Η πρόληψη είναι σημαντικότερη από την καταστολή της φωτιάς, τονίζουν οι ειδικοί του WWF με αφορμή το τέλος της αντιπυρικής περιόδου

Από τις αρχές τού χρόνου έως τώρα κάηκαν σε όλη την Ελλάδα 120.450 στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων, με βάση τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος για τις Δασικές Πυρκαγιές. Η μεγαλύτερη από τις φωτιές είναι αυτή που ξέσπασε τον περασμένο Αύγουστο στην περιοχή Κοντοδεσπότι Εύβοιας, με συνέπεια να αποτεφρωθούν 23.505 στέμματα δάσους και δασικών εκτάσεων.

Σημειώνεται πως η Εύβοια παραμένει μία από τις πιο επικίνδυνες περιοχές για την εκδήλωση πυρκαγιών. Μόνο το 2019 σε πέντε πυρκαγιές κάηκαν 37.128 στέμματα που αντιπροσωπεύουν το 31% των συνολικών εκτάσεων της χώρας. Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πυροσβεστικού Σώματος, για το διάστημα 2011-2018, στον Καλλικρατικό Δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων εκδηλώνονται κατά μέσο όρο ετησίως 30 πυρκαγιές υπαίθρου με απώλεια κάθε φορά 1.332 καμένων εκτάσεων.

Με αφορμή το τέλος της αντιπυρικής περιόδου (σήμερα η τελευταία ημέρα), η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς προχώρησε στη διατύπωση των πρώτων συμπερασμάτων τόσο για όλη τη χώρα όσο και ειδικά για την Εύβοια, όπου, όπως προαναφέρθηκε, σημειώθηκε η μεγαλύτερη για φέτος πυρκαγιά.

Διαβάστε ακόμα στο ρεπορτάζ του Προκόπη Γιόγιακα: 

■ Ποιος ήταν ο αριθμός των συνολικά καμένων εκτάσεων και ποια η σύγκρισή του με τον μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας;

■ Τι διαφορετικό συνέβη στο Κοντοδεσπότι Εύβοιας;

■ Τι δείχνουν τα επιστημονικά δεδομένα από τα πρόσφατα περιστατικά πυρκαγιών στον Αμαζόνιο και τη Σιβηρία;

■ Τι είναι και πώς αυξάνονται οι μεγαπυρκαγιές;

Διαβάστε περισσότερα στα ΝΕΑ που κυκλοφορούν

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr