Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Το πολιτικό καθαρτήριο του ΣΥΡΙΖΑ και η εξομολόγηση Τσίπρα

Το πολιτικό καθαρτήριο του ΣΥΡΙΖΑ και η εξομολόγηση Τσίπρα

Αναμφίβολα η λαϊκή ψήφος της 7ης Ιουλίου, επέδρασε ως κάθαρση ως ένα βαθμό σύμφωνα με τους επικριτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μια πολιτική διαδικασία δεν μπορεί να μετατρέπεται σε ηθικολογία.

Πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας είπαν παλαιότερα ότι είχαν αυταπάτες σχετικά με την αναμέτρησή τους με την τρόικα. Τα όσα έγιναν το πρώτο εξάμηνο του 2015 και η ψήφιση του τρίτου μνημονίου προσγείωσαν τους πάντες στο ΣΥΡΙΖΑ.

Προσφάτως γίνεται μεγάλη δημόσια συζήτηση με αναφορές ότι δεν ήταν έτοιμος ο ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει. Η συγκεκριμένη συζήτηση που άνοιξε τα τελευταία εικοσιτετράωρα δημιουργεί μεγάλη αντίδραση στην ηγεσία διότι γίνεται δημόσια.

Παράλληλα ενοχλεί την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ διότι καταγράφεται σε μια χρονική στιγμή που ο Αλ. Τσίπρας επιχειρεί το άνοιγμα, τη διεύρυνση και το μετασχηματισμό του κόμματος. Και η αναμόχλευση του συγκεκριμένου θέματος αναμφίβολα θολώνει το νέο μήνυμα του Αλ. Τσίπρα, «πάρε το ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια σου».

Αυτό που συμβαίνει στο ΣΥΡΙΖΑ στην παρούσα φάση μοιάζει με χορό σε αρχαία τραγωδία, αλλά καταγράφεται πολυφωνικός «ψαλμός», σε πολύ μεγάλο βαθμό ασυντόνιστος που δεν φέρνει την πολυπόθητη λυτρωτική κορύφωση.

Πως επέρχεται η πολιτική κάθαρση στο ΣΥΡΙΖΑ; Αρκετοί, και μάλιστα με μακρά διαδρομή, επιλέγουν το δημόσιο αυτομαστίγωμα που ανοίγει βαθιές πληγές στο κόμμα που δύσκολα κλείνουν και δημιουργούν τάσεις αποσυσπείρωσης.

Αναμφίβολα η λαϊκή ψήφος της 7ης Ιουλίου, επέδρασε ως κάθαρση ως ένα βαθμό σύμφωνα με τους επικριτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μια πολιτική διαδικασία δεν μπορεί να μετατρέπεται σε ηθικολογία.

Την ίδια στιγμή άλλοι επιμένουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πει μια μεγάλη συγγνώμη και να μιλήσει με τη γλώσσα της αλήθειας για την περίοδο της διακυβέρνησής του.

Για πολλούς, η συγγνώμη είναι λυτρωτική και λειτουργεί ως…καθαρτήριο, αν και η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να κινείται με τη φράση του Τζον Γουέιν, σε μια παλαιά αμερικανική ταινία: «Ποτέ μη ζητάς συγγνώμη και ποτέ μη δίνεις εξηγήσεις. Είναι σημάδι αδυναμίας».

Μόνο που στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν απαιτείται μια καθαρτήρια δημόσια συζήτηση για εκείνη την περίοδο, αυτή πρέπει να γίνει συντεταγμένα στα όργανα του κόμματος.

Αυτό όμως που χρειάζεται ως καθαρτήρια διαδικασία, όχι με την ηθικολογική της διάσταση, αλλά ως μια βαθύτατα πολιτική ενέργεια, είναι να μιλήσει δημόσια και μάλιστα «με ανοικτά χαρτιά» χωρίς υπεκφυγές ο Αλ. Τσίπρας για την περίοδο 2014-2019.

Η δημόσια εξομολόγηση του πρώην Πρωθυπουργού με εξηγήσεις ξεκάθαρες για όσα έγιναν, αποτελεί την ύψιστη πολιτική κίνηση στο πλαίσιο της καθαρτικής διαδικασίας από εγγενή ή επίκτητα πολιτικά στοιχεία που εμποδίζουν την επανεκκίνηση του κόμματος. 

Sports in

Οι μέρες και οι ώρες των Game 5 Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού

Ανακοινώθηκαν οι μέρες και οι ώρες των Game 5 του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024