Η κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις απαιτεί ψυχραιμία, σημείωσε σήμερα ο πρώην υπουργός Άμυνας και πρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης, εκφράζοντας παράλληλα την απογοήτευσή του σχετικά με τη στάση του ΝΑΤΟ.

Σε συνέντευξή του, στον Realfm, ο κ. Αποστολάκης, αναφέρθηκε στις τουρκικές προκλήσεις, λέγοντας πως «η κατάσταση απαιτεί ψύχραιμες και λογικές ενέργειες, δεν θέλει πανικό γιατί έχουν δημιουργηθεί κάποιες καταστάσεις που πρέπει να έχουν τον ανάλογο χειρισμό. Θέλει σοβαρότητα και ψυχραιμία».

«Ο γείτονας, ο Τούρκος, πλέον δεν ελέγχεται, δεν υπακούει σε καμία λογική, ούτε σε Διεθνές Δίκαιο, ούτε σε Συνθήκες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Τα μόνα που καταλαβαίνει είναι η πίεση από αυτούς που μπορούν να την ασκήσουν».

Ο πρωθυπουργός ξέρει τι πρέπει να πει

Σε ότι αφορά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Ερντογάν, ο κ. Αποστολάκης σημείωσε  ότι «ο πρωθυπουργός ξέρει πολύ καλά τι πρέπει να πει.

»Πρέπει να πιεστεί η Τουρκία από όλους. Όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι η Τουρκία δεν μπορεί να αλωνίζει άλλο.

»Εμείς ωστόσο είμαστε εκείνοι που υφιστάμεθα όλη αυτή την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά».

Παράλληλα δήλωσε ότι ΝΑΤΟ και ΗΠΑ  «υποστηρίζουν την Τουρκία γιατί έχουν περισσότερα συμφέροντα να είναι κοντά στην Τουρκία.

Εμείς, από την άλλη μεριά, σαν κράτος πρέπει να κάνουμε και κάποιες κινήσεις, τώρα αρχίζουν να τίθενται διάφορα θέματα όπως η υπογραφή της ΑΟΖ με την Αίγυπτο, η υπογραφή της ΑΟΖ με την Ιταλία, αύξηση της αιγιαλίτιδας στα 12 μίλια. Πρέπει να είμαστε ισχυροί από πλευράς εθνικής άμυνας».

Απογοήτευση για τη στάση ίσων αποστάσεων του ΝΑΤΟ

«Μην με προκαλείτε να πω ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει από κανέναν τίποτα…

Η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να είναι φοβική απέναντι στους Τούρκους και να κάνει αυτό που πρέπει.

Η Ελλάδα δεν έχει ούτε τους προϋπολογισμούς που διαθέτει η Τουρκία, ούτε το μέγεθος της Τουρκίας, ούτε και τις ίδιες προοπτικές.

Στην ανατολική Μεσόγειο η Ελλάδα παίζει κομβικό ρόλο γιατί είναι ένα κράτος το οποίο έχει δείξει συνέπεια, σταθερότητα, είναι ένα δημοκρατικό κράτος, έχει εξαιρετικές σχέσεις με όλους, επομένως είναι ένας πόλος ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή», συνέχισε ο κ. Αποστολάκης.

«Η Ελλάδα πρέπει να ανήκει σε κάποιους συνασπισμούς και σε κάποιες ομάδες για να μπορεί να υποστηρίζεται και να είναι ισχυρή.

»Με αυτή τη λογική έχουμε μπει και στο ΝΑΤΟ και όσα χρόνια είμαστε, είμαστε συνεπείς, κάνουμε ό,τι χρειάζεται.

»Έχω απογοητευτεί από το ΝΑΤΟ μέχρι τώρα. Δηλαδή, όπου υπάρχει θέμα το ΝΑΤΟ τηρεί ίσες αποστάσεις», πρόσθεσε.

Γράψτε το σχόλιό σας