Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Χωρίς χαμόγελα και με «κρύες» χειραψίες η συνάντηση Ερντογάν - Πενς

Χωρίς χαμόγελα και με «κρύες» χειραψίες η συνάντηση Ερντογάν – Πενς

Σε... κάθε άλλο παρά καλό κλίμα διεξήχθη η συνάντηση του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς στην Άγκυρα

Χωρίς δηλώσεις στα ΜΜΕ, ή κάποια επίσημη ανακοίνωση ολοκληρώθηκε η συνάντηση του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς στην Άγκυρα.

Οι δύο άντρες συζήτησαν κεκλεισμένων των θυρών για περίπου δύο ώρες, αναφορικά με την επιχείρηση «πηγή ειρήνης» η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη για 9η μέρα στη Συρία.

Την ίδια στιγμή, πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters αναφέρουν πως τούρκοι αξιωματούχοι κατέστησαν σαφές πως οι ενέργειες της Άγκυρας θα συνεχιστούν κανονικότατα στη Συρία.

Το… ψυχροπολεμικό κλίμα

Όσον αφορά στη συνάντηση, σε κάθε άλλοι παρά θετικό κλίμα διεξήχθη.

Αν μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις, οι φωτογραφίες της συνάντησης των δύο ανδρών λένε πολλά για τις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ από τη στιγμή που ο Ερντογάν αποφάσισε να ξεκινήσει την επιχείρηση «πηγή ειρήνης» στη Συρία.

Πρόσωπα «παγωμένα». Βλέμματα που θα μπορούσαν να «κόψουν» το αίμα. Βλοσυροί και αγέλαστοι, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς δεν έκαναν, γιατί δεν ήθελαν, καμία προσπάθεια να κρύψουν τίποτα.

Η γλώσσα του σώματος

Ο Ερντογάν υποδέχτηκε τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ στην είσοδο του γραφείου του. Μια χειραψία για τα μάτια των… φωτογράφων και πέρασαν στο «σαλόνι». Κι εκεί τα πράγματα δεν άλλαξαν. Μάλλον η ατμόσφαιρα στο Βόρειο Πόλο είναι πιο ζεστή. Και όχι λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας που ήταν… σπίτι του, κάθισε πιο χαλαρός στην πολυθρόνα. Αντίθετα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έδειξε και με τη στάση του σώματός του ότι το τελευταίο μέρος που θα ήθελε να βρίσκεται ήταν το παλάτι του «σουλτάνου».

Στη σκιά της επιστολής Τραμπ

Η συνάντηση διεξήχθη στη σκιά της αποκάλυψης της επιστολής που έστειλε ο Ντόναλντ Τραμπ στον τούρκο ομόλογό του, στις 9 Οκτωβρίου (σ.σ. μέρα που ξεκίνησε η τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία), με την οποία του ζητούσε να μην «το παίζει σκληρός και να μην είναι ανόητος».

Μια επιστολή που «πετάχτηκε στα σκουπίδια», όπως «απάντησαν» πηγές της τουρκικής προεδρίας.

Πήρε θέση και η Ρωσία

Και μια επιστολή που έγινε στόχος… τρολαρίσματος ακόμη και από το Κρεμλίνο, με τον εκπρόσωπο του Πούτιν να χαρακτηρίζει ιδιαίτερα ασυνήθιστο για την αλληλογραφία μεταξύ ηγετών, το ύφος του Τραμπ.

«Δεν συναντά κανείς συχνά τέτοια φρασεολογία στην αλληλογραφία μεταξύ ηγετών κρατών. Είναι μια ιδιαίτερα ασυνήθιστη επιστολή», είπε Ντμίτρι Πεσκόφ.

Στραβό… από νωρίς το κλίμα

Ωστόσο, δεν ήταν αυτός ο πραγματικός λόγος, για τον οποίο η συνάντηση κινήθηκε σε τόσο αρνητικό κλίμα.

Υπενθυμίζεται ότι ένα 24ωρο πριν φτάσει ο Μάικ Πενς στην Τουρκία, ο Ερντογάν είχε ξεκαθαρίσει πως δεν θα δεχτεί να τον συναντήσει. Ο λόγος ήταν πως εκείνος μιλάει μόνο με τον Τραμπ.

Λίγη ώρα αργότερα, σε μια μεγαλειώδη κυβίστηση το… πήρε πίσω και η συνάντηση προγραμματίστηκε.

Sports in

Μια βραδιά που την άξιζαν ο γίγαντας κόσμος του Ολυμπιακού και ο Βαγγέλης Μαρινάκης

Η βραδιά στο «Βίλα Παρκ» και η μεγάλη νίκη επί της Άστον Βίλα, είναι ο ορισμός της ευτυχίας για τον κόσμο του Ολυμπιακού και τον πρόεδρό του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024