Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πώς ο θάνατος του αλ Μπαγκντάντι μπορεί να πυροδοτήσει τη νέα γενιά του ISIS

Πώς ο θάνατος του αλ Μπαγκντάντι μπορεί να πυροδοτήσει τη νέα γενιά του ISIS

Σαφώς, ο θάνατος του αλ Μπαγκντάντι είναι μια μεγάλη νίκη κατά της τρομοκρατίας. Όμως σύμφωνα με τους ειδικούς, κερδίσαμε τη μάχη και όχι τον πόλεμο

Με το γνωστό στομφώδες ύφος του ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε στον αμερικανικό λαό, το νωρίς το πρωί της Κυριακής (ώρα ΗΠΑ) τον θάνατο του ηγέτη του ISIS, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε λόγο για «100% εξολόθρευση του χαλιφάτου» του Ισλαμικού Κράτους. Ωστόσο, ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας για το αντίθετο.

Σαφώς, ο θάνατος του αλ Μπαγκντάντι είναι μια μεγάλη νίκη κατά της τρομοκρατίας. Όμως σύμφωνα με τους ειδικούς, κερδίσαμε τη μάχη και όχι τον πόλεμο.

Ήδη, από την επόμενη του θανάτου του ηγέτη του ISIS, το Ισλαμικό Κράτος φαίνεται πως έχει βρει τον αντικαταστάτη του. Πρόκειται για τον Αμπντουλάχ Καρντάς, γνωστός και ως Χατζί Αμπντουλάχ αλ-Αφάρι, ο οποίος αποτελεί τον νέο επικεφαλής του χαλιφάτου. Ο ιρακινής εθνικότητας μάλιστα Αμπντουλάχ Καρντάς έχει το παρατσούκλι «καθηγητής».

Πρόκειται για έναν πολύ σκληρό ακόλουθο του Ισλαμικού Κράτους, ο οποίος σύμφωνα με αναλυτές, δεν αποκλείεται να διατάξει κύμα νέων επιθέσεων, από τη μια για να βεβαιώσει την κυριαρχία του και αφετέρου για να εκδικηθεί για το θάνατο του αλ Μπαγκντάντι.

«Αντίποινα, όπως με τον θάνατο του μπιν Λάντεν»

Σύμφωνα με τον πρώην επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής στη Βρετανίας, «όταν σκοτώθηκε ο μπιν Λάντεν, αλ Μπαγκντάντι εξαπέλυσε βίαια αντίποινα».

Έτσι λοιπόν είναι πολύ πιθανό, ότι την ίδια τακτική θα ακολουθήσει και ο Αμπντουλάχ Καρντάς.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο σουηδός επικεφαλής ερευνητής για την τρομοκρατία, Μάγκνους Ράνστορπ, προβλέποντας και εκείνος μια νέα γενιά του ISIS. «Το πρόβλημα με το ISIS και γενικότερα με τα αιτία του τζιχαντισμού, απέχει πολύ από να έχει επιλυθεί, ακόμη και με νεκρό τον αρχηγό του ISIS» τονίζει.

«Δεν βασίζεται σε έναν μόνο ηγέτη. Υπάρχουν πολλοί από αυτούς. Δεν εξαρτώνται από το να είναι ζωντανός ο αλ Μπαγκντάντι, αλλά φυσικά είναι ένα εμπόδιο. Ωστόσο, απέχουν πολύ από το να ηττηθούν, παρότι ο Τραμπ θα το χρησιμοποιήσει πιθανότατα στην προεκλογική εκστρατεία και θα ισχυριστεί ότι (το ISIS) έχει εξουδετερωθεί εντελώς. Δεν έχει» προειδοποίησε ο Ράνστορπ, σε συνέντευξή του στον νορβηγικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό NRK.

Μετά την πτώση της Baghuz, του τελευταίου αστικού οχυρού του ISIS τον Μάρτιο, το Ισλαμικό Κράτος χωρίστηκε σε τρεις θύλακες αντίστασης, οι οποίοι εκτείνονται σε δύο χώρες.  Ο Καρντάς αντιμετωπίζει πλέον μια διχασμένη ηγεσία. Αυτό διότι πολλοί ενδέχεται να απορρίψουν το όραμα και τη στρατηγική του, σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι NYT.

Ωστόσο, ότι έχει απομείνει από το Ισλαμικό Κράτος είναι αρκετά ισχυρό για να εξαπολύσει επιθέσεις οποιασδήποτε ισχύος.

«Το ISIS θα επανεμφανιστεί. Θα νέος ISIS, με νέα ηγεσία. Νέοι ηγέτες περιμένουν στο παρασκήνιο και θα αναλάβουν» τόνισε ο Ράνστορπ. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ISIS άρχισε ήδη να προετοιμάζεται για απειλές για το «χαλιφάτο» από το 2015, διευρύνοντας την ηγεσία του και δημιουργώντας νέες μονάδες. Τόνισε επίσης ότι η ιδεολογία της οργάνωσης εξακολουθεί να υπάρχει και ότι προπαγανδιστικό υλικό είναι ακόμη διαθέσιμο στο διαδίκτυο.

«Καραδοκούν στις σκιές»

Ο Ράνστορπ προβλέπει ότι το ISIS θα παραμείνει στο παρασκήνιο για λίγο και θα προσπαθήσουν να το ανοικοδομήσουν, χρησιμοποιώντας δύο γνωστές στρατηγικές: Να διακόψουν την ανοικοδόμηση περιοχών που επλήγησαν από τον πόλεμο και να απελευθερώσουν φυλακισμένους που θα μπορούν να στρατολογήσουν.

«Υπάρχουν άνθρωποι με σχέσεις με τον ISIS που καραδοκούν στις σκιές και εξακολουθούν να υπάρχουν σε πολλά άλλα μέρη. Είμαστε πολύ μακριά από το να έχουμε επιλύσει αυτό το πρόβλημα», επεσήμανε ο ειδικός.

«Καλλιεργούν παιδιά»

«Καλλιεργούν παιδιά για να γίνουν η επόμενη γενιά που θα αναλάβει. Θα χρειαστεί χρόνος, αλλά υπάρχουν άτομα που εργάζονται με φρενίτιδα πάνω σε αυτό στη Συρία και σε πολλά άλλα μέρη», κατέληξε ο Ράνστορπ, αναφερόμενος σε στρατόπεδα με νύφες του ISIS και με παιδιά.

Μετά τον θάνατό του, ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και των Φιλιππίνων, ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024