Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ενημέρωση για απελάσεις τζιχαντιστών ζητά το Βερολίνο

Ενημέρωση για απελάσεις τζιχαντιστών ζητά το Βερολίνο

Αιφνδιάστηκε η Γερμανία με τις απελάσεις τζιχαντιστών με γερμανικό διαβατήριο από την Τουρκία. Zητά αναλυτικά χρήσιμα στοιχεία για να τους δικάσει. Αδιευκρίνιστος ο ρόλος της Άγκυρας απέναντι στον ISIS

Στο πλαίσιο των απελάσεων φερομένων τζιχαντιστών του ISIS προς χώρες της ΕΕ και των ΗΠΑ υπάρχουν και 9 άτομα τα οποία θα μεταφερθούν από την Τουρκία την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή προς τη Γερμανία. Πρόκειται για μια επταμελή οικογένεια με δύο παιδιά κι άλλες δύο γυναίκες, οι οποίες σύμφωνα με το γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο dpa, δραπέτευσαν από το στρατόπεδο κράτησης στο Αιν Ίσα της βόρειας Συρίας. Η μία ασπάστηκε το Ισλάμ όταν ήταν στο Αμβούργο. Ο άνδρας με τον οποίο πήγε σε περιοχή ελέγχου του ISIS έχει πεθάνει από καιρό. Χθες απελάθηκε στη Γερμανία κι άλλος ένας άνδρας, φερόμενος τζιχαντιστής, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης πολλών χρόνων στην Τουρκία. Γι αυτόν δεν υπάρχουν πληροφορίες ότι ανήκει σε συγκεκριμένους κύκλους ισλαμιστών.

«Είμαστε σε συνεχή επαφή»

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μαας κάλεσε την Τουρκία να παράσχει άμεσα πληροφορίες γύρω από τις απελάσεις αυτές. Εάν δηλαδή πρόκειται για πρόσωπα που συμμετείχαν σε πολεμικές ενέργειες του ISIS, εάν συμμετείχαν σε τρομοκρατικές πράξεις ή οποιαδήποτε πληροφορία που θα μπορούσε να χρησιμεύσει στις γερμανικές αρχές έτσι ώστε να κινηθούν διαδικασίες παραπομπής τους στη δικαιοσύνη. Όπως τόνισε χθες βράδυ στις Βρυξέλλες ο Χάικο Μαας, τα στοιχεία θα πρέπει να είναι αξιόπιστα και νομικά ισχυρά και βάσιμα. Στην ερώτηση, σε ποιο σημείο βρίσκεται τώρα η διαδικασία, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι «βρισκόμαστε σε διάλογο με τις τουρκικές αρχές και ξέρουμε ότι αυτήν την εβδομάδα θα απελαθούν στη Γερμανία 10 άνθρωποι».  Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε στο χθεσινό κυβερνητικό μπρίφινγκ ότι προς το παρόν η γερμανική κυβέρνηση δεν μπορεί να επιβεβαιώσει, εάν οι υπό απέλαση άνθρωποι είναι όντως μέλη του ISIS. «Δεν αμφισβητούμε όμως ότι πρόκειται για γερμανούς πολίτες. Η Γερμανία δεν μπορεί και δεν πρόκειται να αρνηθεί σε πολίτες της να επιστρέψουν στη χώρα τους».

Από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι οι αρχές βρίσκονται σε εγρήγορση. «Οι πολίτες μπορούν να είναι βέβαιοι, ότι η κάθε περίπτωση θα τύχει μεμονωμένης εξέτασης από τις αρχές. Θα κάνουμε το παν για να εξασφαλίσουμε ότι αυτοί που επιστρέφουν δεν αποτελούν κίνδυνο για τη Γερμανία λόγω των επαφών τους με το «Ισλαμικό Κράτος».

Αδιευκρίνιστος ο ρόλος της Τουρκίας

Οι απελάσεις ή επαναπατρισμοί φερομένων τζιχαντιστών δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Τελευταία φορά την περασμένη Παρασκευή ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού είπε ότι η Τουρκία δεν είναι ξενοδοχείο για άτομα του IS. Σύμφωνα με δικά του στοιχεία, 1.200 ξένοι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους βρίσκονται σε τουρκικές φυλακές. Παρατηρητές εκτιμούν ότι η επίσπευση των απελάσεων ή επαναπατρισμών μπορεί να οφείλεται και στη διεθνή κριτική που δέχθηκε η Άγκυρα για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βόρεια Τουρκία. Η εφημερίδα die Welt, επικαλούμενη πληροφορίες γερμανικών αρχών, επισημαίνει ότι η Τουρκία στον αγώνα καταπολέμησης των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους έχει παίξει αδιευκρίνιστο ρόλο. Απέναντι σε γερμανούς συνομιλητές διαβεβαιώνει συνεχώς ότι κρατά σκληρή στάση απέναντί τους.

Ωστόσο η γερμανική κυβέρνηση ήταν από νωρίς πεπεισμένη ότι ήδη από το 2011, η Τουρκία έχει αναδειχθεί σε «κεντρική πλατφόρμα δράσης ισλαμιστικών ομάδων από την Εγγύς και Μέση Ανατολή». Εκτός αυτού, αρχικά η χώρα στήριζε τους τζιχαντιστές, τους περιέθαλπε στα νοσοκομεία διότι και οι δύο πλευρές είχαν έναν κοινό εχθρό, τον σύρο πρόεδρο Ασάντ. Με το χρόνο όμως η Άγκυρα ανακάλυψε ότι δεν μπορεί να τους ελέγξει και ότι η ίδια η χώρα έχει μετατραπεί σε χώρο τρομοκρατικής δράσης τους, όπως προκύπτει από πληροφορίες των γερμανικών αρχών.

Γερμανοί τζιχαντιστές

Σε κάθε περίπτωση ο επαναπατρισμός φερομένων ως τζιχαντιστών με γερμανικό ή κι ένα δεύτερο διαβατήριο, έχει αιφνιδιάσει κάπως τις γερμανικές αρχές διότι μέχρι τώρα οι επιστροφές γίνονταν οικειοθελώς. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που φέρνει στη δημοσιότητα η die Welt, γύρω στους 1.050 άνδρες και γυναίκες έχουν φύγει από τη Γερμανία για τα θέατρα πολέμου στο Ιράκ και τη Συρία. Από αυτούς 220 γερμανοί μαχητές έχουν χάσει τη ζωή τους στις μάχες. Από τους υπόλοιπους το 1/3 έχει επιστρέψει στη Γερμανία ενώ έχουν χαθεί τα ίχνη άλλων 270. Περίπου 10 γερμανοί τζιχαντιστές βρίσκονται φυλακισμένοι στη Βαγδάτη ή στο Ερμπίλ.

Η συντριπτική πλειονότητα των γερμανών τζιχαντιστών υπό απέλαση βρίσκεται στη βόρεια Συρία. Οι γυναίκες και τα παιδιά διαμένουν σε μαζικά καταλύματα, οι άνδρες βρίσκονται υπό συνθήκες αυστηρής φύλαξης σε φυλακές. Ανάμεσά τους υπάρχουν πολλοί που έχουν κάνει βαριά εγκλήματα και φρικαλεότητες.  Για παράδειγμα, υπάρχει η περίπτωση του γερμανού Μάρτιν Λέμκε, 28 ετών από το κρατίδια της Σαξονίας Άνχαλτ που φέρεται να κατέχει υψηλή θέση στο «Ισλαμικό Κράτος».

Ειρήνη Αναστασοπούλου / DPA/ Die Welt

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024