Σχεδόν 20.000 αντικυβερνητικοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη Γεωργία χθες, Δευτέρα, προκειμένου να αυξήσουν την ένταση στο κυβερνών κόμμα, το οποίο δέχεται ολοένα και περισσότερες επικρίσεις μετά τη βίαιη αστυνομική καταστολή της προηγούμενης εβδομάδας

Σχεδόν 20.000 αντικυβερνητικοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη Γεωργία χθες, Δευτέρα, προκειμένου να αυξήσουν την ένταση στο κυβερνών κόμμα, το οποίο δέχεται ολοένα και περισσότερες επικρίσεις μετά τη βίαιη αστυνομική καταστολή της προηγούμενης εβδομάδας.

Κρατώντας σημαίες της Γεωργίας και της ΕΕ, διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο του Τμπιλίσι φωνάζοντας «Αλλαγή!» και «Παραίτηση!»

Στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν μπροστά στο κοινοβούλιο, κλείνοντας τις εισόδους του.

Οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν πριν από δέκα και πλέον ημέρες, μετά την απόρριψη από τους βουλευτές του νομοσχεδίου που προέβλεπε την κατάργηση του μικτού εκλογικού συστήματος και την εισαγωγή του αναλογικού εκλογικού συστήματος, που επρόκειτο να εφαρμοστεί στις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2020.

Υπό την πίεση του δρόμου ο πρόεδρος Μπιντζίνα Ιβανισβίλι –ο πιο πλούσιος άνθρωπος στη Γεωργία– είχε δεσμευτεί τον Ιούνιο να θεσμοθετήσει το αναλογικό σύστημα.

Όμως, στις αρχές Νοεμβρίου το κόμμα του απέρριψε τη μεταρρύθμιση αυτήν, προκαλώντας την οργή των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που τον κατηγορούν ότι ενορχήστρωσε την αποτυχία του νομοσχεδίου και ισχυρίζονται ότι το Γεωργιανό Όνειρο επωφελείται από το τρέχον σύστημα.

«Οι μαζικές κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας» δήλωσε ο Λεβάν Μπερντεζενιχβίλι, επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

«Ο γεωργιανός λαός και ολόκληρη η αντιπολίτευση θέλουν να αναγκάσουν το κυβερνών κόμμα να υιοθετήσει ένα δίκαιο εκλογικό σύστημα».

Παρά τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες εκατοντάδες διαδηλωτές, ανάμεσά τους και πολλοί νέοι, παρέμειναν στους δρόμους έως αργά τη νύχτα, με αρκετούς να χορεύουν υπό τους ήχους ηλεκτρονικής μουσικής.

Οι διαδηλωτές εξακολουθούν να μπλοκάρουν τις εισόδους του κοινοβουλίου και να εμποδίζουν τους βουλευτές να εισέρχονται σε αυτό, με μια συνεδρίαση να είναι προγραμματισμένη για σήμερα.

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα η αστυνομία συνέλαβε πέντε διαδηλωτές και κράτησε για μικρό χρονικό διάστημα τους βουλευτές της αντιπολίτευσης Γκίγκα Μποκερία, του κόμματος Ευρωπαϊκή Γεωργία, και Τενγκίζ Γκουνάβα, του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ενωμένο Εθνικό Κίνημα.

Την προηγούμενη Πέμπτη δέκα διαδηλωτές καταδικάστηκαν σε μικρές ποινές φυλάκισης για «ανυπακοή» προς τις δυνάμεις της τάξης, όταν η αστυνομία διέλυσε με τη χρήση αντλιών νερού μια διαδήλωση μπροστά στο κοινοβούλιο.

Στις 17 Νοεμβρίου περισσότεροι από 20.000 διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί στο Τμπιλίσι, στη μεγαλύτερη διαδήλωση της αντιπολίτευσης τα τελευταία χρόνια.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr