Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σκληρό μήνυμα Μητσοτάκη: Η Ευρώπη υψώνει διπλωματικά τείχη στην τουρκική προκλητικότητα

Σκληρό μήνυμα Μητσοτάκη: Η Ευρώπη υψώνει διπλωματικά τείχη στην τουρκική προκλητικότητα

Το δήθεν μνημόνιο μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας είναι άκυρο, τόνισε ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής

Μήνυμα κατά της τουρκικής προκλητικότητας έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δήλωσή του, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι σήμερα δεν θα ενημερώσει απλά τους ομολόγους του για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. «Θα ζητήσω και είμαι σίγουρος ότι θα λάβω την έμπρακτη στήριξή τους απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα».

«Το δήθεν memorandum of understanding μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας είναι άκυρο. Παραβιάζει κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Η Ευρώπη υψώνει διπλωματικά τείχη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Και σε όλη αυτή τη διαδικασία η χώρα μας δεν είναι μόνη της. Έχει πολύ ισχυρούς συμμάχους. Πορευόμαστε με ψυχραιμία, με αυτοπεποίθηση, αλλά κυρίως με σχέδιο και με τη βεβαιότητα ότι ο ελληνικός λαός στηρίζει τις πρωτοβουλίες μας» κατέληξε.

Οι Ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης, με ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο

Ποιος ήταν πραγματικά ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης; Οι άγνωστες διαδρομές από την Τριπολιτσά έως τις φυλακές του Ναυπλίου. Σε πολυτελείς σκληρόδετες εκδόσεις.

Μαζί, Χριστουγεννιάτικο Mommy & Daddy!
Ακόμη, ένα ένθετο με άγνωστα κείμενα του Χρήστου Λαμπράκη δέκα χρόνια μετά τον θάνατό του.

Συνάντηση με Τουσκ

Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΛΚ, Ντόναλντ Τουσκ.

Ο έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΕΛΚ για την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και για την πρόσφατη παράνομη «συμφωνία» Λιβύης – Τουρκίας καθώς και για όλες τις ενέργειες της Ελλάδας.

Ο κ. Τουσκ εξέφρασε την πλήρη στήριξη του ΕΛΚ στην Ελλάδα. Τόνισε ότι η συμφωνία αυτή είναι παράνομη, προκλητική και δημιουργεί αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή. Ο κ. Τουσκ πρόσθεσε πως η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί το Δίκαιο της θάλασσας και τους κανόνες καλής γειτονίας απέναντι στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες χώρες.

Στην ατζέντα η τουρκική προκλητικότητα

Το θέμα της Τουρκίας θα απασχολήσει τους 27 ηγέτες της ΕΕ.

Υπάρχει ήδη ένα προσχέδιο κειμένου στο οποίο «οι περισσότεροι μπορούν να συμφωνήσουν» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ευρωπαίος αξιωματούχος. Πιο συγκεκριμένα, το τελευταίο σημείο του κειμένου των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής θα αφορά την Τουρκία:

«19. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει και επιβεβαιώνει τα προηγούμενα συμπεράσματά του της 22ας Μαρτίου, 20ής Ιουνίου και 17/18 Οκτωβρίου σχετικά με την Τουρκία. Το μνημόνιο συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομα αποτελέσματα  για τα τρίτα κράτη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει απερίφραστα την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο σχετικά με αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας».

Ωστόσο, το κείμενο μπορεί να αλλάξει –είναι κάτι που άλλωστε συμβαίνει συχνά πριν από τις Συνόδους Κορυφής. Εκεί θα διαδραματίσει σοβαρό ρόλο η ελληνική διπλωματία, μέσω των διμερών επαφών που θα έχει ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Sports in

Συνάντησε τον Νεϊμάρ ο Τσιτσιπάς

Συνάντηση αστέρων ανάμεσα σε Στέφανο Τσιτσιπά, Ντέιβιντ Μπέκαμ και Νεϊμάρ…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024