Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τι σημαίνει Meat Free ζωή στην εποχή μας;

Τι σημαίνει Meat Free ζωή στην εποχή μας;

Ελεύθερες σκέψεις και απολαυστικές ιδέες γύρω από μία νέα στάση ζωής

Πριν από μερικά χρόνια ένας φίλος μου είχε διηγηθεί την ιστορία πίσω από τη Meat Free Monday. Πρόκειται για ένα κίνημα που ξεκίνησε στην Αμερική το 2003 και στην ουσία διαδόθηκε το 2009 στη Βρετανία από το άλλοτε «σκαθάρι» Πολ ΜακΚάρτνεϊ και τις κόρες του Μαίρη και Στέλλα, με σύνθημα να μην καταναλώνουμε για μία ημέρα την εβδομάδα κρέας, αλλά γεύματα που βασίζονται στα λαχανικά!

Αν και δεν με είχαν απασχολήσει ποτέ μέχρι τότε οι διατροφικές μου συνήθειες, αυτή η ιστορία μου κίνησε το ενδιαφέρον και αποφάσισα να δοκιμάσω έστω και ετεροχρονισμένα να μπω κι εγώ σε αυτό το κίνημα. Χωρίς να το καταλάβω η Meat Free Monday έγινε  Meat Free Tuesday.. Wednesday.. Thursday και για να μην τα πολυλογώ έγινε Meat Free τρόπος ζωής.

Την προηγούμενη εβδομάδα, δοκιμάζοντας για πρώτη φορά το Meat Free Βurger στα Goody’s Burger House, ίσως για πρώτη φορά αναλογίστηκα τη διαδρομή που έχω διανύσει στο Vegan κόσμο από εκείνη την πρώτη Δευτέρα μέχρι και σήμερα. Αυτό που μάλλον με παραξένεψε πιο πολύ ήταν το πώς σε ένα κλασικό Burgerάδικο όπως είναι τα Goody’s Burger House, έβρισκα δίπλα μου ανθρώπους (και ομολογώ ότι ήταν πολλοί!) όχι απλά να παραγγέλνουν αλλά και να απολαμβάνουν αυτό που ήταν κάποτε αδιανόητο: Ένα Burger χωρίς κρέας!

Η πρώτη μου σκέψη ίσως ήταν κάπως επιφανειακή. Το Meat Free Burger ήταν τόσο απολαυστικό που ακόμα και vegan να μην είσαι θα ήθελες να το βάλεις και αυτό κάποια στιγμή στο μενού έτσι για την αλλαγή. Ωστόσο, αναλογιζόμενος λίγο στη δική μου πορεία κατέληξα στο ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Η στροφή του κόσμου σε ένα Meat Free τρόπο ζωής είναι δυναμική και αυτό δεν είναι τυχαίο. Όπως δεν είναι τυχαίο που το κίνημα Meat Free Monday άρχισε να γίνεται ευρύτερα γνωστό και να εντάσσει στους κόλπους του όλο και περισσότερους τα τελευταία δύο χρόνια.

Τι σηματοδότησε όμως αυτή την αλλαγή;

Όσο και αν ακούγεται περίεργο, πρώτη και καλύτερη είναι η Κλιματική Αλλαγή. Όλο και μεγαλύτερες ομάδες πληθυσμού ανά τον κόσμο συμμετέχουν σε πρωτοβουλίες για την αναστροφή του φαινομένου. Όσο λοιπόν αποκαλύπτουν αυτές οι ομάδες ότι η παραγωγή τροφίμων έχει αντίκτυπο στο περιβάλλον (εδικά αυτών που βασίζονται στο κρέας ) τόσο όλο και περισσότεροι προσπαθούν να αφήσουν ένα καλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα στον κόσμο.

Δίκαιο θα έλεγα, ειδικά αν δεχτούμε τα λόγια όσων υποστηρίζουν ότι κάθε Meat Free γεύμα αντιστοιχεί στο φρέσκο νερό που καταναλώνουν 9 άνθρωποι ημερησίως! Ενώ έχει υπολογιστεί ότι αν επεκτεινόταν σημαντικά αυτή η στάση ζωής, οι εκπομπές αερίων στην ατμόσφαιρα θα μειώνονταν κατά 63%.

Και είναι ωραίο να γίνουμε όλοι vegan ξαφνικά;

Δεν ξέρω αν είναι ωραίο, πάντως σίγουρα είναι πλέον πιο εύκολο και πιο απολαυστικό! Κάποτε το να μην τρως κρέας σήμαινε αυτόματα και το να μη βγαίνεις σχεδόν ποτέ έξω για φαγητό. Οι επιλογές ήταν ελάχιστες, οι επιλογές στα λίγα μέρη που θα ανακάλυπτες με δυσκολία ήταν κάπως «αδούλευτες» και σίγουρα ήσουν ο περίεργος της παρέας που δημιουργούσες πρόβλημα και αναστάτωση σε όλους. Καμία σχέση με το σήμερα δηλαδή που «καταρρίφθηκε» ακόμα και ο ναός των Burger και μπορείς κάθε στιγμή να απολαύσεις ένα ζουμερό και πεντανόστιμο Meat Free Burger που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από το υπόλοιπο μενού των Goody’s Burger House

Ξεφεύγω όμως από την αρχική ερώτηση για το αν τελικά είναι ωραίο το να γίνουμε vegan όλοι ξαφνικά.

Όχι, δεν ανήκω στους ορκισμένους υποστηρικτές της vegan κουλτούρας. Ο καθένας είναι ελεύθερος να τρώει αυτό που θέλει, αλλά με μέτρο. Προσωπικά θεωρώ ότι το να υιοθετήσουμε μια διατροφή πιο φιλική στην υγεία μας και το περιβάλλον είναι μία ώριμη και συνεπής στάση απέναντι στον εαυτό μας αλλά και στον κόσμο που ζούμε. Όχι δεν χρειάζεται να βάλουμε όλοι vegan ταμπέλες. Αλλά το να μην καταναλώνουμε κρέας για μια ήμερα την εβδομάδα (έστω για αρχή) και να είμαστε συνεπείς σε αυτό, είναι μια νέα στάση ζωής που πρέπει όλοι να δοκιμάσουμε. Θέλετε να είναι Δευτέρα; Θέλετε να είναι Τρίτη; Δεν έχει σημασία, το αποτέλεσμα μετράει….

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024