Στην εκπομπή One Direct Weekend μίλησε ο διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου και τουρκολόγος, Δημήτρης Σταθακόπουλος για το τι σημαίνει η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα και για τις βλέψεις της Τουρκίας σχετικά με την Ελλάδα

Στην εκπομπή One Direct Weekend μίλησε ο διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου και τουρκολόγος, Δημήτρης Σταθακόπουλος για το τι σημαίνει η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα και για τις βλέψεις της Τουρκίας σχετικά με την Ελλάδα.

Αυτό που πρώτα πρέπει να αναλογιστούμε, σύμφωνα με τον κ. Σταθακόπουλο, είναι ο αξιακός κώδικας της γείτονος και τα όσα πρεσβεύει ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν.

«Το μνημόνιο κατανόησης μεταξύ των χωρών δηλώνει την πρόθεση υλοποίησης, δεν έχει άμεση συνέπεια, αλλά δείχνει μια τάση για διάθεση. Με τον τρόπο αυτό ο Ερντογάν μπαίνει στο τραπέζι των συζητήσεων διατηρώντας πάντα τη θέση του επιτήδειου ουδέτερου και διαμορφώνοντας ένα όπλο διαπραγματεύσεων. Γνωρίζει πως δεν πληροί τα κριτήρια που θέτει το διεθνές δίκαιο, ωστόσο ετοιμάζεται για τον αγώνα δρόμου που είναι μπροστά, αυτόν που θα διεξαχθεί στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ Κίνας, Ρωσίας και ΗΠΑ» προσθέτει..

Έως πρότινος η Ελλάδα στα μάτια της Τουρκίας φαινόταν αναξιόπιστη, κατά συνέπεια και αδύναμη. Πλέον, λόγω των αντιδράσεων της ελληνικής πλευράς, η Τουρκία φαίνεται να σέβεται την αντίπαλό της, σύμφωνα με τον κ. Σταθακόπουλο.

Τέλος, ο τουρκολόγος εξέφρασε την άποψη πως «πόλεμος δε θα γίνει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά δεν πρέπει να εφησυχάζουμε».

Πηγή: onetv.gr

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr