους πολίτες που δεν αντιλήφθηκαν πόσο θετική ήταν για αυτούς η οικονομική πολιτική της κυβέρνησής του.

Σε αυτό το πλαίσιο, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε:

  • «Τερατώδη απάτη για ελάφρυνση της μεσαίας τάξης», ενώ «την επιβαρύνετε με την αύξηση της τιμής του ρεύματος, με την κατάργηση της μόνιμης 13ης σύνταξης, το πάγωμα αυξήσεων για τον κατώτατο μισθό, την υποχρέωση της συλλογής ηλεκτρονικών αποδείξεων στο 30% για το αφορολόγητο».
  • «Απάτη η εκστρατεία για το κοινωνικό μέρισμα, που ενώ το δίναμε τρία χρόνια σε όσους είχαν ανάγκη, εσείς λέγατε για ψίχουλα και τώρα το δίνετε μόνο σε 200.000 νοικοκυριά»
  • «Κοινωνικό μέρισμα – φάντασμα»
  • «Λέτε ότι αφήσαμε δημοσιονομικό κενό και ξαναφέρνετε τα Greek statistics

«Καθυστερεί το… Ελληνικό»

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν δίστασε ακόμη και να κατηγορήσει την κυβέρνηση για καθυστερήσεις στο έργο του Ελληνικού. Ενώ επί κυβέρνησής ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν προχωρούσε το έργο, αλλά εμποδιζόταν, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε στο βήμα της Βουλής απόψε για να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι δεν έχει βάλει ακόμη μέσα στο Ελληνικό τις μπουλντόζες.

Αν και στην έναρξη της τοποθέτησής του, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σε έναν μάλλον λυρικό τόνο επισήμανε ότι ο προϋπολογισμός δεν είναι οι αριθμοί, αλλά οι ζωές των ανθρώπων που επηρεάζει, στη διάρκεια της ομιλίας του χρησιμοποίησε πολλές φορές αριθμούς για να υποστηρίξει το έργο της κυβέρνησής του -σε ορισμένες περιπτώσεις, δε, μάλλον αμφισβητούμενους , όπως το στοιχείο ότι η φτώχεια επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ περιορίστηκε από «το 23,1% σε 18,5% – ποσοστό ακόμη πιο χαμηλά και από πριν τα μνημόνια», όπως είπε.

«Μονοκαλλιέργεια» στον τουρισμό

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν δίστασε να αναφέρθηκε στον τρόπο που η οικονομία θα πρέπει να προχωρήσει μπροστά και πώς θα έρθει η ανάπτυξη, για να σημειώσει ότι η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να ποντάρει στην «μονοκαλλιέργεια του τουρισμού»…

O αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χρησιμοποίησε ακόμη και κινδυνολογία, ελλείψη ουσιαστικών επιχειρημάτων προκειμένου να αποδομήσει τον προϋπολογισμό, λέγοντας ότι «η οικονομία είναι σε ράγες κι αυτό είναι δικό μας έργο, αλλά οι κίνδυνοι είναι ακόμη εδώ. Οι διεθνείς εξελίξεις είναι ανησυχητικές».

Μίλησε ακόμη και για το brain drain, όχι για να υποστηρίξει κάποια πρόταση για την επιστροφή των νέων πτυχιούχων ανθρώπων από το εξωτερικό, αλλά για να υποστηρίξει ότι δεν θα πρέπει να περικοπούν τα χρήματα που παίρνουν οι νέοι πτυχιούχοι που εργάζονται στο Δημόσιο σε επιτροπή που επεξεργάζεται το πρόγραμμα για την αναστροφή του brain drain.

Τα εθνικά ζητήματα

Ο Αλέξης Τσίπρας άδραξε την ευκαιρία της συζήτησης του προϋπολογισμού για να εξαπολύσει πυρά για τα εθνικά ζητήματα.

Επανέλαβε τη γνωστή θέση για τη Συμφωνία των Πρεσπών και υποστήριξε ότι η ΝΔ διέπραξε «απάτη μέγιστη και τρισάθλια» γιατί «ενώ την χαρακτήριζε προδοτική, τώρα λέει ότι θα την τηρήσει και θα την τιμήσει».

Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην ακολουθήσει η χώρα την Τουρκία στον κατηφορικό δρόμο που έχει πάρει ο Ερντογάν.

Μάλιστα, ο αρχιτέκτονας του δημοψηφίσματος που παρ’ ολίγον να οδηγήσει τη χώρα εκτός Ευρώπης, κάλεσε τη ΝΔ -δηλαδή τους «Μένουμε Ευρώπη», όπως έλεγε παλαιότερα- να μείνει «η Ελλάδα σταθερή στην ευρωπαϊκή πυξίδα».

Επιπλέον, έδωσε κατευθύνσεις, υπέρ φιλειρηνικής πολιτικής, που όμως να στέλνει και σταθερό μήνυμα υπέρ της υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Πρέπει να εκπέμπουμε το μήνυμα ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις μας είναι ικανές να εγγυηθούν και θα εγγυηθούν την εθνική κυριαρχία», δηλαδή ζήτησε τα αυτονόητα…

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024