Το μήνυμα προς την Τουρκία πρέπει να είναι καθαρό από την πλευρά της Ευρώπης με την επιβολή του πλαισίου κυρώσεων, προκειμένου να μην χρειαστούν στο μέλλον «δράσεις πέραν της διπλωματίας» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στην σύνοδο των Ευρωπαίων σοσιαλιστών.

«Βρίσκομαι στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών με βασικό στόχο να πείσω τους μέχρι πρότινος συναδέλφους μου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ότι είναι απαραίτητο να υπάρξουν και οι καθαρές δηλώσεις, αλλά πέραν των δηλώσεων καταδίκης της τουρκικής προκλητικότητας στην ανατολική Μεσόγειο, να προχωρήσουμε και σε απαραίτητα μέτρα, σε κυρώσεις, που ενδεχομένως θα αναγκάσουν την Τουρκία να σκεφτεί τις συνέπειες αυτής της πολιτικής» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι στα επιχειρήματα που θα χρησιμοποιήσει για να πείσει προς σ’ αυτή την κατεύθυνση το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό κόμμα είναι το γεγονός ότι «γνωρίζουν επί τεσσεράμισι χρόνια ως πρωθυπουργός πόσο ενεργά προσπάθησα να οικοδομήσω μια θετική ατζέντα συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία».

Καθαρές δηλώσεις και κυρώσεις

«Ο στόχος μας, λοιπόν, είναι η ειρήνη και η συνεργασία. Αλλά ειρήνη και συνεργασία μπορεί να διασφαλιστεί μόνο μέσα από την τήρηση του Διεθνούς Δικαίου. Και το μήνυμα προς την Τουρκία πρέπει να ‘ναι καθαρό. Τώρα, λοιπόν, δηλώσεις καθαρές, αλλά και κυρώσεις, ώστε να μην φτάσουμε στο σημείο αύριο να χρειάζονται δράσεις πέραν της διπλωματίας για να προστατεύσουμε το Διεθνές Δίκαιο. Αυτό πρέπει να αποφύγουμε και η ΕΕ πρέπει να σταθεί αρωγός στην Ελλάδα και στην Κύπρο» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Στήριξη σε Κόρμπιν

Με την ευκαιρία της παρουσίας στη σύνοδο των Σοσιαλιστών ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την στήριξή του στον ηγέτη των Εργατικών της Αγγλίας Τζέρεμι Κόρμπιν.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ευχήθηκε ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα για το Εργατικό κόμμα «που είναι απέναντι σε μια συντηρητική παράταξη, της οποίας ηγείται ένας πολιτικός που έπαιξε ένα καθοριστικό ρόλο σ’ αυτό το ρεύμα το αντιευρωπαϊκό, το λαϊκιστικό, που έχει οδηγήσει τη Μεγάλη Βρετανία σε ένα μεγάλο αδιέξοδο».

Συμπλήρωσε δε, ότι σε μια περίοδο γεμάτη προκλήσεις και δυσκολίες για την Ευρώπη, «θεωρώ αναγκαία όσο ποτέ την κοινή δράση, τη συνεννόηση, τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων».

Θετική η αναφορά Πέτσα στο πλαίσιο κυρώσεων

Νωρίτερα, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισαν «θετική» τη σημερινή αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στην αξιοποίηση του πλαισίου κυρώσεων της ΕΕ κατά της Τουρκίας.

«Ο κ. Πέτσας, αφήνοντας, ελπίζουμε, πίσω του τις λογικές του δόγματος της «λεπτής γραμμής», έδωσε σήμερα για πρώτη φορά το σήμα ότι η κυβέρνηση δε θα βασίζεται πια απλά στη διεκδίκηση καταδικαστικών δηλώσεων, αλλά θα αξιοποιήσει, εντός της ΕΕ και πολιτικά, το πλαίσιο κυρώσεων που καθιερώθηκε τον Ιούνιο του 2019» σημείωναν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας ότι  «είναι θετικό που αναφέρθηκε στην επεξεργασία κυρώσεων έναντι της Τουρκίας για τις ενέργειές της στην Κυπριακή ΑΟΖ. Ελπίζουμε να υποστηρίξει ενεργά και την επέκταση των κυρώσεων για το κομμάτι της ελληνικής ΑΟΖ που βρίσκεται εντός της περιοχής της παράνομης συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης».

 

Γράψτε το σχόλιο σας