Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στα άκρα οδηγεί ο Ερντογάν τις σχέσεις με ΗΠΑ - Δεν συζητά με Πενς για τη Συρία

Στα άκρα οδηγεί ο Ερντογάν τις σχέσεις με ΗΠΑ – Δεν συζητά με Πενς για τη Συρία

Βλέποντας την κατάσταση να οδηγείται εκτός ελέγχου, ο Τραμπ αποφάσισε την Τρίτη να στείλει στην Αγκυρα τον Μάικ Πενς για να ζητήσει κατάπαυση του πυρός στη Συρία. Ωστόσο, ο Ερντογάν αρνείται να θέσει το ζήτημα εκτός της ατζέντας των συζητήσεων

Αποφασισμένος να οδηγήσει τις σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ στα άκρα είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εν μέσω σφοδρών πιέσεων για την τουρκική εισβολή στη Συρία.

Βλέποντας την κατάσταση να οδηγείται εκτός ελέγχου, με τον τούρκο πρόεδρο να εμφανίζεται απρόθυμος για κατάπαυση του πυρός –παρά τον ελιγμό του για τη Μάνμπιτζ– ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε την Τρίτη να στείλει στην Αγκυρα τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, και τον υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

Σκοπός τους, όπως έχουν προαναγγείλει οι ΗΠΑ, να εξασφαλίσουν «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη βόρεια Συρία.

Ο Πενς μάλιστα αναμένεται να υπενθυμίσει «τη δέσμευση του κ. Τραμπ να διατηρήσει σε ισχύ τις οικονομικές κυρώσεις οι οποίες στοχοθετούν την Τουρκία ωσότου εξευρεθεί λύση», σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση. «Απαιτούμε κατάπαυση του πυρός» επανέλαβε ο Τραμπ, ο οποίος προέτρεψε τον Ερντογάν να τερματίσει τη στρατιωτική επίθεση στη βορειοανατολική Συρία.

Διαβάστε επίσης: Τελεσίγραφο Ερντογάν στους Κούρδους – Παραδώστε τα όπλα μέχρι το βράδυ 

Απορρίπτει τις συζητήσεις ο Ερντογάν

Ωστόσο, σε σημερινές του δηλώσεις ο Ταγίπ Ερντογάν θέτει το ζήτημα αυτό εκτός της ατζέντας συζητήσεων, «τορπιλίζοντας» πιθανώς τη σχέση του με τις ΗΠΑ, η αντίδραση των οποίων αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

https://twitter.com/SkyNewsBreak/status/1184422846531018752?fbclid=IwAR0TYel0DL32ZwRafZMRPytMlPPlrnTNf7WVXnNPQ1I0EPKzTuNepB18VAY

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο κοινοβούλιο, ο τούρκος πρόεδρος είπε χαρακτηριστικά πως δεν θα συναντηθεί αύριο, Πέμπτη, με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πένς, για να συζητήσει ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός.

«Γι’ αυτό θα μιλήσω μόνο με τον Ντόναλντ Τραμπ» είπε.

Αναβάλλεται (;) η επίσκεψη στις ΗΠΑ

Επίσης, ο Ερντογάν δήλωσε νωρίτερα πως θα αποφασίσει αν θα προχωρήσει στην προγραμματισμένη επίσκεψη στο Λευκό Οίκο, τον επόμενο μήνα, μετά από τις συναντήσεις που θα έχει με την αμερικανική αντιπροσωπεία αυτή την εβδομάδα.

Ο ίδιος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι θα επαναξιολογήσει το ταξίδι γιατί «τα επιχειρήματα, οι συζητήσεις, και οι συνομιλίες που διεξάγονται στο Κογκρέσο σχετικά με το πρόσωπό μου, την οικογένειά μου και φίλους του υπουργού μου γίνονται με πολύ μεγάλη έλλειψη σεβασμού προς την τουρκική κυβέρνηση».

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024