Παρακολουθώ με απογοήτευση το δημόσιο διάλογο που διεξάγεται τις τελευταίες ημέρες αναφορικά με την εκτός συμβατικού πλαισίου παρουσία μιας ομάδας κοριτσιών στη μαθητική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Φιλαδέλφεια με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

Πολιτικοί, δημοσιογράφοι και απλοί πολίτες, με πληθώρα δηλώσεων, δημοσιευμάτων και αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έσπευσαν να πάρουν θέση για το επίμαχο ζήτημα, με τη συνήθη βεβαιότητα του κατόχου και φορέα της απόλυτης αλήθειας.

Επί σκηνής, και πάλι, το γνωστό αντιθετικό δίπολο που ταλανίζει την πολιτική ζωή και εν γένει την κοινωνία μας εδώ και πολλές δεκαετίες.

Από τη μια, οι «εθνικόφρονες», οι οποίοι, στο όνομα της προάσπισης των εθνικών αγώνων, των ιερών και των οσίων της φυλής μας, έσπευσαν να καυτηριάσουν τη στάση των νεαρών γυναικών και να τις εξυβρίσουν.

Από την άλλη, οι «προοδευτικοί», οι οποίοι, στο όνομα της ελευθερίας, της αντισυμβατικότητας και του αντικομφορμισμού, έσπευσαν να εξυμνήσουν την «παρέμβαση» των κοριτσιών και να προβάλουν τα δήθεν βαθύτερα νοήματα που κρύβονται πίσω από αυτήν.

Οι ίδιες οι πρωταγωνίστριες των ημερών, με κείμενό τους που απέστειλαν σε εφημερίδα, επιχείρησαν —ανεπιτυχώς κατά την άποψή μου— να συσχετίσουν την ενέργειά τους με τις έννοιες της τέχνης, της ελευθερίας, της ζωής αυτής καθαυτήν.

Θα προτιμήσω, αγαπητοί φίλοι και αγαπητές φίλες, να προσεγγίσω το όλο ζήτημα από διαφορετική σκοπιά, να μην εμπλακώ στην άγονη και ξεπερασμένη αντιπαράθεση των προαναφερθέντων ιδεολογικών στρατοπέδων.

Φρονώ ότι η ανορθόδοξη τακτική που επέλεξαν τα κορίτσια για τη συμμετοχή τους στην παρέλαση πρέπει να κριθεί και να αξιολογηθεί με βάση το ηθικό μέτρο, τον αυτοέλεγχο, το σεβασμό που είναι επιβεβλημένο να υπάρχει, ώστε να επιτυγχάνεται η κοινωνική ισορροπία, να καθίσταται δυνατή η όσο το δυνατόν πιο αρμονική συμβίωση των μελών μιας κοινωνίας.

Κατά συνέπεια, το ερώτημα στο οποίο καλούμαστε να απαντήσουμε εν προκειμένω είναι το εξής: σέβονται άραγε τους συνανθρώπους τους και —προπάντων— τον εαυτό τους όσοι ή όσες αναλαμβάνουν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες;

Εσείς τι πιστεύετε;

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο