Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το κόμμα της γερμανικής Ακροδεξιάς, αναδεικνύει το Σάββατο τη νέα της ηγεσία, τη στιγμή που η ακραία πτέρυγα, ενισχυμένη από τις πρόσφατες εκλογικές επιτυχίες στην ανατολική Γερμανία, επιδιώκει να επεκτείνει την κυριαρχία της στην παράταξη

Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το κόμμα της γερμανικής Ακροδεξιάς, αναδεικνύει το Σάββατο τη νέα της ηγεσία, τη στιγμή που η ακραία πτέρυγα, ενισχυμένη από τις πρόσφατες εκλογικές επιτυχίες στην ανατολική Γερμανία, επιδιώκει να επεκτείνει την κυριαρχία της στην παράταξη.

Λίγες ημέρες πριν από το συνέδριο του Μπρούνσβικ, μόνο ο βουλευτής Γκότφριντ Κούριο, ένας φυσικός 59 ετών, γνωστός για τους αντιμεταναστευτικούς του φιλιππικούς στην Μπούντεσταγκ, έχει επισήμως ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την προεδρία.

Όμως, εμφανίζεται ως «μοναχικός λύκος» στους κόλπους αυτού του κόμματος που παντρεύει τις αντιμεταναστευτικές με τις αντιισλαμικές θέσεις, απορρίπτει με σφοδρότητα την Άνγκελα Μέρκελ και τις ελίτ και επενδύει σε έναν έντονο κλιματοσκεπτικισμό.

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι δε θα αποκαλυφθούν παρά την τελευταία στιγμή. Αν και διάφορα ονόματα κυκλοφορούν στους διαδρόμους, το διακύβευμα θα είναι αν η ακραία πτέρυγα θα ενισχύσει ή όχι την επιρροή της.

«Αναρχική κλίκα»

Τα συνέδρια της AfD, την οποία ο συμπροεδρεύων της παράταξης Αλεξάντερ Γκάουλαντ αρέσκεται να αποκαλεί «αναρχική κλίκα», έχουν ήδη επιφυλάξει εκπλήξεις εξαιτίας των ερίδων που συνταράσσουν το κόμμα από την ίδρυσή του, εδώ και μόλις έξι χρόνια.

Ο έτερος συμπροεδρεύων και ευρωβουλευτής Γεργκ Μόιτεν αναμένεται να είναι υποψήφιος για την ηγεσία.

Οικονομολόγος, 58 ετών, προέρχεται από την πλούσια Βάδη-Βυρτεμβέργη και ενσαρκώνει το «μετριοπαθές» ρεύμα, το οποίο είναι παρόν στην δυτική Γερμανία, αλλά εμφανίζεται όλο και πιο περιθωριοποιημένο απέναντι στους ακραίους.

Υπό την ηγεσία του επικεφαλής του κόμματος στη Θουριγγία, του Μπγερν Χέκε, η ακραία τάση, η αποκαλούμενη «Πτέρυγα» (Der Flugel), βρίσκεται σε άνθηση, έπειτα από τρεις νίκες σε τοπικές εκλογές το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο στην ανατολική Γερμανία.

Στο Βραδεμβούργο, στη Σαξονία και στη Θουριγγία η AfD εξασφάλισε περισσότερο από το 20% των ψήφων, για να επιβληθεί ως δεύτερη πολιτική δύναμη. Στο Βραδεμβούργο και στη Θουριγγία μάλιστα ξεπέρασε τους συντηρητικούς της Άνγκελα Μέρκελ.

Η «Πτέρυγα» επιδιώκει να επιβάλει μια ριζοσπαστικοποίηση της ταυτότητας του κόμματος, θέτοντας σε αμφισβήτηση τη γερμανική κουλτούρα της μεταμέλειας για τα ναζιστικά εγκλήματα, που αποτελεί τον πυρήνα της μεταπολεμικής γερμανικής ταυτότητας.

Η «Πτέρυγα» ανθεί στην πρώην κομμουνιστική ανατολική Γερμανία, όπου οι τοξικές σχέσεις ορισμένων υποψηφίων με το νεοναζιστικό κίνημα δεν πτόησαν τους ψηφοφόρους.

Υπό παρακολούθηση

Η ακραία πτέρυγα αποτελεί, ωστόσο, στόχο παρακολούθησης από τις γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών, ενώ η ενίσχυση της θέσης της στην ακροδεξιά παράταξη έχει δυσαρεστήσει μεγάλο αριθμό υποστηρικτών στη δυτική Γερμανία.

«Οι εκλογικές επιτυχίες της φιλο-φασιστικής πτέρυγας στα κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας θα επιταχύνουν τη ριζοσπαστικοποίηση της AfD» προβλέπει ο ερευνητής Matthias Quent, ειδικός σε θέματα Άκρας Δεξιάς, στην εφημερίδα Tagesanzeiger. «Όλο και περισσότερα μετριοπαθή μέλη της AfD εγκαταλείπουν το κόμμα».

Τελικά, η ενδεχόμενη υποψηφιότητα του βουλευτή Τίνο Χρουπάλα, ενός μπογιατζή 44 ετών, θα μπορούσε να ικανοποιήσει όλες τις πλευρές.

Προερχόμενος από το Γκέρλιτς της Σαξονίας, δεν έχει βρεθεί ποτέ στο προσκήνιο και επιδιώκει το συγκερασμό των διαφορετικών τάσεων. Θεωρεί ότι η «Πτέρυγα» αποτελεί εγγενές τμήμα της AfD, κρατώντας παράλληλα αποστάσεις από αυτήν.

Εκτός εάν ο πατριάρχης του κόμματος, Αλεξάντερ Γκάουλαντ, 78 ετών, αποφασίσει «την τελευταία στιγμή» να θέσει υποψηφιότητα.

Ο ίδιος, ο οποίος συμπροεδρεύει και της κοινοβουλευτικής ομάδας, διαβεβαιώνει ότι θα αποφασίσει την τελευταία στιγμή.

Τρίτη πολιτική δύναμη της Μπούντεσταγκ, πίσω από τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), με 90 βουλευτές, η AfD βρίσκεται σε στασιμότητα σε εθνικό επίπεδο, καθηλωμένη ανάμεσα στο 13% και το 15% της πρόθεσης ψήφου.

Αφού ξεκίνησε ως αντι-ευρώ κόμμα, η Εναλλακτική για τη Γερμανία εξελίχθηκε σε αντι-μεταναστευτικό, αντι-Μέρκελ κόμμα, επενδύοντας στη δυσαρέσκεια που προκάλεσε η πολιτική των ανοιχτών θυρών της καγκελαρίου την περίοδο 2015-2016, στην κορύφωση της μεταναστευτικής κρίσης.

Διαδηλώσεις κατά της AfD προγραμματίζονται για το Σάββατο στο Μπρούνσβικ, ενώ η αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen, η οποία έχει δώσει το όνομά της, βάσει διαφημιστικού συμβολαίου, στο χώρο όπου θα διεξαχθεί το συνέδριο, ζήτησε να αφαιρεθεί το logo της κατά τη διάρκεια των εργασιών.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr