Η Ιταλική Αεροπορία, είχε στο Αλβανικό μέτωπο 463 αεροσκάφη πρώτης γραμμής και γενικά καλύτερων επιδόσεων

Η Ιταλική Αεροπορία, είχε στο Αλβανικό μέτωπο 463 αεροσκάφη πρώτης γραμμής και γενικά καλύτερων επιδόσεων. Η Ελληνική Αεροπορία από την πλευρά της αντέταξε συνολικά 128 εν ενεργεία πολεμικά αεροσκάφη. Από αυτά μόλις τα 59 εν ενεργεία ήταν καταδιωκτικά και βομβαρδιστικά. Η πρώτη αεροπορική επίθεση εναντίον της Αθήνας εκδηλώθηκε στις 09:30 της 28ης Οκτωβρίου 1940. Η πρώτη αερομαχία έλαβε χώρα δύο ημέρες αργότερα πάνω από την Κορυτσά μεταξύ τριών ιταλικών καταδιωκτικών και δύο ελληνικών αναγνωριστικών. Τα ελληνικά αεροπλάνα κατόρθωσαν να διαφύγουν.

Την ίδια ημέρα, πέντε ιταλικά καταδιωκτικά εντόπισαν δύο ελληνικά αναγνωριστικά πάνω από το μέτωπο και τα έθεσαν εκτός μάχης. Το απόγευμα της 1ης Νοεμβρίου 1940 είχε έρθει η ώρα για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία να «χύσει» ιταλικό αίμα όταν τρία ελληνικά βομβαρδιστικά κατευθύνθηκαν προς το αεροδρόμιο της Κορυτσάς. Σαράντα Ιταλοί που ήταν στην αίθουσα ενημέρωσης του αεροδρομίου σκοτώθηκαν και 20 τραυματίστηκαν. Λίγη ώρα αργότερα δύο ιταλικά καταδιωκτικά προσέκρουσαν κατά την προσγείωση σε κρατήρες που είχαν δημιουργηθεί από το βομβαρδισμό και καταστράφηκαν. Αξιομνημόνευτη είναι η περίπτωση που σημειώθηκε την 2α Νοεμβρίου, κατά την οποία ένα Breguet, εκτελώντας χαμηλή πτήση κατά μήκος των αλβανικών συνόρων, εντόπισε την ιταλική Μεραρχία Αλπινιστών, «Julia», τη στιγμή ακριβώς που είχε εισδύσει στην Πίνδο.

Το γεγονός αυτό, μετέβαλε ριζικά την κατάσταση του μετώπου υπέρ των Ελλήνων. Την ίδια μέρα ο Υποσμηναγός Μαρίνος Μητραλέξης πετώντας με αεροσκάφος PZL, κατά τη διάρκεια αερομαχίας, αφού εξάντλησε τα πυρομαχικά του, εμβόλισε με την έλικα του αεροσκάφους του, το πηδάλιο ενός ιταλικού βομβαρδιστικού, με αποτέλεσμα αυτό να συντριβεί στο έδαφος. Οι Ιταλοί από την πλευρά τους βλέποντας την κατάσταση έστειλαν και πάλι τα αεροπλάνα τους να βομβαρδίσουν πόλεις εστιάζοντας στην Θεσσαλονίκη. Οι Έλληνες σήκωσαν το «γάντι» και προξένησαν την απώλεια 12 αεροπλάνων στους Ιταλούς. Από τις 14 Νοεμβρίου και μετά πλέον οι Έλληνες πέρασαν για τα καλά στην αντεπίθεση.

Κατά τις επιχειρήσεις εναντίον της Ιταλικής Αεροπορίας, οι Έλληνες Αεροπόροι πέτυχαν 64 επιβεβαιωμένες καταρρίψεις και διεκδίκησαν ακόμα 20 πιθανές. Επιπλέον, 28 Ιταλικά αεροσκάφη καταστράφηκαν από τα ελληνικά βομβαρδιστικά και άλλα 23 από τα αντιαεροπορικά όπλα, όταν οι απώλειες τις Αεροπορίας από ανάλογη δράση των Ιταλών ανήλθαν σε 8 και 5 αεροσκάφη, αντίστοιχα. Συνολικά, η Αεροπορία είχε 49 νεκρούς και 22 τραυματίες στον αγώνα εναντίον των Ιταλών.

Πηγή: onetv.gr

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr