Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Προσφυγικό : Γρίφος η διαχείριση της εκρηκτικής κατάστασης στα νησιά για ΕΛΑΣ-Λιμενικό

Προσφυγικό : Γρίφος η διαχείριση της εκρηκτικής κατάστασης στα νησιά για ΕΛΑΣ-Λιμενικό

Σε αναζήτηση λύσεων ΕΛΑΣ και Λιμενικό Σώμα για τη διαχείριση των μεταναστών

Γρίφος για δυνατούς λύτες τείνει να μετατραπεί για την ΕΛ.ΑΣ. η διαχείριση της εκρηκτικής κατάστασης στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή εκφράζονται φόβοι για συνέχιση και ενδεχόμενη αύξηση των αφίξεων μεταναστών και προσφύγων στα ελληνικά νησιά όσο συνεχίζονται οι καλές καιρικές συνθήκες.

Χθες το πρωί μεταφέρθηκαν στη Σάμο όπου σημειώθηκαν αργά το βράδυ της Δευτέρας εκτεταμένα επεισόδια δυο διμοιρίες ΜΑΤ από την Αθήνα ώστε να ενισχυθούν οι τοπικές υπηρεσίες ενώ άλλες διμοιρίες έχουν διατεθεί στα άλλα νησιά όπως στη Λέσβο. Παράλληλα άλλοι συνάδελφοι τους συμμετέχουν στις επιχειρήσεις που γίνονται για τις εκκενώσεις κατειλημμένων κτιρίων στα Εξάρχεια και στη συνέχεια στην περιφρούρηση τους για το ενδεχόμενο ανακαταλήψεων.

Η κατάσταση πλέον βρίσκεται στο κόκκινο με τους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. να αναζητούν λύση στο ζήτημα καθώς όπως λένε χαρακτηριστικά «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν επιπλέον αστυνομικοί και άρα αναγκαστικά θα πρέπει να διαχειριστούμε το θέμα με βάση τους υπάρχοντες».

Και όλα αυτά συμβαίνουν με την πολιτική και φυσική ηγεσία της Αστυνομίας να υπενθυμίζει την πάγια εντολή για αύξηση της εμφανούς αστυνόμευσης σε διάφορα σημεία στο κέντρο της Αθήνας με ενίσχυση υπηρεσιών πρώτης γραμμής όπως η Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας.

Πάνω από 240 διασώσεις προσφύγων στο Αιγαίο

Την ίδια στιγμή οι λιμενικοί συνεχίζουν τις διασώσεις δεκάδων προσφύγων στο Αιγαίο. Σύμφωνα με στοιχεία του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής από 07.00 της 15.10.2019 έως 07.00 της 16.10.2019 διεσώθησαν 246 πρόσφυγες – μετανάστες σε επτά περιστατικά έρευνας και διάσωσης στις θαλάσσιες περιοχές Αλεξανδρούπολης, Λέσβου, Χίου και Σάμου.

Σε ένα από αυτά στη Σάμο το πλήρωμα περιπολικού σκάφους του Λ.Σ. εντόπισε πνευστή μηχανοκίνητη λέμβο με 26 μετανάστες. Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των αλλοδαπών, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμένα Βαθέος.

Φόβοι εκμετάλλευσης προσφύγων στα ΚΥΤ

Εν τω μεταξύ εντατικοί είναι και οι έλεγχοι στα λιμάνια των νησιών και εκτός αυτών καθώς εκφράζονται φόβοι πως κυκλώματα θα επιχειρήσουν να προσεγγίσουν και να εκμεταλλευτούν απελπισμένους πρόσφυγες που θέλουν με κάθε τρόπο να εγκαταλείψουν τα «ξεχειλισμένα» από ανθρώπους ΚΥΤ και να έρθουν στην Αθήνα.

Σε έναν από αυτούς τους ελέγχους χθες βράδυ στη Χίο στελέχη του Ασφάλειας του Λιμεναρχείου εντόπισαν μια ηλικιωμένη γυναίκα από το Αφγανιστάν με τα δυο παιδιά της και όπως διαπιστώθηκε κατά την έρευνα κατείχαν και επέδειξαν δελτία αιτούντος ασύλου τα οποία ανήκαν σε άλλα άτομα. Στόχος τους να επιβιβαστούν σε πλοίο με προορισμό τον Πειραιά.

Παράλληλα συνελήφθη και αλλοδαπός εκτός του λιμένα, ο οποίος τους είχε προμηθεύσει τα δελτία έναντι αμοιβής. Όπως λένε στελέχη του Λ.Σ. αυτές οι απόπειρες (με δελτία αιτούντων ασύλου) είναι σχεδόν καθημερινές ωστόσο, συμπληρώνουν, όσο αυξάνεται η ζήτηση τόσο θα υπάρχουν επιτήδειοι που θα αυξάνουν και τις τιμές πώλησης.

Επιπλέον στη σύλληψη ενός αλλοδαπού προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας. Ο συγκεκριμένος σε ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού, διαπιστώθηκε ότι κατείχε και επέδειξε πλαστό διαβατήριο, με σκοπό να μεταβεί παράνομα στο εξωτερικό.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024