Μεγάλη έκπληξη προκάλεσε στην Ιταλία η έκθεση που δημοσίευσε χθες η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Istat για τα στερεότυπα που συντηρούνται στη συνείδηση των πολιτών της χώρας γύρω από την κακομεταχείριση των γυναικών

Μεγάλη έκπληξη προκάλεσε στην Ιταλία η έκθεση που δημοσίευσε χθες η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Istat για τα στερεότυπα που συντηρούνται στη συνείδηση των πολιτών της χώρας γύρω από την κακομεταχείριση των γυναικών.

Βάσει των πορισμάτων της εν λόγω έκθεσης η ίδια η συμπεριφορά των γυναικών και ο τρόπος ένδυσής τους ενοχοποιούνται για την πρόκληση σεξουαλικών επιθέσεων.

Από τα στοιχεία, τα οποία παρουσιάστηκαν με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, προκύπτει πως σχεδόν ο ένας στους τέσσερις Ιταλούς (άνδρες και γυναίκες) εξακολουθεί να πιστεύει πως οι σεξουαλικές επιθέσεις κατά του ασθενούς φύλου οφείλονται κατά κύριο λόγο στον τρόπο που ντύνονται οι εκπρόσωποί του.

Το 39,3% των ερωτηθέντων, μάλιστα, πιστεύει πως μια γυναίκα μπορεί να μην εξαναγκαστεί σε σεξουαλική πράξη εάν δεν το επιθυμεί και το εκφράσει.

Κι άλλο ένα 15% θεωρεί πως, εάν μια γυναίκα βρίσκεται υπό την επήρεια οινοπνεύματος ή ναρκωτικών, είναι εξίσου προσωπικά υπεύθυνη για όποια σεξουαλική επίθεση υποστεί.

Συνεπώς, για μεγάλη μερίδα του ιταλικού πληθυσμού, η ίδια η γυναίκα ευθύνεται για όσα πάθη «προκαλεί» ενσυνείδητα στον ανδρικό πληθυσμό.

Κι ακόμη χειρότερα: για το 10% του πληθυσμού οι κατηγορίες για βιασμό συνήθως «είναι ψευδείς» (αυτό πιστεύει το 12,7% των ανδρών και το 7,9% των γυναικών).

Για άλλο ένα 7,2% «απέναντι σε μια σεξουαλική πρόταση οι γυναίκες συχνά λένε όχι αλλά εννοούν ναι», ενώ για το 6,2% οι «σοβαρές»γυναίκες ουδέποτε διατρέχουν κίνδυνο να βιαστούν.

Επιπλέον, μόλις το 1,9% θεωρεί πως συνιστά βία ο εξαναγκασμός σε συνεύρεση εκ μέρους του συζύγου ενάντια στην άρνηση της συντρόφου του.

Αλλά ακόμη και για τη σωματική βία, το 7,4% θεωρεί πως είναι αποδεκτό ένα αγόρι «να χαστουκίζει τη σύντροφό του, εάν θεωρεί πως τη φλερτάρει άλλος άνδρας», ενώ το 6,2% θεωρεί φυσιολογικό σε ένα ζευγάρι να «ξεφεύγει πού και πού κανένα σκαμπίλι».

Επίσης, το 17,7% θεωρεί αποδεκτό να παρακολουθεί και να ελέγχει ένας άνδρας τη δραστηριότητα της συντρόφου του στο κινητό ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όσον αφορά τις περιοχές που δείχνουν μικρότερη ανοχή στα περιστατικά βίας κατά των γυναικών, ξεχωρίζουν η Σαρδηνία (15,2%) και η Βαλ ντ’ Αόστα (17,4%), ενώ στον αντίποδα βρίσκονται το Αμπρούτσι (38,1%) και η Καμπανία (35%).

Γενικά, ο ιταλικός νότος (με ένα 67,8%) εμφανίζεται να επιμένει περισσότερο στα στερεότυπα για τη γυναίκα απ’ ό,τι ο βορράς (52,6%).

Αυτά τα στερεότυπα έχουν να κάνουν περισσότερο με την εργασία και την οικογένεια — το 32% πιστεύει πως είναι πιο σημαντικό για τον άνδρα να είναι επιτυχημένος στη δουλειά του, ενώ για το 31,5% οι άνδρες είναι λιγότερο ικανοί να κάνουν οικιακές εργασίες και για το 27,9% είναι καθήκον του άνδρα να φροντίζει για τις οικονομικές ανάγκες της οικογένειας.

Αντίθετα, μόλις για το 8,8% είναι αναγκαίο να φροντίζει ο άνδρας για τις αποφάσεις που αφορούν την οικογένεια.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr