Την παύση ισχύος του διαχωρισμού ανδρών και γυναικών στα εστιατόρια ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας.

Η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος μιας σειράς μέτρων για τη χαλάρωση των αυστηρών κοινωνικών κανόνων, στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας εκσυγχρονισμού του υπερ-συντηρητικού, πλούσιου σε πετρέλαιο, βασιλείου.

Σύμφωνα με το CNN, πριν από την ανακοίνωση της Κυριακής, ήταν υποχρεωτικό τα εστιατόρια και τα άλλα καταστήματα εστίασης να έχουν άλλη είσοδο για τις γυναίκες και τις οικογένειες και άλλη για τους άνδρες. Στην πράξη, τα τελευταία χρόνια πολλά εστιατόρια στο βασίλειο έχουν καταργήσει τον διαχωρισμό των φύλων.

Μια σειρά ενεργειών

Τον περασμένο Αύγουστο, η κυβέρνηση κατήργησε την απαγόρευση που δεν επέτρεπε στις γυναίκες της χώρας να κατέχουν διαβατήριο και να ταξιδεύουν στο εξωτερικό χωρίς τη συγκατάθεση ενός άνδρα κηδεμόνα.

Την ίδια ώρα, σε μια μεταρρύθμιση – ορόσημο, οι γυναίκες απέκτησαν δικαίωμα οδήγησης το 2017 και οι πρώτες άδειες εκδόθηκαν το 2018.

Το 2018, ωστόσο, πολλές γυναίκες ακτιβίστριες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που πάλεψαν για το δικαίωμα οδήγησης, φυλακίστηκαν. Αρκετές από τότε έχουν απελευθερωθεί μετά από διεθνή κατακραυγή.

Γράψτε το σχόλιό σας