Μια 34χρονη γυναίκα από τη Βρετανία επανήλθε στη ζωή μετά από 6 ώρες αφότου υπέστη ανακοπή καρδιάς. Η Όντρεϊ Σόμαν υπέστη σοβαρή υποθερμία κατά τη διάρκεια εκδρομής με τον άντρα της σε βουνό της Ισπανίας.

Οι γιατροί δήλωσαν ότι ήταν η μεγαλύτερη ανακοπή καρδιάς που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ισπανία.

Η 34χρονη, η οποία ζει στη Βαρκελώνη, αντιμετώπιζε αρχικά δυσκολία στην ομιλία και την κίνηση, ενώ λίγο αργότερα έχασε τις αισθήσεις της.

Σύμφωνα με το BBC, το οποίο δίνει αναλυτικά λεπτομέρειες της υπόθεσης, η κατάστασή της χειροτέρευε όσο περίμεναν για βοήθεια και ο σύζυγός της Ρόχαν πίστευε ότι έχει πεθάνει. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν είπε ότι προσπαθούσε να βρει σφυγμό αλλά δεν έβρισκε, ούτε ανέπνεε.

Όταν έφτασε βοήθεια μετά από δύο ώρες, η θερμοκρασία του σώματός της είχε πέσει στους 18 βαθμούς Κελσίου. Όταν έφτασε στο νοσοκομείο Vall d’Hebron, η 34χρονη δεν είχε σφυγμό.

Τι την έσωσε

Ωστόσο, ακριβώς το γεγονός ότι το σώμα της είχε τόσο χαμηλή θερμοκρασία ήταν αυτό που την έσωσε, όπως είπαν οι γιατροί. Η υποθερμία είχε βοηθήσει το σώμα της και τον εγκέφαλο από την επιδείνωση, παρόλο που ήταν αυτή που την οδήγησε σε αυτή την κατάσταση.

Και αυτό διότι με το κρύο ο μεταβολισμός επιβραδύνεται, τα όργανα έχουν ανάγκη από λιγότερο αίμα και οξυγόνο και αυτό επιτρέπει στον εγκέφαλο να προφυλάσσεται.

«Αν είχε υποστεί καρδιακή ανακοπή για τόσες ώρες σε κανονική θερμοκρασία σώματος, θα ήταν νεκρή τώρα».

Η μάχη των γιατρών

Σύμφωνα πάντα με το βρετανικό δίκτυο, οι γιατροί στο νοσοκομείο έκαναν ό,τι έπρεπε για να αυξήσουν τη θερμοκρασία του σώματός της. Με ένα πρωτοποριακό μηχάνημα αφαίρεσαν το αίμα, το ενίσχυσαν με οξυγόνο και το επανέφεραν στην ασθενή.

Μετά από αυτή τη διαδικασία, και όταν η θερμοκρασία του σώματος έφτασε στους 30 βαθμούς, επιχείρησαν να την επαναφέρουν στη ζωή. Και τα κατάφεραν.

Γράψτε το σχόλιό σας