Στην τελική ευθεία μπαίνει η προεκλογική περίοδος στη Μεγάλη Βρετανία, με την ολοκλήρωση του τελευταίου ντιμπέιτ ανάμεσα σε Μπόρις Τζόνσον και Τζέρεμι Κόρμπιν το βράδυ της Παρασκευής, μόλις έξι μέρες πριν τις εκλογές.

Οι κάλπες της 12ης Δεκεμβρίου χαρακτηρίζονται ως οι πιο κρίσιμες των τελευταίων ετών. Αυτό γιατί το διακύβευμα φαίνεται να αφορά -κυρίως- και να μεταφράζεται ως έξοδος από την ΕΕ ή νέο δημοψήφισμα.

Αυτό διότι ο Μπόρις Τζόνσον όπου σταθεί και όπου βρεθεί -και στο ντιμπέιτ- διαμηνύει ότι στις 31 Ιανουαρίου, ημερομηνία που λήγει η τελευταία προθεσμία για έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, θα κάνει πραγματικότητα το Brexit.

Από την άλλη πλευρά, ο επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν έχει ταχτεί ανοιχτά υπέρ ενός δεύτερου δημοψηφίσματος. Κάτι που επιβεβαίωσε και στην τηλεμαχία της Παρασκευής.

Τα βλέμματα στο τελευταίο ντιμπέιτ

Βάσει των παραπάνω, το τελευταίο ντιμπέιτ πριν τις κάλπες, αν μη τι άλλο, είχε μεγάλο ενδιαφέρον.

«Έχουμε μια συμφωνία και είναι υπέροχη» δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον προσθέτοντας πως εάν εκλεγεί, θα βγάλει τη Βρετανία από την Ένωση στις 31 Ιανουαρίου, όπως έχει συμφωνηθεί και με τους Ευρωπαίους.

Ασκώντας κριτική στον Κόρμπιν, ο αρχηγός των Συντηρητικών μίλησε για αβέβαιη στάση από μέρους του αρχηγού των Εργατικών. «Ακούγοντας τον κύριο Κόρμπιν αντιλαμβάνομαι πως το Brexit δεν θα επιτευχθεί καθώς θα υπάρξει μακρά περίοδος διαβουλεύσεων», δήλωσε.

«Δεν γνωρίζουμε τι πραγματικά πρεσβεύει» συμπλήρωσε, λέγοντας ότι ο Κόρμπιν θα οδηγήσει τη Βρετανία σε δεύτερο δημοψήφισμα.

«Δεν πιστεύει στη συμφωνία οπότε θα πάει τη Βρετανία σε δεύτερο δημοψήφισμα», είπε χαρακτηριστικά ο Τζόνσον.

«Η χώρα μας με κυβέρνηση Εργατικών θα αναλωθεί σε μαραθώνιες διαβουλεύσεις, που μπορεί να διαρκέσουν και πάνω από χρόνο», τόνισε κρούοντας έτσι τον κώδωνα για πιθανή δημιουργία νέου φάυλου κύκλου.

Ο αρχηγός των Εργατικών, αποσαφηνίζοντας τη θέση του, ξεκαθάρισε ότι μια κυβέρνηση Εργατικών θα προχωρήσει σε νέα διαπραγμάτευση για την έξοδο την Βρετανίας από την ΕΕ.

Στη συνέχεια, αυτή τη νέα συμφωνία θα τη φέρει στο λαό με τη μορφή του δημοψηφίσματος. Σε αυτό οι πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν ανάμεσα στη νέα συμφωνία και σε παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Γράψτε το σχόλιο σας