Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Έσσεξ: Πάγωσαν μέχρι θανάτου - Το επικρατέστερο σενάριο για τους 39 νεκρούς

Έσσεξ: Πάγωσαν μέχρι θανάτου – Το επικρατέστερο σενάριο για τους 39 νεκρούς

Τι λένε εμπειρογνώμονες.

Σοκ προκαλούν οι αποκαλύψεις για το πώς 39 άνθρωποι, κατά πάσα πιθανότητα μετανάστες, βρήκαν τραγικό θάνατο μέσα σε φορτηγό με προορισμό το Έσσεξ.

Τα βρετανικά μέσα προχωρούν τις τελευταίες ώρες σε συγκλονιστικές αποκαλύψεις σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούσαν μέσα στο φορτηγό και οι οποίες κατά πάσα πιθανότητα «οδήγησαν» στο θάνατο τους 38 ενήλικους και τον έναν έφηβο.

Το επικρατέστερο σενάριο σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες που ερευνούν από χτες το φορτηγό είναι πως οι 39 άνθρωποι πάγωσαν μέχρι… θανάτου μέσα στο εμπορευματοκιβώτιο.

Συγκεκριμένα η θερμοκρασία μέσα στη μονάδα του φορτηγού- ψυγείου , το οποίο θα έπρεπε να μεταφέρει μπισκότα, μπορεί να είχε φτάσει μέχρι και τους -25C.

Υπολογίζεται πως οι 39 άνθρωποι έμειναν μέσα σε αυτές τις συνθήκες για τουλάχιστον 15 ώρες από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε το φρικτό έγκλημα στην βιομηχανική ζώνη της κομητείας της Αγγλίας.

«Εάν το ψυγείο λειτουργεί, είναι απίστευτα κρύα…Το μόνο μέρος για να πάει κανείς στην τουαλέτα είναι στο πίσω μέρος του φορτηγού. Μπορεί κανείς να φανταστεί ότι, εάν οι άνθρωποι ήταν εκεί μέσα για ημέρες, τότε θα υπάρχουν κόπρανα, ούρα… »,δήλωσε στην εφημερίδα Mirror ο  διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής Ένωσης Οδικών Μεταφορών (RHA) Ρίτσαρντ Μπέρνετ.

Σε ποιον ανήκει το όχημα

Όπως έγινε αργότερα γνωστό, το φορτηγό αναγνωρίστηκε από βουλγαρική εταιρεία που ανήκει σε Ιρλανδό.

Η είδηση αυτή επιβεβαιώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας, το οποίο διατείνεται ότι δεν είναι πιθανό τα θύματα να είναι Βούλγαροι

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, το φορτηγό δεν είχε φανεί στη χώρα από το 2017.

Αυτός είναι ο οδηγός του φορτηγού

Νωρίτερα, τα βρετανικά ΜΜΕ έδωσαν στη δημοσιότητα τη φωτογραφία και την ταυτότητα του 25χρονου Mo Robinson.

Πρόκειται για τον οδηγό του φορτηγού, ο οποίος συνελήφθη και κατηγορείται για φόνο.

Στο προφίλ του 25χρονου έχουν αναρτηθεί πολλές φωτογραφίες φωτογραφίες από φορτηγά, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν φωτογραφίες και από το φορτηγό της φρίκης.

Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μόλις είχε παραλάβει ένα φορτηγό ψυγείο από το λιμάνι του Έσσεξ πριν εντοπιστούν μέσα τα πτώματα.

Παρ’όλα αυτά εκείνος έχει συλληφθεί για μαζική δολοφονία, τη μεγαλύτερη σε βρετανικό έδαφος. Μιλώντας στην BelfastLive, ο αδερφός του 25χρονου δήλωσε πως η οικογένεια δεν έχει νέα από αυτόν και δεν ξέρουν τι συμβαίνει.

Η πορεία του φορτηγού

Μετά από ρεσιτάλ εικασιών, οι αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το ρυμουλκούμενο τμήμα του οχήματος ταξίδεψε από το Zeebrugge στο Purfleet και αποβιβάστηκε στην περιοχή Thurrock λίγο μετά τις 12:30 π.μ. το πρωί της Τετάρτης.

Παράλληλα, το εμπρόσθιο τμήμα του φορτηγού θεωρείται ότι ξεκίνησε από η Βόρεια Ιρλανδία. Φορτηγό και ρυμουλκούμενο έφυγαν από το λιμάνι λίγο μετά τις 1.05 π.μ. (τοπική ώρα Μ. Βρετανίας).

Εκπρόσωπος του Γενικού εισαγγελέα του Βελγίου ανακοίνωσε ότι ήδη έχει ξεκινήσει έρευνα για να διαπιστωθεί αν το ρυμουλκούμενο ταξίδεψε μέσα από το Βέλγιο.

