Ένας φοιτητής ασελγεί πάνω σε μια φοιτήτρια και οι δημοσιογράφοι γελάνε..

Ένας 20χρονος φοιτητής ασελγεί χυδαία πάνω σε μια 20χρονη φοιτήτρια (εκσπερματώνοντας στην πλάτη της), την ώρα κατά την οποία αυτή διαβάζει αμέριμνη στο χώρο της βιβλιοθήκης!

Όταν ερωτάται από τον Εισαγγελέα, τι τον ώθησε σε αυτή την βάρβαρη επιλογή, η απάντηση είναι η εξής:  Ήμουν φορτισμένος και ήθελα να εκτονωθώ»!

Καταρχήν είναι απαραίτητο να αναφέρουμε  εδώ, ότι πρόκειται για μια προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας της φοιτήτριας , η οποία τιμωρείται από τον ποινικό νομοθέτη (με βάση το άρθρο 337 του Ποινικού Κώδικα). Για αυτό και ο εικοσάχρονος φοιτητής θα αντιμετωπίσει τον ποινικό μηχανισμό της Ελληνικής Πολιτείας.

Παρ’ όλα αυτά το ανωτέρω περιστατικό είναι πολύ σοβαρό και είναι αναγκαίο να το κατανοήσουμε κοινωνιολογικά, αν μπορούμε! Πώς δηλαδή  ένα νέο παιδί φθάνει σε αυτή τη φρικτή πράξη.

Ο Λέων Τολστόι έλεγε , ότι κανείς δεν βγάζει ξαφνικά από μέσα του ένα «κτήνος»! Από τη μια μέρα στην άλλη!

Και ο Ζίγκμουντ Φρόιντ στο βιβλίο του «Πολιτισμός, πηγή δυστυχίας» είχε υποστηρίξει, ότι οι « πολιτισμένοι τρόποι»  ασκούν αφόρητες πιέσεις στα πιο ανικανοποίητα ανθρώπινα ένστικτα!

Μήπως λοιπόν ο εικοσάχρονος φοιτητής είχε αφομοιώσει με ένα διεστραμμένο τρόπο την παραπάνω φροϋδική προσέγγιση;

Δεν γνωρίζω και δεν είναι ο σκοπός μου να προχωρήσω περαιτέρω αυτήν την ανάλυση.

Ενώ όμως το ανωτέρω περιστατικό είναι τόσο σοβαρό, μια δημοσιογραφική ομάδα το γελοιοποίησε απαράδεκτα (κάνοντας μάλιστα και μια πολιτισμικά χυδαία αναπαράσταση της ασελγούς πράξης)!

Έστω και αν οι δημοσιογράφοι –εκ των υστέρων- ζήτησαν συγgνώμη,  το μόνο που μπορεί να πει κανείς είναι: ΝΤΡΟΠΗ!

Γιατί έτσι βυθιστήκαμε, ως κοινωνία, «στη νύκτα της νύκτας», όπως έλεγε και ο Νίτσε!

 

Καλφέλης Γρηγόρης

Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ.

kalfelis@law.auth.gr

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας