Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ιδεολογική αναμέτρηση στο συνέδριο της ΝΔ 

Ιδεολογική αναμέτρηση στο συνέδριο της ΝΔ 

Η αντίθεση μεταξύ σκληρών και μετριοπαθών είναι εμφανής, αφήνει αποτύπωμα στο πολιτικό σκηνικό και έχει βαθύ ιδεολογικό υπόβαθρο.

Το προσεχές συνέδριο της ΝΔ έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς από το ανώτατο κομματικό βήμα, θα υπάρξει αποκρυστάλλωση της ιδεολογικής ταυτότητας του κυβερνώντος κόμματος στις νέες συνθήκες.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται με την ομιλία του να δώσει ένα σαφές στίγμα τι είναι η ΝΔ σήμερα, που πηγαίνει, ποιο είναι το ιδεολογικό και πολιτικής της περιεχόμενο και κυρίως να απαντήσει σε σειρά ιδιαίτερα σκληρών επικρίσεων για την στάση του κυβερνώντος θέματος σε κρίσιμα ζητήματα, όπως η δημόσια τάξη, το πανεπιστημιακό άσυλο, το μεταναστευτικό-προσφυγικό, κ.α.

Επί της ουσίας, το επικείμενο συνέδριο που αρχίζει την προσεχή Παρασκευή και θα λήξει την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου, αναμένεται να αποτελέσει πεδίο ιδεολογικής αναμέτρησης και να κάνει ευδιάκριτες τις όποιες διαχωριστικές γραμμές υπάρχουν στο εσωτερικό της ΝΔ σε κρίσιμα  στρατηγικά σημεία μεταξύ των τριών ισχυρών ομάδων: όσων ομνύουν πολιτική πίστη στον Κυρ. Μητσοτάκη, των καραμανλικών που είναι και η πλειοψηφική τάση, αλλά και των σαμαρικών που είναι μια ιδιαίτερα υπολογίσιμη ομάδα (αριθμεί περίπου 20-25 βουλευτές στην Κ.Ο).

Ο Πρωθυπουργός θα επιχειρήσει με το συνέδριο αυτό να ξεκαθαρίσει και το ιδεολογικό στίγμα του κόμματος του, αλλά η αντίθεση των διαφορετικών τάσεων στο εσωτερικό της ΝΔ ως προς το ιδεολογικό πρόσημο είναι εμφανής και καταγεγραμμένη.

Εξάλλου, σε πάρα πολλά ζητήματα, απέναντι στην προεδρική τάση υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη, παρατάσσεται η σκληρή δεξιά ομάδα με ηγέτη της τον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, η οποία και έχει επιβάλλει την θεώρησή της, ειδικά στα θέματα της αστυνόμευσης στο πλαίσιο του δόγματος νόμος και τάξη, αλλά και στην διαχείριση του μεταναστευτικού – προσφυγικού.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Πρωθυπουργός εμμένει στον φιλελεύθερο τόνο του κόμματος και της κυβέρνησης και στο άνοιγμα στο σκληρό κέντρο και αυτό αναμένεται να φανεί και στο επικείμενο συνέδριο της ΝΔ που θα γίνει στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo του  Metropolitan Expo του Αεροδρομίου Αθηνών, ενώ από τις τοποθετήσεις των συνέδρων, αναμένεται να καταγραφεί και η ιδεολογική αντίθεση.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του Αντ. Σαμαρά, σε μια χρονική στιγμή που επιθυμεί να διαδεχθεί τον Προκόπη Παυλόπουλο στην Προεδρία της Δημοκρατίας, αλλά και όλες οι τοποθετήσεις των υποστηρικτών του.

Σύμφωνα με τις έως σήμερα πληροφορίες δεν αναμένεται παρέμβαση του έτερου πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, αν και υπάρχουν εισηγήσεις να μιλήσει.

Ως εκ τούτου τα φώτα θα πέσουν σε προβεβλημένα στελέχη των καραμανλικών, ενώ αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τοποθετήσεις κεντροδεξιών και μετριοπαθών στελεχών με κύρος και επιρροή, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης που δεν θα αφήσουν  ασχολίαστα τα όσα εξελίσσονται στο εσωτερικό της ΝΔ κυρίως με την ακραία ρητορική αρκετών.

Οι ομιλίες των συνέδρων θα γίνουν στο πλαίσιο των δύο θεματικών ενοτήτων του Συνεδρίου: α) «Με εθνική αυτοπεποίθηση κερδίζουμε τις μάχες απέναντι στον Λαϊκισμό» και β) «Πολιτική για τους πολίτες: Δίνουμε απαντήσεις στις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου που επηρεάζουν τη ζωή μας».

Η αντίθεση μεταξύ σκληρών και μετριοπαθών είναι εμφανής, αφήνει αποτύπωμα στο πολιτικό σκηνικό και έχει βαθύ ιδεολογικό υπόβαθρο.

Η συνέχεια επί της σκηνής του συνεδρίου.

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024