Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συρία : Τέλος στην εκεχειρία - Αποχώρησαν οι Κούρδοι από τη ζώνη ασφαλείας

Συρία : Τέλος στην εκεχειρία – Αποχώρησαν οι Κούρδοι από τη ζώνη ασφαλείας

Η προθεσμία των 150 ωρών που είχε συμφωνηθεί μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας για τη Συρία για την αποχώρηση των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), η οποία προέβλεπε ότι οι κουρδικές δυνάμεις θα απομακρύνονταν από τα σύνορα με την Τουρκία σε βάθος 30 χιλιομέτρων, έληξε

Ο ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, δήλωσε ότι η αποχώρηση των κουρδικών ένοπλων τμημάτων από την ζώνη ασφαλείας στην βορειοανατολική Συρία ολοκληρώθηκε πριν την λήξη της προθεσμίας.

Η προθεσμία των 150 ωρών που είχε συμφωνηθεί μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας, μεταξύ του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερεντογάν στις 22 Οκτωβρίου στο Σότσι, για την αποχώρηση των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), η οποία προέβλεπε ότι οι κουρδικές δυνάμεις θα απομακρύνονταν από τα σύνορα με την Τουρκία σε βάθος 30 χιλιομέτρων, έληξε σήμερα στις 18.00 ώρα Μόσχας.

Μετά την αποχώρηση των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), βάσει της συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας τα τμήματα της ρωσικής στρατιωτικής αστυνομίας με τούρκους στρατιώτες θα ξεκινήσουν κοινές περιπολίες για να βεβαιωθούν ότι οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), τις οποίες η Άγκυρα εντάσσει στις τρομοκρατικές οργανώσεις, έχουν πράγματι αποχωρήσει από τις παραμεθόριες περιοχές.

Η ζώνη ασφαλείας

Ο επικεφαλής της αρμόδιας διεύθυνσης για θέματα επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, μετά τη λήξη της προθεσμίας των 150 ωρών, δήλωσε ότι η Τουρκία προτίθεται να δημιουργήσει τη ζώνη ασφαλείας στο βορειοανατολική Συρία κατά την πορεία των κοινών περιπολιών με την Ρωσία.

«Η Ρωσία και η Τουρκία έδωσαν στους τρομοκράτες της YPG προθεσμία 150 ωρών για να εγκαταλείψουν την ζώνη ασφαλείας. Θα την δημιουργήσουμε με τις κοινές μας περιπολίες ανεξάρτητα από το αν έχουν αποχωρήσει ή όχι» έγραψε ο Αλτούν, στη σελίδα του στο Twitter.

Η δήλωση πάντως ήρθε για να αποσαφηνίσει τη θέση της Τουρκίας, καθώς νωρίτερα η τουρκική πλευρά δια στόματος του Χουλουσί Ακάρ εμφανιζόταν να είναι σίγουρη ότι οι YPG δεν έχουν αποχωρήσει από την περιοχή

Μάλιστα, διεθνή μέσα ενημέρωσης είχαν ήδη ξεκινήσει να μεταδίδουν την είδηση περί διαφορετικών οπτικών και το τι σημαίνει αυτό για την κατάσταση στην Συρία.

Ενημερώθηκε ο Ερντογάν

Στη συνέχεια, ρώσοι αξιωματούχοι ενημέρωσαν τις τουρκικές αρχές ότι η πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) των Κούρδων αποσύρθηκε από τη ζώνη των συνόρων εντός της διορίας των 150 ωρών, δήλωσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας από την Άγκυρα, σε εορταστική εκδήλωση για την επέτειο της ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας, ο Ερντογάν είπε επίσης ότι οι συνομιλίες μεταξύ Ρώσων και Τούρκων αξιωματούχων για το θέμα της Συρίας θα συνεχιστούν.

Με αίμα βάφτηκε η τελευταία ημέρα της εκεχειρίας

Νωρίτερα πάντως, έξι στρατιώτες του συριακού καθεστώτος σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τις τουρκικές δυνάμεις στη βόρεια Συρία, ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι πέντε στρατιώτες σκοτώθηκαν από «πυρά πυροβολικού» και ένας «εκτελέσθηκε» από Σύρους αντάρτες που υποστηρίζουν τον τουρκικό στρατό σε συγκρούσεις έξω από το χωριό Αλ-Ασαντίγια που βρίσκεται κοντά στα σύρο-τουρκικά σύνορα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Επίσης, το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya, επικαλούμενο κουρδικές πηγές, μετέδωσε ότι κατά την διάρκεια των συγκρούσεων ο τουρκικός στρατός και φιλοτουρκικές ένοπλες συριακές ομάδες αιχμαλώτισαν 14 Σύρους στρατιώτες στην κατοικημένη περιοχή Τελ –Ταμέρ.

(Πηγή: Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sports in

Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024