Συντρίμμια εντοπίστηκαν στον θαλάσσιο χώρο όπου εξαφανίστηκε εδώ και δύο μέρες μεταγωγικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας της Χιλής με 38 επιβαίνοντες, το οποίο πιστεύεται πως συνετρίβη, γνωστοποίησε χθες βράδυ ανώτερος αξιωματικός.

«Από τις εσωτερικές δεξαμενές»

Το συντρίμμια εντόπισε «το πλοίο Antarctic Endeavour υπό σημαία Χιλής» και ενδέχεται να πρόκειται για υπολείμματα από τις «εσωτερικές δεξαμενές καυσίμων του C-130», εξήγησε στον Τύπο ο πτέραρχος Εδουάρδο Μοσκέιρα, διοικητής της 4ης σμηναρχίας στην Πούντα Αρένας, 3.000 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας Σαντιάγο.

Το σημείο όπου εντοπίστηκαν τα συντρίμμια απέχει 30 χιλιόμετρα από την τελευταία γνωστή θέση του μεταγωγικού στα παγωμένα νερά.

Τα ευρήματα θα αναλυθούν ώστε να εξακριβωθεί εάν πρόκειται πράγματι για τμήματα του C-130, τόνισε ο πτέραρχος Μοσκέιρα και αναμένονται στην Πούντα Αρένας «αύριο ή τις επόμενες ημέρες», διευκρίνισε.

Ενα ακόμη εύρημα (Reuters)

Το αεροσκάφος C-130 Hercules απογειώθηκε από τη βάση Τσαβούνκο στην Πούντα Αρένας (νότιο άκρο της Χιλής) στις 16:55 της Δευτέρας (τοπική ώρα• 21:55 ώρα Ελλάδας) με προορισμό τη βάση «Εδουάρδο Φρέι» στην Ανταρκτική.

Στα παγωμένα νερά

Η ραδιοεπικοινωνία με το μεταγωγικό «χάθηκε» στις 18:13 (23:13 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας της Χιλής.

Την ώρα εκείνη, πετούσε πάνω από τον Πορθμό του Ντρέικ, τη θαλάσσια περιοχή που χωρίζει το νότιο άκρο της Λατινικής Αμερικής από την Ανταρκτική και ακόμη και οι πιο πεπειραμένοι ναυτικοί θεωρούν επίφοβη.

Κομμάτι από τα συντρίμμια (Reuters)

Σε αυτά τα παγωμένα νερά, ανάμεσα στα πιο ταραχώδη του πλανήτη, μεταξύ του Ειρηνικού και του Ατλαντικού Ωκεανού, έχουν χαθεί πάνω από 10.000 ναυτικοί κι έχουν βυθιστεί τουλάχιστον 800 πλοία από τον 17ο αιώνα.

Το αεροσκάφος είχε στις δεξαμενές του ποσότητα καυσίμων που του επέτρεπε να συνεχίσει να πετά ως και τις 00:40 [05:40 της Τρίτης ώρα Ελλάδας]. Επισήμως, κηρύχθηκε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης καθώς θεωρήθηκε ότι το μεταγωγικό υπέστη «δυστύχημα» επτά ώρες αφού χάθηκε κάθε επικοινωνία.

Μηδενικές οι πιθανότητες για επιζώντες

Από εκείνη τη στιγμή, δεκαπέντε αεροσκάφη και πέντε πλοία συμμετέχουν στις επιχειρήσεις έρευνας. Πέραν της Χιλής, αεροπορικά και ναυτικά μέσα ανέπτυξαν στην περιοχή η Αργεντινή, η Ουρουγουάη, η Βραζιλία και οι ΗΠΑ.

Συγγενείς των επιβαινόντων φτάνουν στη βάση της Πούντα Αρένας (Reuters)

Τα αίτια του δυστυχήματος είναι ακόμη άγνωστα. Οι αρχές αναγνωρίζουν πως οι πιθανότητες να βρεθούν επιζώντες είναι πρακτικά μηδενικές.

Νωρίτερα χθες, εστάλησαν μαχητικά για να επεκταθεί η ζώνη έρευνας στο Πέρασμα του Ντρέικ, όπου τα παγωμένα νερά και η χαμηλή νέφωση δυσχέραναν κι άλλο τις ήδη δύσκολες έρευνες.

Μια ακόμη ομάδα συγγενών στη βάση της Πούντα Αρένας (Reuters)

Οι ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποιούν τα σόναρ με τα οποία είναι εφοδιασμένα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού για να ανιχνεύσουν ανωμαλίες στον βυθό. Ορισαν τετράγωνα για να οργανωθεί καλύτερα η έρευνα.

«Ολόκληρη η Πολεμική Αεροπορία και οι ένοπλες δυνάμεις κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να βρούμε το C-130 που αγνοείται», τόνισε ο πτέραρχος Μοσκέιρα. Πρόσθεσε ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν για έξι ως δέκα ημέρες.

Πτήση ρουτίνας…

Συγγενείς των ανθρώπων που επέβαιναν στο μεταγωγικό έφθασαν χθες στην Πούντα Αρένας.

Δορυφορική εικόνα από το σημείο όπου εντοπίστηκαν τα συντρίμμια (Reuters)

Ανάμεσα στους 38 επιβαίνοντες, 17 ήταν μέλη του πληρώματος και 21 επιβάτες. Σε αυτούς τους τελευταίους συγκαταλέγονταν 15 στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας, τρία του Στρατού Ξηράς, δύο εργαζόμενοι στην ιδιωτική κατασκευαστική εταιρεία Inproser κι ένα στέλεχος του Πανεπιστημίου Μαγαλιάνες (UMAG).

Η πτήση, ρουτίνας ως τη στιγμή που το μεταγωγικό χάθηκε, σύμφωνα με τον Μοσκέιρα, είχε σκοπό να εκτελεστούν «επιμελητειακά καθήκοντα», κυρίως να επιθεωρηθεί επιπλέον αγωγός που ανεφοδιάζει με καύσιμα τη βάση της Ανταρκτικής, τη σημαντικότερη της Χιλής.

Πηγή: ΑΠΕ

Γράψτε το σχόλιο σας