Παράλληλα, οι βελγικές αρχές καλούνται να διαπιστώσουν πόσον καιρό το ρυμουλκούμενο παρέμεινε στο Βέλγιο, μια διαδικασία που παραμένει άγνωστο πόσο θα διαρκέσει. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει μεν καλή σχέση με τη δικαιοσύνη και την αστυνομία της Μεγάλης Βρετανίας, ωστόσο το Βέλγιο δεν έχει στην παρούσα φάση, πολλές πληροφορίες.

Θρίλερ με την αναγνώριση των πτωμάτων

Όσον αφορά στην αναγνώριση των σορών, το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας ανακοίνωσε πως βρίσκεται σε επαφή με τις βρετανικές αρχές σχετικά με το επεισόδιο.

«Προς το παρόν δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί αν το φορτηγό έχει βουλγαρικές πινακίδες κυκλοφορίας», δήλωσε εκπρόσωπος του βουλγαρικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Επίσης δεν υπάρχει καμιά ένδειξη για την εθνικότητα των ανθρώπινων πτωμάτων που βρέθηκαν στο φορτηγό. Η βρετανική αστυνομία προειδοποίησε πως η αναγνώριση των πτωμάτων θα απαιτήσει πολύ καιρό» συμπλήρωσε.

Από την πλευρά της η υπαρχηγός της αστυνομίας του Έσεξ Πίπα Μιλς, υπογράμμισε πως η αναγνώριση των θυμάτων είναι η κορυφαία προτεραιότητα των αρχών.

Το χρονικό τη φρίκης

Γύρω στις 3:40 (ώρα Ελλάδος) τα ξημερώματα η αστυνομία κλήθηκε από υπαλλήλους σε ασθενοφόρο και έσπευσε στο σημείο. Πώς ενημερώθηκε το ασθενοφόρο παραμένει ακόμα άγνωστο και οι εκπρόσωποι των αστυνομικών δεν θέλησαν να κάνουν κάποιο σχόλιο.

Ο οδηγός του φορτηγού, ένας 25χρονος ΒορειοΊρλανδός, συνελήφθη με την υποψία του φόνου. Η αστυνομία δεν έχει δώσει ακόμα καμία πληροφορία για την καταγωγή των θυμάτων ή για το πού πιστεύουν ότι θα κατέληγε το φορτηγό.

Αντιδράσεις πολιτικών προσώπων

Η διεθνής κοινότητα είναι συγκλονισμένη από τον εντοπισμό των 39 πτωμάτων.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έκανε την εξής δήλωση: «Είμαι τρομαγμένος από αυτό το τραγικό συμβάν στο Έσσεξ. Ενημερώνομαι συνεχώς από το Υπουργείο Εσωτερικών το οποίο θα συνεργαστεί στενά με την αστυνομία του Έσσεξ για να μάθουμε ακριβώς τι συνέβη. Οι σκέψεις μου είναι με όλους εκείνους που έχασαν τη ζωή τους και τους αγαπημένους τους».

Η βουλευτής των Συντηρητικών, Τζάκι Ντόιλ Πράις, έκανε λόγο για «διακίνηση ανθρώπων».  «Η διακίνηση ανθρώπων είναι μία άσχημη και επικίνδυνη επιχείρηση», έγραψε, χαρακτηριστικά, στο Twitter, και εξέφρασε την ελπίδα της να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Ο Σίμους Λέχενι, υπεύθυνος πολιτικής της Βόρειας Ιρλανδίας για την Ένωση Μεταφορών εμπορευμάτων (FTA), δήλωσε: «Υπάρχει απευθείας διαδρομή προς το Χόλιχεντ από το Δουβλίνο. Αν το φορτηγό ήρθε από τη Βουλγαρία, το να εισέλθει στη Βρετανία μέσω του Χόλιχεντ είναι μια ανορθόδοξη διαδρομή. Είναι πολύ μακριά και προσθέτει μία ημέρα επιπλέον ημέρα στο ταξίδι».

Σε δηλώσεις της στην Βουλή των Κοινοτήτων, η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Πρίτι Πατέλ, υποστήριξε ότι, πραγματικά σοκάρουν τα όσα αντίκρισαν σήμερα οι αρχές του Έσεξ μέσα στο φορτηγό, όπου εντοπίστηκαν 39 πτώματα.

Η υπουργός εξέφρασε επίσης την λύπη της στις οικογένειες των θυμάτων και εξήρε την άμεση ανταπόκριση των αρχών στην έρευνα.

«Οι δράστες θα εκδιωχθούν και θα οδηγηθούν στην Δικαιοσύνη», δήλωσε από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024