Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σύνοδος Κορυφής : Κλιματική αλλαγή, Brexit και τουρκικές προκλήσεις στο τραπέζι

Σύνοδος Κορυφής : Κλιματική αλλαγή, Brexit και τουρκικές προκλήσεις στο τραπέζι

Στις Βρυξέλλες συναντώνται σήμερα, Πέμπτη και αύριο, Παρασκευή, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ανοίγει η αυλαία της Συνόδου Κορυφής των «28» στις Βρυξέλλες με βασικό μενού το μέλλον της Ευρώπης και… επιδόρπιο το Brexit.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται η πολιτική του ευρωπαϊκού μπλοκ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, την Ευρωζώνη και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Μάλιστα, η κλιματική αλλαγή θα τεθεί στο τραπέζι του διαλόγου λίγες ώρες μετά την ανάδειξη από το περιοδικό Time της διάσημης ακτιβίστριας, Γκρέτα Τούνμπεργκ, ως «πρόσωπο της χρονιάς».

Στο δείπνο θα συζητηθούν επίσης τα δημοσιονομικά της Ευρώπης. Παρόντες στη συζήτηση θα είναι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ και ο πρόεδρος του Εurogroup Mάριο Σεντένο. Και στο τέλος της συνόδου θα συζητηθεί το άρθρο 50 της Συνθήκης της ΕΕ, δηλαδή το Brexit.

Η συζήτηση για το Brexit διεξάγεται την ώρα που οι Βρετανοί προσέρχονται στις κάλπες. Για το λόγο αυτό, το Ηνωμένο Βασίλειο θα εκπροσωπηθεί από τον νέο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Ωστόσο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση των ευρωπαίων ηγετών απέναντι στην Ελλάδα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα θέσει εκ νέου το θέμα των τουρκικών προκλήσεων, καθώς στόχος του είναι να διεθνοποιήσει το ζήτημα των προκλήσεων από μέρος της Άγκυρας.

Τι αναμένεται στο κείμενο συμπερασμάτων

Σύμφωνα με το προσχέδιο του ανακοινωθέντος της Συνόδου Κορυφής που περιήλθε στη γνώση του Reuters, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα δηλώσουν σήμερα- στηρίζοντας την Ελλάδα – πως το σύμφωνο που υπέγραψαν Λιβύη και Τουρκία για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στην Μεσόγειο αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

«Το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο συνεννόησης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών (και) δεν είναι σε συμφωνία με το Δίκαιο της Θάλασσας (του ΟΗΕ)», τονίζεται στο ανακοινωθέν που προετοιμάζεται για τη διήμερη σύνοδο κορυφής, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει κατά τρόπο αναμφισβήτητο την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα και την Κύπρο αναφορικά με αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας», υπογραμμίζεται στο προσχέδιο.

Οι προσδοκίες

«Καθαρή τοποθέτηση» των Ευρωπαίων εταίρων αναμένει ο Κύπριος πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε σχέση με το «μνημόνιο συναντίληψης» που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη για τον καθορισμό θαλασσίων περιοχών, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Κυριάκος Κούσιος.

«Ο πρόεδρος αναμένει ότι κατά τη Σύνοδο Κορυφής θα υπάρξει μια θετική προσέγγιση στο θέμα από τους αρχηγούς κρατών και Κυβερνήσεων. Αναμένουμε όλοι ότι θα υπάρξει στις αποφάσεις καθαρή τοποθέτηση για τη συνομολόγηση του μνημονίου, με την οποία θα χαρακτηρίζεται ως απόφαση που αντίκειται στο διεθνές δίκαιο και ότι δεν επιφέρει οποιαδήποτε νομικά αποτελέσματα για τις άλλες χώρες» είπε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί νωρίτερα και ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε. Αναφερόμενος στην ατζέντα της Συνόδου, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο Κόντε αναφέρθηκε στα κυρίαρχα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και της χώρας μας, όπως και την πρόσφατη υπογραφή των τουρκο-λιβυκών «μνημονίων», και υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Στη συζήτηση και στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έπειτα από αίτημα χώρας μέλους, μπορεί να προκύψει το θέμα του σεβασμού, από μέρους της Τουρκίας, της κυριαρχίας και των κυρίαρχων δικαιωμάτων των ΑΟΖ όλων των γειτονικών χωρών της.

Το θέμα, με το οποίο ασχολήθηκαν ήδη τα Ευρωπαϊκά Συμβούλια του περασμένου Ιουνίου και Οκτωβρίου, (αλλά και οι σύνοδοι του Μαρτίου και του Ιουνίου του 2018), επανέρχεται στο προσκήνιο -και όχι μόνο λόγω του ότι η Άγκυρα παρεμβάλλεται στην κυπριακή ΑΟΖ. Η Ιταλία συνεχίζει, φυσικά, να συναινεί με την ευρωπαϊκή στήριξη της Κύπρου- και ως συνέπεια των δυο μνημονίων που, όπως γνωρίζουμε, υπεγράφησαν από την Τουρκία με την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης στους τομείς της ασφάλειας και της οριοθέτησης των αντίστοιχων ΑΟΖ, τις περασμένες ημέρες. Είναι σημαντικό να εκφραστεί και πάλι από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η στήριξη προς τις χώρες μέλη της Ένωσης που βρέχονται από τα νερά της ανατολικής Μεσογείου, όπως και η αναφορά στον πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου».

Βερολίνο στηρίζει Αθήνα

Η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Άνταμπαρ τόνισε πως το Βερολίνο «συμμερίζεται ρητά» τη θέση αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα και την Κύπρο και κάλεσε την Τουρκία και την Λιβύη «να σεβαστούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών – μελών της ΕΕ και να ακολουθούν την οριοθέτηση θαλασσίων περιοχών σύμφωνα με το ισχύον διεθνές δίκαιο».

«Συμμεριζόμαστε ρητά την αλληλέγγυα προς την Ελλάδα και την Κύπρο στάση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης και καλούμε την Τουρκία και τη Λιβύη να σεβαστούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών – μελών της ΕΕ και να ακολουθούν την οριοθέτηση θαλασσίων περιοχών σύμφωνα με το ισχύον διεθνές δίκαιο. Η θέση μας είναι σαφής: οριοθετήσεις θαλασσίων περιοχών πρέπει να γίνονται – και αυτό ισχύει βεβαίως και για την Μεσόγειο – βάσει του ισχύοντος διεθνούς δικαίου της θάλασσας και ιδιαίτερα με την συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων πλευρών, παρακτίων κρατών είναι η σωστή λέξη», δήλωσε η κυρία Άντεμπαρ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τουσκ: Η Τουρκία να σεβαστεί το Δίκαιο της θάλασσας και τους κανόνες καλής γειτονίας

Παράνομη και προκλητική χαρακτήρισε τη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης ο πρόεδρος του του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ντόναλντ Τουσκ, τονίζοντας ότι δημιουργεί αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή.

Ο κ. Τουσκ εξέφρασε την παραπάνω άποψη κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο περιθώριο της Συνόδου των ηγετών της Ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς.

Ο κ. Μητσοτάκης τον ενημέρωσε για την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και για την πρόσφατη παράνομη «συμφωνία» Λιβύης – Τουρκίας, καθώς και για όλες τις ενέργειες της Ελλάδας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος εξέφρασε την πλήρη στήριξη του ΕΛΚ στην Ελλάδα και ρόσθεσε ότι η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί το Δίκαιο της θάλασσας και τους κανόνες καλής γειτονίας απέναντι στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες χώρες.

Οι δηλώσεις ηγετών κατά την προσέλευσή τους στην σύνοδο κορυφής

«Η Γερμανία έχει ήδη δεσμευθεί να έχει κλιματική ουδετερότητα έως το 2050. Σήμερα θα συζητήσουμε εάν όλες οι χώρες της ΕΕ θα κάνουν το ίδιο. Ελπίζω ότι μπορούμε να το πετύχουμε αυτό. Θα είναι μια ισχυρή ένδειξη ότι η Ευρώπη είναι πραγματικά η ήπειρος που έχει κλιματική ουδετερότητα το 2050, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε για τη συζήτηση», είπε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

«Πρέπει να υιοθετήσουμε φιλόδοξους κλιματικούς στόχους – οι νέες γενιές περιμένουν από εμάς να αναλάβουμε δράση και οφείλουμε να εκπληρώσουμε τις προσδοκίες των ανθρώπων», είπε από την πλευρά της η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μαρίν και συμπλήρωσε: «Ανησυχώ για το θέμα του κλίματος. Οφείλουμε να κάνουμε περισσότερα και να τα κάνουμε ταχύτερα. Αφορά το μέλλον των παιδιών μας. Προσδοκώ ότι θα καταλήξουμε σε έναν κοινό στόχο σήμερα».

«Η κλιματική αλλαγή είναι η υπ΄αριθμόν 1 προτεραιότητα για αυτήν την απογευματινή συνάντηση. Ελπίζω ότι θα έχουμε συμφωνία. Η κλιματική ουδετερότητα είναι ένας πολύ σημαντικός στόχος» είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Συνόδου Κορυφής, Σαρλ Μισέλ σχετικά με το κλίμα.

Όσον αφορά στον προϋπολογισμό της ΕΕ υπογράμμισε πως «πρέπει να συζητήσουμε για το ύψος των φιλοδοξιών μας για τον επόμενο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Πρέπει επίσης να συζητήσουμε την σωστή ισορροπία ανάμεσα στις κλασικές πολιτικές όπως η σύγκλιση και η γεωργία, και τις νέες πολιτικές, όπως η μετανάστευση, το κλίμα και η καινοτομία».

Αναφορικά με το Brexit τόνισε πως «θα αντιμετωπίζω πάντοτε με σεβασμό την επιλογή των ψηφοφόρων. Θα περιμένουμε και θα δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών».

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024